به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت،شربت زانتاک یکی از داروهایی است که برای درمان اسید معده و مشکلات مرتبط با آن استفاده می شود. مصرف زانتاک می تواند یک راه ایمن و موثر در کاهش اسید معده، سوزش سردل و دل درد نوزاد باشد اما باید موارد احتیاطی رعایت شود. در مورد سوزش سر دل در نوزادان و شیوه مصرف شربت زانتاک در نوزادان به منظور درمان، بیشتر بخوانید.
سوزش سردل در نوزادان
برخی نوزادان اسید معده زیادی ترشح می کنند. عضله بین مری و معده را اسفنکتر پایین مری می گویند. عضله باز می شود تا غذا از مری وارد معده شود. به طور معمول بعد از آن برای جلوگیری از حرکت اسید به سمت مری، این عضله بسته می شود. در برخی نوزادان این عضله به اندازه کافی رشد نیافته و ممکن است باعث برگشت اسید به مری شود.
اگر این اتفاق بیفتد، اسید می تواند مری را تحریک کند و باعث احساس سوزش یا درد شود. رفلاکس اسید زیاد و برای مدت طولانی می تواند موجب زخم شود. این زخم ها می تواند در هر جای از دستگاه گوارش نوزاد از معده تا روده کوچک ایجاد شود.
کاهش اسید معده زیاد نوزاد می تواند تحریک پذیری و درد ناشی از رفلاکس اسید را بعد از خوردن غذا کاهش دهد. همچنین می تواند به نوزاد کمک کند به راحتی غذا بخورد و کاهش وزن پیدا نکند. همینطور که نوزاد رشد می کند اسفنکتر پایین مری بهتر کار می کند و کمتر اسید به سمت مری می فرستد و در نتیجه تحریک کمتری خواهد داشت.
میزان مصرف شربت زانتاک در نوزادان
ممکن است این شربت را با نام عمومی رانیتیدین بشناسید که متعلق به دسته داروهایی است که به نام مسدود کننده های گیرنده هیستامین-2 یا مسدود کننده های H2 شناخته می شود. مسدود کننده های H2 مقدار اسید را که سلول های خاصی در معده شما ایجاد می کند، کاهش می دهد.
شربت زانتاک مورد مصرف در نوزادان شربت 15 میلی گرم در میلی لیتر است. این شربت فقط با نسخه پزشک قابل استفاده است. اشکال بدون نسخه زانتاک نیز در دسترس ایت اما فقط برای افراد بالای 12 سال قابل استفاده است.
با دستور پزشک شربت زانتاک را 30 تا 60 دقیقه قبل از تغذیه نوزاد باید به او بدهید. دوز مصرف براساس وزن نوزاد مشخص می شود. دوز مصرفی را باید با قطره چکان یا سرنگ دهانی اندازه گیری کنید. اگر ابزار اندازه گیری ندارید بهتر است از داروخانه تهیه کنید.
میزان مصرف زانتاک در زخم معده، مری و دوازدهه
درمان اولیه در چنین مواردی 2 تا 4 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن، دو بار در روز و برای 4 تا 8 ساعت است. نکته مهم آن است که نباید بیش از 300 میلی گرم در روز به نوزاد شربت زانتاک بدهید.
همینطور که زخم ها بهبود می یابند می توان از درمان نگهدارنده همچنان استفاده کرد که میزان دوز مصرفی آن 2 تا 4 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن است اما باید یک بار و شب قبل از خواب مصرف می شود. این درمان ممکن است تا یک سال ادامه پیدا کند. در این حالت نباید بیشتر از 150 میلی گرم در روز به نوزاد داده شود. دقت داشته باشید که میزان دوز مصرف و مدت زمان مصرف همچنان باید توسط پزشک تجویز شود و نباید خودسرانه اقدام به مصرف شربتا زانتاک برای نوزاد کنید چون می تواند عوارض جانبی جبران ناپذیری داشته باشد.
میزان دوز مصرف شربت زانتاک در رفلاکس معده
برای درمان بیماری رفلاکس معده نوزاد دوز معمول مصرف 2.5 تا 5 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن دوبار در روز است. علائم نوزاد می تواند در عرض 24 ساعت بهبود یابد اما درمان بیماری رفلاکس معمولا چند ماه طول می کشد.
عوارض جانبی شربت زانتاک
در بیشتر افراد شربت زانتاک عوارض جانبی چندانی ایجاد نمی کند اما ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد که شامل موارد زیر است:
سردرد
یبوست
اسهال
حالت تهوع
استفراغ
خارش و راش
تداخل دارویی در مصرف شربت زانتاک
شربت زانتاک در نحوه جذب دیگر داروها در بدن نوزاد میتواند تغییراتی ایجاد کند زیرا میزان اسید معده را تغییر میدهد. همچنین میتواند بر چگونگی دفع داروها به وسیله کلیه نیز اثر بگذارد. شربت زانتاک آنزیمهای کبدی را مسدود می کند و باعث تجزیه دارو می شود.
این اثرات ممکن است بر سایر داروهایی که نوزاد مصرف می کند، تاثیر داشته باشد. اطمینان حاصل کنید که پزشک از تمام داروهایی که نوزاد مصرف میکند اطلاع دارد حتی داروهای بدون نسخه و ویتامینها و مکملها. این اطلاعات به پزشک کمک می کند بداند آیا شربت زانتاک برای نوزاد مضر است یا خیر.