می دانید سندروم هاوانا چیست؟! سندرم هاوانا مجموعه ای از علائم ناتوان کننده است که برای اولین بار افسران اطلاعاتی ایالات متحده و کارکنان سفارت مستقر در هاوانا، کوبا، در اواخر سال ۲۰۱۶ را تحت تاثیر قرار داد. در سال بعد، دیپلمات های آمریکایی در نقاط مختلف جهان علائم مشابهی را گزارش کردند. محققانی که این وضعیت را بررسی می کنند، بیان کرده اند که سندرم یا نشانگان هاوانا، که در ابتدا به عنوان هیستری جمعی یا واکنشی ناشی از دلایل روان تنی مانند استرس، نادیده گرفته شد؛ ممکن است نتیجه استفاده از تسلیحات مایکروویوی باشد. سندروم هاوانا علائم مشابه علائم ضربه مغزی یا آسیب خفیف به سر دارد و بیشتر توسط دیپلمات ها، افسران اطلاعاتی، پرسنل نظامی و اعضای خانواده آن ها که در خاک خارجی مستقر شده اند، گزارش شده است. در این مطلب از ساعد نیوز می خواهیم بگوییم سندروم هاوانا چیست و علائم سندروم چیست؛ پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
علائم سندرم هاوانا چیست؟
فردی که از سندرم هاوانا رنج می برد علائم مختلفی را نشان می دهد. اینها شامل تهوع، کاهش شنوایی، از دست دادن حافظه، سرگیجه و وزوز گوش می شود. برخی از افرادی که تحت تأثیر سندرم هاوانا قرار گرفته اند نیز گزارش کرده اند که با شنیدن صدای سوراخ کننده شدید و احساس فشار شدید در صورت، مواجه شده اند.همچنین، مردم برخی از پیامدهای پس از سندرم را گزارش کردند که شامل سردرد، وزوز گوش، گوش درد، سرگیجه، مه مغزی، از دست دادن تعادل، کنترل ماهیچه ها و از دست دادن بینایی و شنوایی بود.
گزارش NYT می گوید، هنگامی که اولین مورد در هاوانا، پایتخت کوبا در سال 2016 گزارش شد، مقامات از احساس "بمباران موج فشار در سر "شکایت کردند. برخی دیگر گفتند "احساس می کردند انگار در یک پرتوی نامرئی انرژی ایستاده اند".
آنها توضیح دادند که احساس فشار در سر خود دارند، از تهوع و خستگی رنج می برند و همچنین از درد گوش شکایت دارند. اما یک آشکارسازی برای بسیاری شوکه کننده بود. هنگامی که مغز برخی از افراد آسیب دیده اسکن شد، تشخیص آسیب بافتی مشابه آسیب ناشی از تصادف رانندگی یا انفجار بمب را نشان داد.
علت سندروم هاوانا
در ابتدا، کارشناسان مشکوک بودند که سندرم هاوانا ممکن است در اثر قرار گرفتن تصادفی یا عمدی در معرض یک ماده شیمیایی سمی، آفت کش یا دارو ایجاد شود. با این حال، هیچ اثری از چنین عواملی در افراد آسیب دیده یا خانه های آن ها یافت نشد. فرض بر این است که محتمل ترین علت سندرم هاوانا نوعی دستگاه مکانیکی است که انرژی اولتراسونیک یا مایکروویو ساطع می کند:
- این چنین قرار گرفتن در معرض انرژی فرکانس رادیویی، از طریق سلاح های زیستی بسیار تخصصی می تواند به طور بالقوه میکروحباب هایی را در مایع داخل گوش فرد ایجاد کند. هنگامی که این حباب ها از طریق خون به مغز می روند، می توانند آمبولی های هوایی کوچکی ایجاد کنند که منجر به آسیب سلولی می شود، مشابه بیماری فشار زدایی (اختلالی که در غواصان اعماق دریا در صورتی که به سرعت به سطح آب بیایند، ایجاد می شود).
- توضیح دیگر این است که علائم ممکن است به دلیل نفوذ مستقیم امواج فرکانس رادیویی به جمجمه باشد که فعالیت الکتریکی و شیمیایی مغز را مختل می کند و مسیرهای عصبی خاصی را دوباره ایجاد می کند. این مسیرسازی مجدد ممکن است دلیلی باشد که علائم عمیق به نظر می رسند و عواقب طولانی مدت دارند.اگرچه سندرم هاوانا ناتوان کننده است، اما کشنده نیست و همه افراد مبتلا هنوز زنده هستند.
آیا سندروم هاوانا یک بیماری روان زا است؟!
یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ در مجله انجمن سلطنتی پزشکی این احتمال را بررسی کرد که سندرم هاوانا نوعی "بیماری روان زا" است. کن جونز، روانشناس، LCSW-S گفته است: «بیماری روان زا اصطلاحی است که به اختلالات جسمانی اشاره دارد که از استرس های عاطفی یا روانی ناشی می شوند و احتمالاً از نوعی اختلال روان شناختی یا روان پزشکی سرچشمه می گیرند». وی افزود:«آن ها معمولاً پس از رد علت پزشکی یا بیولوژیکی، شناسایی می شوند.»
نویسندگان مطالعه تأکید کردند که فناوری های جدید اغلب اضطراب ها و ترس های غالب را تشدید کرده اند. نویسندگان مطالعه نوشتند: «بزودی پس از اختراع رادیو، بسیاری از مردم بر این باور بودند که امواج نامرئی آن ها را بیمار می کند. هنگامی که پایانه های کامپیوتری در اوایل دهه ۱۹۸۰ رایج شدند، برخی متقاعد شدند که باعث نقص مادرزادی و سقط جنین می شوند.»
آن ها خاطرنشان کردند که نگرانی های اخیر مبنی بر اینکه تلفن های همراه، اجاق های مایکروویو و وای فای باعث افزایش بروز تومورهای مغزی می شوند (چیزی که اتفاق نیفتاده است).
ظهور سندروم هاوانا اولین بار در کوبا
سندروم هاوانا نخستین بار در سال ۲۰۱۶ در کوبا ظاهر شد. نخستین افرادی که دچار این سندروم شدند، مأموران سیا بودند که یعنی این پدیده مخفی ماند. اما، به تدریج، شایعه وجود چنین پدیده ای بر سر زبا ن ها افتاد و نگرانی ها گسترش یافت. ۲۶ نفر از کارکنان سیا و اعضای خانواده شان گزارش دادند که به شکلی دچار این سندروم شده اند. شایعه شده بود که برخی از همکاران می گفتند کسانی که از این سندروم شکایت دارند، دیوانه شده اند همه چیز «مربوط به ذهن شان» است. با گذشت ۵ سال از این واقعه تعداد افرادی که از این سندروم شکایت دارند، افزایش یافته و به صد ها گزارش رسیده است. به بی بی سی ورلد، گفته شده است که در سراسر همه قاره ها چنین گزارش هایی وجود دارد و بر عملکرد نیرو های آمریکایی در ورای مرز های این کشور اثر گذاشته است. پرده برداری از حقیقتِ این ماجرا اکنون به الویت امنیتِ ملی در آمریکا تبدیل شده است و یکی از دولتمردان آمریکایی گفته که این پدیده یکی از پیچیده ترین چالش هایی بوده که به چشم دیده است.
شواهد به سختی به دست می آیند و برای همین نظریه های متناقضی درباره این پدیده وجود دارد. برخی آن را یک بیماری روانی توصیف می کنند و برخی دیگر آن را یک سلاح مخفی. اما بیشتر نظریات که تعدادشان در حال افزایش است علت آن را امواج مایکروویو می دانند.
در سال ۲۰۱۵، بعد از ده ها سال دشمنی، روابط بین کوبا و آمریکا از سر گرفته شد. اما هنوز ۲ سال نگذشته بود که سندروم هاوانا سفارت آمریکا در کوبا را به تعطیلی کشاند. کارکنان سفارت نسبت به سلامتی شان ابراز نگرانی کرده و درخواست کرده بودند از کوبا خارج شوند. در وهله نخست، این گمان مطرح شد که دولت کوبا یا یکی از جناح های مخالفِ بهبود روابط بین این دو کشور مسئول این پدیده است و نوعی سلاح صوتی را برای این کار به خدمت گرفته است. اما با افزایش گزارش ها مبنی بر شنیده شدنِ چنین صدا هایی در سراسر جهان این نظریه رنگ باخت.اما اخیراً احتمال دیگری مطرح شده است. احتمالی که ریشه در اعماق تاریک جنگ سرد و جایی دارد که علم، پزشکی، جاسوسی و ژئوپلتیک با هم تلاقی می کنند.
سر و صدای اخبار سندروم هاوانا در آمریکا
اخیراً ، مقامات آمریکایی گفتند که دو مورد جداگانه از حوادث بهداشتی غیرقابل توضیح توسط پرسنل آمریکایی در ویتنام طی هفته گذشته گزارش شده است. به گزارش خبرگزاری AP، هنوز مشخص نیست چه کسی تحت تأثیر این سندرم قرار گرفته است، اگرچه مقامات می گویند کسی که برای معاون رئیس جمهور یا کاخ سفید کار نمی کند.مقامات آمریکایی با هشدار نسبت به پرونده "حوادث ناشناخته سلامتی" ، کامالا هریس را برای توقف برنامه ریزی شده خود در ویتنام ایمن دانستند، زیرا در ابتدا چند ساعت در روز سه شنبه مکث کردند. از آن زمان به بعد، اصطلاح "سندرم هاوانا" سر و صدای زیادی در اخبار ایجاد کرده است. سندرم هاوانا اولین بار در سال 2016 در بین مقامات و دیپلمات های شاغل در سفارت آمریکا در هاوانا تشخیص داده شد.
در حال حاضر چندین کشور موارد سندرم هاوانا را گزارش کرده اند. بر اساس گزارش نیویورک تایمز، ده ها نفر از مقامات و دیپلمات در هاوانا اکنون بیش از 130 مورد احتمالی را شامل می شوند. در همین حال، گزارش های دیگر ادعا می کنند که بیش از 200 مقام آمریکایی به این سندرم مبتلا شده اند.
این "بیماریهای غیرقابل توضیح سلامتی" توسط آمریکاییانی که در کشورهای دیگر از جمله آلمان، اتریش، روسیه و چین کار می کنند گزارش شده است.پیدا شدن حداقل دو مورد احتمالی در منطقه واشنگتن از جمله یک مورد در نزدیکی کاخ سفید در ماه نوامبر که در آن یک مقام رسمی از سرگیجه خبر داد، به ویژه نگران کننده است.
در گزارش NYT آمده است که CIA حدود 50 مورد از این قبیل را تشکیل می دهد و بقیه بیشتر پرسنل ارتش و وزارت خارجه آمریکا و اعضای خانواده آنها هستند.به گزارش ایندیان اکسپرس، نه تنها مقامات آمریکایی، بلکه مواردی نیز وجود داشته است که شهروندان کانادایی با علائم مشابهی در هاوانا بیمار شده اند.