در طب سنتی شرایط جسمانی افراد را بر اساس مزاج آن ها می سنجند و در حقیقت این طب، براساس مزاج افراد، بیماری های آنان را درمان کرده و برای داشتن اندام متناسب و شرایط سلامتی ایده آل، نکاتی را که باید در تغذیه، شرایط محیطی و سبک زندگی خود رعایت کنند را متذکر می شود. در علم مزاج شناسی، هر طبع (طبیعت) و مزاجی ویژگی های مخصوص به خود را دارد که در نتیجه از دیگر مزاج ها متمایز می گردد.چهار نوع مزاج در طب سنتی وجود دارد که شامل مزاج گرم و تر یا مزاج دموی، مزاج گرم و خشک یا مزاج صفراوی، مزاج سرد و تر یا مزاج بلغمی و همچنین مزاج سرد و خشک یا مزاج سودایی هستند .
خصوصیات افراد دموی
از ویژگی های مزاج گرم و تر این است که افراد از نظر جسمانی عضلانی و درشت هیکل هستند، پوست آن ها حین لمس کردن حالتی نسبتا نرم و مرطوب و گرم دارد و چهره روشنی دارند که رنگ آن به قرمز یا به اصطلاح گلگون متمایل است. از دیگر خصوصیات مزاج گرم و مرطوب موهای ضخیم و چرب است. همچنین افراد دموی چشم های روشنی دارند و رگ های آن ها برجسته است. این افراد اشتهای سالمی دارند و به صورت معمولی تا زیاد احساس تشنگی می کنند. از دیگر ویژگی های مزاج گرم و تر این است که از نظر استقامت بدنی و فعالیت ذهنی وضعیت خوبی دارند. همچنین هنگام خواب اغلب خواب عمیق تا متوسطی دارند و هنگام صحبت کردن تن صدای آن ها معمولی تا بلند است و افرادی پرحرف و برونگرا و خوش مشرب هستند و راحت تر می توانند افراد را قانع کنند. افراد با مزاج گرم و مرطوب ادرار و مدفوع با بو زیاد و رنگ تیره ای دارند؛ نسبت به آب و هوای گرم و مرطوب بی تحمل هستند و بسیار عرق می کنند. همچنین خانم هایی که مزاج آن ها گرم و تر است، اغلب قاعدگی ها دردناکی را تجربه می کنند.
بهترین رژیم لاغری برای دموی مزاج ها
اگر شما نیز جزو دموی مزاج ها هستید و به دنبال رژیم غذایی مناسبی برای کاهش وزن هستید، در ابتدا باید با مواد غذایی مفید و مضر برای دموی مزاج ها آشنایی پیدا کنید. از آنجایی که این افراد مستعد بیماری های قلبی و عروقی، سکته های مغزی، غلظت خون، فشارخون بالا و چاقی هستند، بهتر است از مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی تا میزان قابل توجهی اجتناب کنند تا بتوانند به کاهش غلظت و بهبود جریان خون در بدن خود کمک کنند. به طورکلی از غذاهای مضر برای دموی مزاج ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کره، شیرینی ها، غذاهای آماده و نیمه آماده، دوغ، یخ و نوشابه، غذاهای سرخ شده و حجیم شده، غذاهای حاوی نشاسته، ادویه های گرم مانند دارچین و هل، استفاده بیش ازاندازه گوشت قرمز، مصرف روزانه تخم مرغ، سیر، مصرف ترشی، سرکه و بادمجان به همراه غذا...
اما شاید برای شما این سؤال ایجاد شود که دموی مزاج ها چه چیزهایی را می توانند در رژیم لاغری خود مورد استفاده قرار دهند. از مهم ترین و مفیدترین مواد غذایی مورد استفاده در رژیم غذایی دموی مزاج ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آب فراوان از مهم ترین مواردی است که باید در رژیم غذایی افراد دموی مزاج به آن توجه شود؛ زیرا این کار منجر به رقیق شدن خون و بهبود جریان خون می شود.
- قرار دادن غذاهای سرد و خنک در رژیم غذایی روزانه
- استفاده از مواد غذایی مانند جو دوسر، لیموترش، سوپ، انار، سبزی های، میوه، غذاهای سبک، روغن زیتون، زرشک و... در رژیم غذایی روزانه
- مصرف برگه زردآلو، خاکشیر، تخم ریحان و انجیر
غذاهای نامناسب دموی ها
برعکس افرادی که مزاج سرد و خشک دارند و همچنین افرادی که مزاج سرد و تر دارند، خوردن سردی برای افراد دموی خوب است؛ اما طبق علم مزاج شناسی، این افراد نباید برخی از مواد غذایی را بدون مصلح و به میزان زیاد مصرف کنند. این مواد شامل گوشت گوسفند، بره، بوقلمون، جگر، اردک، رشته فرنگی، ماکارونی، انواع کیک ها و بیسکویت ها، تخم اردک و مرغابی است. همچنین سبزیجاتی شامل زیتون، زنجبیل تازه، پیاز، سیر، نعنا و شوید نیز برای افراد با مزاج گرم و تر نامناسب است. افراد دموی باید از خرما، انبه، بادام، پسته، موز، فندوق، انجیر، انگور، گندم و همچنین روغن هایی شامل روغن کرچک، روغن زیتون و روغن آفتابگردان استفاده کنند. ادویه جاتی همچون فلفل سیاه، زنجبیل خشک شده، رازیانه و آویشن و همچنین عصاره انبه، آب انگور، آب گرم، عسل، شکر، نمک، دمنوش های با طبع گرم و بیشتر غذاهای شور و شیرین برای این افراد مضر است.
نکات طلایی در مورد مزاج دموی
در طب سنتی بر این عقیده اند که شما در گام اول با تحقیق و کمک گرفتن از متخصصان باید ابتدا طبع اصلی خود را بیابید و بعد تر یا خشک بودن آن را مشخص کنید. این مرحله اما گام ابتدایی است و مهم تر از آن، طراحی سبک زندگی و لایف استایل تان بر اساس طبع و مزاج بدن تان است. یعنی تمامی ابعاد زندگی شما اعم از رژیم غذایی، ورزش، نوع پوشش در فصول مختلف و فعالیت های گوناگون شما باید بر اساس طبع تان باشد. در حقیقت در طب سنتی عقیده بر این است که اگر طبع تان را متعادل نگه دارید و همیشه مصلحات مورد نیاز را مصرف کنید، از ابتلا به بسیاری از بیماری ها در امان خواهید ماند. برای مثال شخصی که طبع دموی دارد اگر غذاهای مناسب برای مزاج گرم و تر را مصرف کند کمتر دچار عارضه های ناگهانی مثل دل پیچه یا بدحالی و بی حالی خواهد شد. در سوی دیگر مصرف غذاهای مناسب برای مزاج گرم و تر برای شخصی که طبع دموی دارد، باعث می شود او همیشه چه از نظر روحی و چه از نظر فیزیکی و توان جسمانی سر حال باشد. اشخاصی که طبع دموی دارند، اغلب پوست مرطوب با منافذ باز داشته و پرمو هستند. به طور کلی افرادی که مزاج گرم و تر (دموی) دارند بهتر است از انواع میوه، سبزی، گوشت و غذاهای دریایی استفاده کنند. این افراد به حداقل ۶ تا ۷ ساعت خواب در روز نیاز دارند.
سخن آخر
به طورکلی با توجه به این موضوع که ساختار بدنی هر فرد با دیگری متفاوت است. سلامت جسمی دموی مزاج ها نیز با یکدیگر متفاوت است. به همین دلیل بهتر است برای اصلاح مزاج و همچنین دریافت رژیم لاغری مناسب و تأثیرگذار از پزشکان تغذیه بخواهید رژیم مناسب شما را تجویز کنند.