اگر بیماری ها و ناراحتی های مربوط به لب را طبقه بندی کنیم، اولین مورد برحسب شیوع، کیلاتیس (Cheilitis) یعنی ورم و التهاب لب است که دلایل مختلفی در بروز آن نقش دارند. هوای گرم و خشک مهم ترین عامل است زیرا تبخیر رطوبت لب افزایش می یابد و سپس باعث خشکی می شود.
غیر از این عامل محیطی، حساسیت لب ها به خصوص لب پایین به مواد موضعی مانند رژلب، ترکیبات موجود در این ماده آرایشی و فتول... منجر به خشکی، پوسته پوسته شدن و ایجاد ترک و شیار روی لب خواهد شد. این اتفاق تحت تأثیر نور خورشید در افرادی که طولانی مدت در معرض این پرتوها هستند نیز بروز می کند زیرا گرما باعث تبخیر رطوبت لب، قرمزی، خشکی و پوسته شدن می شود. از دیگر علل التهاب لب باید به عفونت ها مانند قارچ ها و باکتری ها و به ندرت زمینه ارثی اشاره کرد.
از آنجا که لب پایین بزرگ تر و برجسته تر از لب بالاست، عوارض نیز شدیدتر خواهد بود و گاهی فقط لب پایین گرفتار می شود. به جز آفتاب، محیط خشک و عوامل حساسیت زا موجب ورم لب مزمن می شوند. ممکن است لب ها در اثر ضربه یا عفونت دچار نوع حاد این بیماری شوند.
در این حالت ورم لب مهم تر از پوسته شدن است. لب ورم می کند و به دلیل افزایش عروق کاملاً قرمز می شود و ترشحاتی نیز دیده خواهد شد. خشکی و پوسته شدن کنار ترشحات لب منجر به تشکیل دلمه می شود که معمولاً بیمار آن را جدا می کند و مجدد دلمه به سرعت شکل می گیرد سپس شیار و شکاف روی لب ایجاد می شود و میکروب ها و باکتری های ثانویه روی پوست خراشیده سوار می شوند و می توانند باعث عفونت ثانویه شوند. این مشکل به خصوص در افرادی که به پزشک مراجعه نمی کنند یا اقدامات درمانی لازم را انجام نمی دهند، بیشتر دیده می شود.
تغییرات رایج که همراه ورم لب ایجاد می شود
زمانی که لب بالایی شما ورم میکند ،به احتمال زیاد علائم و نشانه های متعددی را تجربه میکنید.آنها میتوانند خفیف یا شدید باشند ، برخی از علائم رایج ورم لب عبارتند از:
- بی حس شدن لب
- بزرگ شدن لب
- خشکی لب
- درد لب
- التهاب ،خارش و احساس سوزن سوزن شدن
- تغییر در رنگ پوست یا قرمز شدن
- پوست پوست شدن لب ها
- درجه حرارت بالا یا لرز
- سر درد
- گرفتگی بینی
- آبریزش بینی
تنها علائم ذکر شده نیستند برخی علائم دیگر هستند که به علت آن بستگی دارند. اگر شما علائمی مانند سخت نفس کشیدن،تورم زبان،گلو درد یا مشکلات مربوط به ناخن دارید، بهتر است که دنبال مراقبت های فوری پزشکی باشید.
شرایط پوستی و عفونت :
جوش های روی لب یا در نزدیکی لب ممکن است باعث تورم موقتی لب شود. در صورت داشتن آکنه کیستیک ، تورم شدید ایجاد می شود. این نوع جدی آکنه می تواند در هر نقطه از بدن ضایعات بزرگ جوش مانند ایجاد کند.تاول تبخالی، عفونت تبخال و ویروس coxsackie در اطراف دهان همچنین می توانند باعث تورم لبها شوند. این تغییرات علائم ویروس است و ممکن است یک شبه ظاهر شود ، حتی اگر این ویروس برای مدت زمان طولانی تری در بدن شما وجود داشته باشد.
اگر روز را در زیر آفتاب و بدون محافظ مناسب سپری کردید ، ممکن است با آفتاب سوختگی جدی بیدار شوید. در صورت آفتاب سوختگی لب های شما می تواند متورم شود. خوشبختانه ، اثرات آفتاب سوختگی روی لب ها و جاهای دیگر معمولاً طی چند روز فروکش می کند.یک عفونت شایع باکتریایی پوست معروف به سلولیت می تواند باعث تورم لب ها یا هر قسمت از بدن آلوده شود.
شرایط عضلانی و عصبی :
انواع شرایطی که روی اعصاب و ماهیچه های صورت شما تأثیر می گذارد ، می تواند باعث شود شما با لب های متورم یا علایم مشابه از خواب بیدار شوید.دیستونیاک embouchure dystonia می تواند بر روی نوازندگان ترومپت و سایر موسیقی دانانی که ساعاتی را از لبان خود استفاده می کنند ، تأثیر بگذارد. فشار روی عضلات دهان می تواند باعث تورم و بی حسی لب ها شود.
سندرم Melkersson-Rosenthal یک بیماری عصبی نادر است که باعث تورم در لب و صورت و همچنین فلج عضلات می شود.علت سندرم Melkersson-Rosenthal به خوبی درک نشده است ، اما اعتقاد بر این است که این بیماری از نظر ژنتیکی است.