عصب کشی یا درمان ریشه تنها راه نجات دندانی است که در اثر عفونت به شدت آسیب دیده و یا دچار آبسه شده است. در چنین شرایطی تنها با عصب کشی دندان می توان دندان را نجات داده و از کشیدن دندان پیشگیری کرد. اما آیا می توان عصب کشی را در دوران بارداری انجام داد؟
بسیاری از زنان باردار راجع به پیامدهای عصب کشی دندان ها بر روی جنین در حال رشد نگرانی دارند. معمولا متخصص زنان توصیه می کند کودک در حال رشد داخل رحم را از قرارگیری در مرکز هر گونه خطرات و آسیب ها حتی خطرات جزئی، محفوظ نگه دارید. مطمئن ترین راه برای حفظ سلامت بارداری در درمان های دندانپزشکی این است که همه درمان های دندانپزشکی غیر ضروری به پس از زایمان موکول شود اما متأسفانه عصب کشی برخلاف درمان هایی مانند سفید کردن دندان ، درمان دندانپزشکی غیر ضروری محسوب نمی شود بلکه حتی برای سلامت کودک هم که شده باید عصب کشی را انجام دهید.
عصب کشی در بارداری؟
اما مواقع بسیاری وجود دارد که خانم های باردار با درد شدید به مراکز دندانپزشکی مراجعه می کنند.بیشتر این دندان ها نیاز به درمان ریشه ( عصب کشی ) دارند. ولی به خاطر دیدگاه اشتباهی که از سوی بیماران وجود دارد ( دندانپزشکان هم متاسفانه مجبور به تمکین به آن) شده اند، بسیاری از مراکز از ارائه خدمات به خانم های باردار مخصوصا در سه ماهه اول و سوم خودداری می کنند.
حقیقت این است که درمان عصب کشی برای زنان باردار عادی در تمام دوران بارداری قابل انجام است. هرچند ، ترجیح داده می شود که این درمان ها بیشتر در سه ماهه دوم صورت گیرند.
درد یه پدیده آزار دهنده است که تمام جنبه های جسمی، روانی و اجتماعی انسان ها را می تواند مختل کند.زنان باردار که دچار درد های با منشا دندانی باشند، احتمالا به دلیل تاثیرات درد بر فعالیت های روزمره شان،آسیب هایی را حتی متوجه جنین خود کنند.
موارد مهم عصب کشی در بارداری
برای انجام درمان های مربوط به دندان، در برخی موارد گرفتن عکس رادیگرافی لازم می باشد که اطلاعات دقیق از میزان و محل عفونت را به دندانپزشک نشان می دهد. اکثر زنان باردار این نگرانی را دارند که گرفتن رادیو گرافی دندان برای جنین آن ها ضرر دارد. در صورتی که اشعه ایکس در رادیوگرافی به دندان مربوط است و نه شکم. همچنین برای اطمینان خاطر زنان باردار یک جلیقه ضد اشعه در اختیار آن ها قرار داده می شود که می تواند درصد زیادی از این اشعه مضر را مسدود کند.
مواد شیمیایی :
از دیگر مواردی که سبب نگرانی برای عصب کشی در بارداری می شود می توان به مواد بی حس کننده اشاره کرد.
بی حسی :
نخستین مواد شیمیایی مورد استفاده، بی حس کننده موضعی می باشد که ترس از آسیب به جنین به دلیل استفاده از آن ها وجود دارد. دندانپزشک می تواند میزان این مواد را کم تر کرده و به درمان با اندکی درد بیشتر بپردازد.
مایع شستشو :
مایع شستشویی که برای جراحی به کار می رود شامل مقدار کمی از ماده ی سدیم هیدروکلراید می باشد. این ماده که حدود 95 درصد از آن آب می باشد، در صورتی که بلعیده شود به هیچ عنوان نمی تواند خطرناک باشد.
پر کننده ها :
مواد پر کننده هم جزو مواد شمیایی مورد استفاده هستند که بو و مزه ی نه چندان جالبی نیز دارند. این نوع مواد به صورت رزین هایی می باشند که به کمک لیزر درمان شده و آسیبی به جنین وارد نمی کنند.
استرس :
استرس ایجاد شده برای زنان باردار می تواند برای جنین مضر باشد. به این دلیل بهتر است تا جایی که امکان آن وجود دارد، انجام عصب کشی را به تاخیر انداخت.
بهترین روش عصب کشی دندان در دوران بارداری
سه ماهة اول بارداری حساس ترین زمان رشد جنین است. بنابراین هر گونه درمان دندانپزشکی غیر اورژانسی نباید در سه ماهه اول بارداری صورت بگیرد بلکه باید بسته به ضرورت، درمان آن را به سه ماهة دوم بارداری موکول کنید تا از خطرات آن در امان باشید. در صورت لزوم دندانپزشک ممکن است دندان آبسه کرده را باز کند تا چرک داخل آن تخلیه شود و درد کاهش یابد و سپس محفظه پالپ دندان را تا حد ممکن تمیز و ضد عفونی نماید. بعدا پس از این که بارداری وارد سه ماهة دوم شد، عکس پرتوی ایکس از دندان گرفته می شود تا عصب کشی تکمیل شود. همین کار را می توان برای مشکلات دندانی شناسایی شده در سه ماهه سوم بارداری نیز انجام داد به این معنی که در صورت امکان، تکمیل نهایی درمان پس از زایمان انجام شود.
توجه داشته باشید که عصب کشی در بارداری کاملاً مطمئن و بی خطر است و هیچ تأثیر بدی بر جنین نمی گذارد. در صورتی که به دندانپزشک یا هر پزشک دیگری مراجعه می کنید حتماً بارداری خود را به اطلاع او برسانید.