لمینت سرامیکی و ونیر کامپوزیتی هردو جهت برطرف کردن زردی و بدفرمی دندانها و طراحی لبخند به کار می روند و میتوانند در رنگهای دلخواه فرد از همرنگ دندان تا روشن و خیلی سفید استفاده شوند. معمولا برای دندانهایی که در لبخند دیده میشوند توصیه میشود که حدود هشت الی ده دندان در فک بالا وپایین می باشد. در هردو این درمانها، در جلسه معاینه ابتدا دندانها، روابط دندانهای فک بالا و پایین نسبت بهم و روابط فک بالا وپایین نسبت به صورت شخص بررسی میشود، تا قابل انجام بودن این درمانها برای مراجع مورد نظر مشخص شود. ممکن است یکی از این درمانها یا هر دو، برای فرد قابل انجام باشد. گاهی نیاز به درمان اولیه قبل از انجام ونیر یا لمینت می باشد، به طور مثال جراحی leveling و یا لیفت لثه برای یک یا چند دندان یا تمام دندانهایی که در لبخند دیده میشوند. ممکن است هیچکدام از این درمانها قابل انجام نباشد و فرد نیاز به ارتودنسی و یا حتی ارتوسرجری(ترکیب ارتودنسی و جراحی) داشته باشد. در متن زیر میتوانید در مورد درمانهای کامپوزیت ونیر و لمینت سرامیکی بخوانید.
لمینت سرامیکی:
لمینت سرامیکی پس از تراش دندان و قالبگیری توسط لابراتوار ساخته می شود و در کلینیک توسط دندانپزشک سمان میشود (چسبانده میشود). پروسه درمان آن حدود دو الی سه هفته زمان میبرد. در جلسه اول پس از معاینه در صورتیکه لمینت سرامیکی برای شخص مورد نظر قابل انجام باشد، قالب اولیه از دندانها تهیه شده به لابراتوار ارسال میشود. در لابراتوار تغییرات بر اساس نقطه نظرهای بیان شده توسط دندانپزشک(که در تبادل نظر با مراجع بدست آمده) روی کست(قالب) اعمال و به مطب دندانپزشکی ارسال میشود. در جلسه دوم پس از بررسی و تایید نمونه ارسال شده از لابراتوار، تراش، قالبگیری و ساخت پروتز موقت آغاز میشود که میتواند سه الی چهار ساعت به طول انجامد
مزایای انجام لمینت:
با قرار دادن لمینت روی دندان از پوسیدگی و خراب شدن دندانها جلوگیری می شودو برخلاف روکش های سرامیکی که دور تا دور دندان تراشیده میشود و بخشزیادی از دندان را از بین میبرند برای بکار گذاشتن این پوسته روی دندان هامقدار کمی از آن تراشیده شده و باقی آن دست نخورده باقی می ماند و یکی ازموارد قابل توجه برای این درمان ماندگاری رنگ این درمان بوده که بسیارمداوم بوده و برخلاف ظاهر نازک آن بسیار مقاوم است و با رعایت کردنبهداشت دهانی طول عمر بیشتری را پیدا خواهد کرد.
دوام و طول عمر کامپوزیت دندان
از مهم ترین معایب کامپوزیت دندان می توان به دوام و طول عمر کمتر آنها نسبت به ونیر لمینت اشاره کرد. مواد کامپوزیت از نوعی پلاستیک خاص ساخته می شوند که به آن رزین کامپوزیت می گویند. هرچند این مواد استحکام قابل قبولی دارند اما دوام و طول عمر آنها به اندازه مینای دندان و یا ونیر لمینت سرامیکی و حتی تاج دندان (Crown) نیست. پس از کاشت کامپوزیت ونیر باید به دقت مراقب خوردن و نحوه گاز زدن خود بخصوص هنگام جویدن غذاهای سفت باشید تا از شکستن، ترک خوردگی و لب پر شدن آن ها جلوگیری کنید و دوام و طول عمر کامپوزیت دندان را افزایش دهید.
به خاطر داشته باشید به علت ماهیت رزین کامپوزیت به هر حال طول عمر آن نسبت به ونیر لمینت بسیار کمتر است. بنابراین نباید انتظار داشته باشید که کامپوزیت دندان بیش از سه تا هفت سال روی دندان های شما بدون نیاز به ترمیم باقی بماند. در صورتی که طول عمر تاج دندان بیش از ۴۰ سال و لمینت سرامیکی بیش از ۱۲ سال است. هر چقدر بیشتر از دندان ها و لثه خود مراقبت کنید و سبک زندگی سالمی بدون سیگار کشیدن و مصرف مواد حاوی شکر و مواد رنگی داشته باشید؛ دوام کامپوزیت دندان نیز بیشتر خواهد بود. اما به هر حال پس از حدود ۵ یا ۶ سال نیاز به تعویض پیدا خواهد کرد.