مادران به هنگام بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و وجود جنین به مراقبت های خاص نیاز دارند که شامل کنترل پوسیدگی دندان و بیماری های لثه می شود. بسیاری از زنان اعتقاد دارند که بارداری سبب از دست دادن دندان ها یک دندان به ازای تولد هر کودک می شود و همچنین اعتقاد دارند که جهت تامین نیاز های جنین، کلسیم مورد نیاز توسط دندان ها تامین می شود در نتیجه دندان ها نرم می شوند. که هر دوی عقاید فوق درست نبوده چرا که کلسیم موجود در ساختمان دندان در دوران بارداری قابل جدا شدن نیست. شرایطی که در دوران حاملگی ایجاد می شود منجر به تخریب دندان ها می شوند که از جمله این شرایط بیماری صبحگاهی است در سه ماهه اول بارداری فرد به هنگام صبح دچار کسالت، تهوع و استفراغ می شود. استفراغ مکرر سطح دندان را در معرض اسید معده قرار داده که این اسید می تواند بافت سخت دندان را حل کند و منجر به پوسیدگی شود. مصرف مکرر مواد شیرین یا ترش به مقدار زیاد توسط خانم های باردار به علت علاقه فراوان در این دوران دندان ها را دچار پوسیدگی می کند.
تغییرات دهان و دندان در دوران بارداری
تغییرات هورمونی
افزایش جریان خون در بدن که باعث تورم و حساسیت دهان می شود. بیماری های دهان و دندان در طول دوران بارداری تأثیر زیادی روی جنین دارد و می تواند به عفونت، زایمان زودهنگام و برخی مشکلات دیگر منجر گردد.
خونریزی دهان
بارداری باعث ایجاد برخی زخم ها، خونریزی و تورم لثه می شود و اینها به دلیل تغییرات هورمونی است. دهان شما به هنگام مسواک زدن و یا استفاده از نخ دندان بسیار حساس تر می شود؛ اما این مشکل خودبه خود بعد از زایمان از بین می رود. اما اگر این تغییرات در شما جدی تر از حالت معمول شوند، نباید از آنها غافل شوید.بارداری به طور خود به خود به دندان ها آسیب نمی رساند و اینکه خانم ها با هر بار بارداری یک دندان سالم خود را از دست می دهند، یک تصور غلط است. اگر میزان کلسیم دریافتی مادر به اندازه کافی نباشد،استخوان ها و دندان ها کلسیم خود را به مصرف جنین می رسانند و این کلسیم از دست دادن ها تا پایان دوران شیردهی ادامه می یابد.
علائم و نشانه های بیماری دهان
اگر همواره مراقب دندان های تان هستید، ولی هنوز هم التهاب و خونریزی دهان دارید، می توان آن را نشان دهنده یک اتفاق بسیار جدی در دهان دانست. حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید و شرایطخاص خود را به او بگویید. اگر هریک ازعلائم زیر را دارید مراجعه به دندانپزشک را به تعویق نیندازید:مرتباً دندان های تان را مسواک می زنید، ولی بوی بد دهان تان برطرف نمی شود.دهان تان به طور مرتب دچار خونریزی می شود و معمولاً ملتهب و متورم است.به هنگام جویدن غذاها و گاز گرفتن چیزی دچار درد و ناراحتی می شوید.
یک یا بیش از یک دندان خراب دارید.
یک برآمدگی کوچک یا یک نقطه بسیار دردناک در دهان تان دارید.مراقبت از دهان و دندان ها در طول دوران بارداری نیز اهمیت ویژه ای دارد و باید به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید. پژوهش های اخیر نشان می دهند خانم هایی که به بیماری های دهان مبتلا هستند، هفت بار بیشتر در معرض خطر زایمان زودهنگام قرار دارند. برخی ازمواد بی حسی که در دندانپزشکی ها مورد استفاده قرار می گیرند، به جنین آسیب های جدی وارد می کنند. به طور کلی برای یک خانم باردار نباید از داروهای بی حسی استفاده کرد.پژوهش ها نشان می دهند که ارتباط نزدیکی بین بیماری های دهان در بارداری و تولد زود هنگام و یا به دنیا آمدن نوزادان کم وزن وجود دارد. این نوزادان بیشتر از بقیه در معرض فلج مغزی، مشکلات بینایی و شنوایی هستند. براساس پژوهش ها، از هر 100 زایمان زود هنگام، 18 مورد در اثر بیماری های دهان و دندان است که معمولاً با عفونت های دهان همراه هستند.مراقبت های درست و مناسب در دوران بارداری و پیش از آن این خطرات را تا 80 درصد کاهش می دهد.
آیا بارداری باعث خرابی دندان ها می شود؟
دریچه ی انتهای مری موظف است تا از برگشت محتویات معده به سمت دهان جلوگیری کند. در زمان حاملگی عضلات این ناحیه به اندازه ی کافی توانایی انقباض نداشته و قادر به جلوگیری از این اتفاق نیستند. با ورود مواد موجود در معده به محیط دهان، اسید معده نیز به دهان راه می یابد و به لایه های رویی دندان ها آسیب می رساند. هرچند این تنها دلیل پوسیده شدن دندان ها در حاملگی نیست.
مصرف بیشتر مواد غذایی شیرین در دوران حاملگی و چسبیدن آن به دندان ها باعث ایجاد محیطی مناسب برای رشد باکتری ها روی دندان ها می شود. به مرور زمان اسیدی که در این سطح با تجزیه ی مواد غذایی توسط باکتری ها تولید می شود باعث تخریب دندان ها می شود.
عفونت لثه در دوران حاملگی
عفونت لثه در زنان باردار سیگاری بیشتر اتفاق می افتد. علت این بیماری بی توجهی به لثه های ملتهب بوده که با فعالیت باکتری های روی سطح دندان ها تشدید می شود. یکی از دلایل تولدهای زودتر از موعد و کم بودن وزن نوزاد هنگام تولد، همین باکتری ها هستند. زیرا این باکتری ها در خون پخش شده و به سایر قسمت های بدن و حتی جنین منتقل می شوند.