ورم معده چیست ؟
ورم معده هر ساله گریبان گیر عده ی زیادی می شود. این بیماری در اثر التهاب و فرسایش دیواره ی معده ایجاد می شود و می تواند بر روی سیستم گوارشی افراد تأثیرات مخربی داشته باشد و درد و ناراحتی زیادی ایجاد کند. ورم معده یا همان گاستریت می تواند بسیار اذیت کننده باشد و باعث بستری شدن و عقب ماندن از فعالیت های روزانه افراد شود.هنگام بروز ورم معده مشکلاتی سوزش، درد و حتی خونریزی از معده می تواند رخ دهد و در طولانی مدت می تواند منجر به زخم معده در افراد شود.
علل ورم معده
- سیگار کشیدن
- رژیم غذایی بد
- مصرف مداوم داروهای مُسکن
- سن بالا
- چاقی و اضافه وزن
- استرس زیاد
- مصرف مداوم غذاهای فرآوری شده
علائم ورم معده
- احساس سوزش در بالای شکم، خصوصاً در حین خوردن غذا
- معده درد
- تهوع
- استفراغ
- نفخ
- کاهش اشتها
- در برخی موارد تغییر وزن
- سکسکه
- تغییر ظاهر مدفوع (مثلاً تیره تر شدن مدفوع)
انواع ورم معده
ورم معده ی مزمن: این بیماری به تدریج پیشرفت می کند و می تواند عوارض بلندمدتی داشته باشد. برخی ممکن است بعد از گذشت چند سال و زمانی که در اثر التهابات دچار مشکلات دیگری می شوند، متوجه بیماری خود شوند. ورم معده ی مزمن، موجب نازک شدن دیواره ی معده و افزایش تدریجی التهابات می شود. تمام این اتفاقات می توانند احتمال بروز سرطان معده را افزایش بدهند.
ورم معده ی حاد: علائم این بیماری به طور ناگهانی پدیدار می شوند و زود برطرف می شوند. علائم ورم معده ی حاد می توانند شدت بیشتری داشته باشند. ظهور و ناپدید شدن علائم این بیماری، به عادات زندگی فرد و تأثیر آنها بر دستگاه گوارش بستگی دارد.
ورم معده ی آتروفیک: این بیماری نوعی ورم معده ی مزمن است که در آن سلول های معده کاهش می یابند و جای آنها را بافت فیبری و روده ای پر می کند. با تغییر لایه ی غشایی معده، احتمال کاهش جذب مواد مغذی و واکنش های خودایمنی افزایش می یابد. ورم معده ی آتروفیک، تولید اسید معده را کاهش می دهد، نتیجه ی این امر می تواند بروز کم خونی و رشد تومورها باشد.
راههای درمان پزشکی ورم معده
درمان ورم معده بسته به عامل ایجادکننده آن متفاوت است، اگر عفونت باعث ایجاد ورم معده باشد، درمان عفونت به بیماران توصیه می شود. در صورتی که مصرف الکل و سیگار باعث ابتلا به ورم معده شده است، بیماران باید از ادامه مصرف آن خودداری کنند. همچنین اشخاصی که به علت مصرف مکرر مسکن دچار ورم معده شده اند یا نباید این گونه داروها را استفاده کنند یا در صورت الزام، مصرف آنها را تا حد امکان به حداقل برسانند و همزمان، داروهای معده بخورند. پزشکان متخصص معمولا آنتی اسیدهایی مانند Maalox و Alka- Seltzer را تجویز می کنند یا مهارکننده های H۲ و مهارکننده های هیستامین مانند Zantac. همچنین ممکن است مهارکننده های پروتون پمپ مانند Nexium و Prilosec را برای نرمال کردن تولید اسید معده توصیه نمایند. این داروها معمولا ۲ یا ۳ بار در روز طبق تجویز پزشک یا براساس دستورالعمل تولیدکننده مصرف می شوند. برای درمان گاستریت ناشی از عفونت هلیکوباکترپیلوری، از آنتی بیوتیک ها استفاده کنید. پزشک یک دوره آنتی بیوتیک را تجویز خواهد کرد. این رژیم آنتی بیوتیک باید منظم باشد تا ازعفونت مجدد پیشگیری شود. دو آنتی بیوتیکی که معمولا در درمان گاستریت ترکیبی استفاده می شوند شامل آموکسی سیلین و تتراسایکلین است. این آنتی بیوتیک ها باکتری ها را نابود می کنند. آموکسی سیلین به مدت دو هفته و ۷۵۰ میلی گرم یکبار در روز تجویز می شود. تتراکسیلین ۵۰۰ میلی گرم و چهاربار در روز تجویز می شود. درمان گاستریت ناشی از کم خونی خطرناک. اگر بیماری شما ناشی از کم خونی خطرناک باشد، پزشک برای تان ترکیبات ویتامین B۱۲ را تجویز می کند تا بدن تان به میزان لازم از این ویتامین ها برسد.
راههای درمان خانگی ورم معده
زیره سیاه: یک قاشق چای خوری زیره سیاه و زنجبیل خشک شده را با هم مخلوط کنید .یک قاشق چای خوری از این مخلوط را با یک لیوان آب گرم برای 3 بار در روز مصرف کنید. یک گزینه دیگر این است که یک قاشق چای خوری پودر دانه های زیره سیاه و نصف قاشق چای خوری نمک سیاه را به یک لیوان باترمیلک اضافه کنید. این را 2 بار در روز بنوشید.
زنجبیل : یک قاشق چای خوری از ریشه زنجبیل خرد شده تازه را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید.برای 10 دقیقه بجوشانید. عسل را کم کم اضافه کنید و به آرامی این چای را بنوشید.آن را 2 یا 3 بار در روز برای حدود یک هفته بنوشید.متناوبا، نصف قاشق سوپ خوری عصاره زنجبیل و عسل را با هم مخلوط کنید.قبل از خوردن غذا، 2 بار در روز برای یک هفته بخورید.شما حتی می توانید تکه کوچکی از ریشه زنجبیل تازه را بجوید و یا کپسول و مکمل های زنجبیل را برای درمان گاستریت امتحان کنید.
ماست : تا زمانی که شما آسوده خاطر شوید, می توانید هر روز 2-3 بار ماست پروبیوتیک بخورید. همچنین می توانید ماست, موز و عسل را نیز امتحان کنید. در روز برای بهبودی سریع 2-3 بار آن را مصرف کنید.
بابونه : 1/2 قاشق چای خوری بابونه خشک را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید. برای 5-10 دقیقه پوششی رویشان قرار دهید و سپس مقداری عسل بریزید.این چای را چند بار در روز، برای مدت یک هفته بنوشید.
نعناع : قرص نعناع را مصرف کنید. به طور معمول, توصیه می شود که قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کنید. این قرص ها به جلوگیری از سوزش معده کمک خواهند کرد.هم چنین شما می توانید برگ های نعناع تازه را بجوید یا آن ها را به سوپ, سالاد و سس اضافه کنید.
توت فرنگی : یک قاشق سوپ خوری برگ توت فرنگی خشک شده را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید.بگذارید برای چند دقیقه بماند, سپس صاف کنید. تا زمان فروکش کردن علائم گاستریت, آن را 2-3 بار در روز بنوشید.برای جلوگیری از گاستریت, روزانه چند عدد توت فرنگی بخورید.
ریحان : برای درمان درد معده 4-5 برگ ریحان را بجوید. این کار را برای حداقل چند هفته انجام دهید. گزینه دیگر, مخلوط کردن 1 قاشق چای خوری عصاره ریحان و عصاره زنجبیل و نوشیدن آن به مدت یک هفته و 2-3 بار در روز است. همچنین می توانید چای ریحان همراه با عسل را 3 بار در روز به مدت چند هفته بنوشید. برای آماده سازی چای ریحان, یک قاشق چای خوری برگ ریحان را در آب داغ به مدت 5 دقیقه قرار دهید.
رازیانه : یک قاشق چای خوری رازیانه را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید. برای 10 دقیقه روی آن را بپوشانید. و کمی عسل بریزید. مدت یک هفته ،سه بار در روز بنوشید. هم چنین بذررازیانه را به طور کامل پس از وعده غذایی برای تسکین علایم, بجوید.
شیرین بیان : یک قاشق چای خوری پودر شیرین بیان را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید.روی آن را برای 10 دقیقه بپوشانید و صافش کنید. این چای را دو یا سه بار در روز برای یک هفته بنوشید.
آب سیب زمینی : عدد سیب زمینی خام را پوست بکنید و رنده کنید.2 عدد سیب زمینی های رنده شده را روی یک صافی با یک قاشق قرار دهید تا عصاره اش استخراج شود.یک لیوان آب سیب زمینی را با کمی آب گرم رقیق کنید. آن را سه بار در روز, دو دقیقه پیش از هر وعده غذا, به مدت حداقل تا 1-2 هفته بنوشید.
بومادران : یک چنگ از گیاه گل بومادران را در یک لیوان آب جوش دم کرده یک استکان قبل از ناهار و شام میل کنید. (برای زنان باردار مضر است).
سخن پایانی
یکی از راههای پیشگیری از ورم معده پیشگیری از آلوده شدن به باکتری هیلیوباکتر پیلوری می باشد. شواهد نشان می دهد که این باکتری از انسان به انسان و یا از طریق غذای آلوده منتقل می شود. دست های خود را بطور مرتب با صابون و آب بشویید و از غذاهای کاملا پخته شده استفاده نمایید. استرس را از طریق مدیتیشن یا یوگا به حداقل برسانید. اگر داروهایی را مصرف می کنید با پزشک خود مشورت کنید. زیرا داروهای خاصی می توانند مشکل معده شما را تشدید کنند.