یکی از ناهنجاری های دندانی نامرتبی و شلوغی دندان ها است که به انگلیسی Crowding کراودینگ خوانده می شود. همانطور که در تصاویر این صفحه مشاهده می کنید، در عارضه کراودینگ دندان ها در هر کجا که خواسته اند رشد کرده اند و والدین و بیمار از این بابت نگران و متعجب اند. یکی از سوالاتی که ذهن بیماران را به خود مشغول می کند این است که چرا دندان های من نامرتب و بی نظم شده است؟ بهترین روش درمان این دندان های نامرتب که روز به روز شلوغ تر و بی نظم تر می شوند چیست؟ برای درمان این دندان های نامرتب به چه کسی باید مراجعه کنم؟ و سوالاتی از این قبیل. این مطلب را کامل بخوانید تا جواب تمام سوالات خود را دریابید.
بیمار مبتلا به کراودینگ دندانی ممکن است فک کوچک را از مادر و دندان های بزرگ را از پدر به ارث برده باشد. در این صورت دندان های بزرگ در قوس دندانی کوچک دچار کمبود فضا شده و این کمبود فضا موجب بروز شلوغی دندان ها می شودگاها دندان های بیمار بزرگ نیستند و این فک است که بسیار کوچک است و یا رشد کاملی نداشته استگاهی نیز فک بیمار استاندارد است اما دندان ها بسیار بزرگ هستند. هرچند که عمده علت بروز شلوغی دندان ها کوچک بودن فک و قوس دندانی است
علل رایج دندان های نامرتب و بی نظم شده
فاکتورهای زیر می توانند دلیل این مدل دندان باشند:
رشد آرواره
داشتن سقف دهان عریض کلید داشتن دندان های سالم و رشد آرواره در کودکان است. عدم تعادل جمجمه ای می تواند جمجمه، فک، و مهره ها را در بربگیرد. رشد آرواره ی بالایی یا سقف دهان، فاکتور اصلی در جهت دادن به رشد این استخوان هاست.
استخوان آرواره یا فک بالایی
این قسمت محل دندان های بالایی، سقف دهان و مرز پایینتر قلمرو است( کاسه ی چشم). استخوان آرواره مرکز رشد صورت است. رشدش بوسیله ی تنفس کردن از راه بینی و چگونگی ایستادن زبان شکل می گیرد. نشانه های یک استخوان آرواره ی رشد نیافته عبارتند از:
- سقف دهان بلند، نازک و V شکل
- صورت باریک و بلند(از جلو)
- میانه ی صورت یا بینی فرورفته( از نگاه جانبی)
- چشم های خمیده و ناجور
- دندان های بالای نامرتب و بی نظم ( از سن ۷ سالگی)
سوالات متداول نامرتبی و شلوغی دندان ها
1-نامرتبی و شلوغی دندان ها چگونه اندازه گیری می شود؟
متخصص ارتودنسی این ناهنجاری را در مقیاس میلی متر اندازه گیری می کند. اگر دندان ها از یکدیگر فاصله داشته باشند بیمار دچار نامرتبی دندان و دیاستم می باشد. اگر دندان های بیمار بیش از اندازه به هم نزدیک و یا روی هم افتاده باشند بیمار دچار شلوغی دندان ها یا کراوودینگ دندان می باشد.
2-آیا کشیدن دندان برای ارتودنسی دندان های شلوغ الزامی است؟
اگر فک بیمار فضای کافی برای چیدمان منظم دندان ها را داشته باشد دیگر نیازی به کشیدن دندان نیست. اگر متخصص ارتودنسی تشخیص دهد که بیمار نیاز به کشیدن دندان دارد معمولا دندان های پوسیده و خراب را برای این کار انتخاب می کند و از کشیدن دندان های سالم بیمار خودداری می کند. متخصص ارتودنسی در حد امکان از کشیدن دندان بیمار خودداری می کند. مگر در مواقعی که بیمار دارای دندان اضافی باشد.
3-دسته بندی شلوغی دندان ها به چه شکل است؟
متخصصین ارتودنسی شلوغی و ناهنجاری های فک و دندان را به سه دسته کلی تقسیم می کنند. این ناهنجاری ها را مال اکلوژن نیز می نامند و با توجه به نوع و شدت ناهنجاری از درجه یک تا سه نامگذاری می شوند.
4-درمان شلوغی دندان ها با ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت؟
در مواقعی که بیمار علاوه بر دندان های نامرتب و شلوغ دچار ناهنجاری فک نیز می باشد کامپوزیت نمی تواند حتی در اصلاح موقت دندان ها موفق باشد. همچنین با کامپوزیت نمی توان دندان ها را حرکت داد و در جای صحیح قرار داد. بنابراین کامپوزیت نمی تواند گزینه مناسبی برای درمان شلوغی دندان ها باشد.
5-باندیگ دندان چه کاربردی در درمان ارتودنسی دندان های نامرتب و شلوغ دارد؟
در صورتی که دندانی لب پریده یا شکسته باشد می توان دندان را با روش باندیگ ترمیم کرد. درمان ارتودنسی برای حرکت دادن دندان ها کاربرد دارد و باندینگ صرفا برای ترمیم شکستگی و ترک های دندانی موثر است.