درجات زخم بستر:
بسته به میزان شدت علائم ، زخم بستر می تواند در مراحل زیر طبقه بندی شود:
مرحله اول:
این مرحله ، خفیف ترین مرحله زخم بستر است. و معمولا در لایه بالایی پوست اتفاق می افتد. و از علائم آن، درد ، سوزش یا خورش پوست است.
مرحله دوم:
این مرحله ممکن است کمی عمیق تر و سخت تر باشد. این گونه که قسمتهایی از سطح پوست از بین می روند و چیزی شبیه به تاول مشاهده می شود.
مرحله سوم:
در این مرحله، تمامی بافت های پوست از بین می روند و زخم باز است.
مرحله چهارم:
تمامی بافت های پوست و لایه های زیرین آ«، حتی عضلات و استخوانها از بین می روند.
درمان زخم بستر
درمان زخم های فشاری آسان نیست. بعید است که زخم باز به سرعت التیام پیدا کند. زخم های با شدت کمتر در عرض چند هفته با درمان مناسب بهبود می یابند، اما زخم های خیلی شدید ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند.می توانید با تغییر وضعیت مکرر و اجتناب از فشار روی پوست، از بروز زخم های فشاری جلوگیری کنید. حرکت دادن بیمار حداقل هر ۱۵ دقیقه برای کاربران صندلی چرخدار و هر ۲ ساعت برای افراد در رخت خواب هستند توصیه می شود. راه کارهای دیگر عبارتند از: مراقبت از پوست و خشک نگه داشتن پوست، تغذیه ی مناسب و مصرف مایع کافی، ترک سیگار، مدیریت استرس و ورزش روزانه حتی اگر در تخت هستید.
توصیه های زیر را در مورد تغییر وضعیت در تخت یا صندلی در نظر بگیرید:
توزیع وزن: توزیع وزن خود را اغلب تغییر دهید. اگر از یک صندلی چرخدار استفاده کنید، سعی کنید هر ۱۵ دقیقه محل توزیع وزن خود را انتقال دهید. برای تغییر وضعیت تان هر ۱ ساعت یک بار، در صورت لزوم کمک بخواهید.
تغییر مکان: در صورت امکان خودتان را بلند کنید. اگر در قسمت بالا تنه ی خود قدرت کافی دارید حرکت “شنا مخصوص صندلی چرخدار” را انجام دهید. بدن خود با فشار دادن بر روی دسته های صندلی از صندلی بلند کنید.
صندلی مناسب: از صندلی چرخدار مخصوص استفاده کنید. برخی از صندلی های چرخدار را می توان شیب دار کرد، تا بتوان فشار روی پوست نشیمنگاه را کاهش دهد.
تغییر محل نشیمنگاه: کوسن یا تشکی که فشار را کاهش می دهد و بدن را در وضعیت مناسبی قرار می دهد، استفاده کنید. از کوسن های دونات شکل (دایره شکل که مرکز آن خالی است) استفاده نکنید، زیرا می توانند فشار را روی بافت اطراف متمرکز کنند.
تغییر ارتفاع: ارتفاع تخت تان را تنظیم کنید. اگر می توانید سر تخت را بالا ببرید، ارتفاع آن را بیش از ۳۰ درجه افزایش ندهید. این کار به جلوگیری از تنش برشی کمک می کند.
عوارض زخم بستر چیست؟
بعد از تشکیل زخم بستر پس از مدتی عوارضی ایجاد میشود که مهمترین آنها عبارتند از
- عفونت پوست :پوست زخم شده پس از مدتی به علت رشد میکروب ها عفونی میشود. ترشحاتی از زخم خارج شده و زخم بسیار بد بو میگردد.
- عفونت استخوان و مفصل : عفونت پوست میتواند به استخوان و یا مفصل زیر آن گسترش یافته و موجب بروز عفونت در آنها شود.
- عفونت خون : باکتری هایی که در محل زخم بستر شروع به رشد و تکثیر میکنند میتوانند به جریان خون وارد شده و موجب عفونت سراسری در بدن و مرگ بیمار شوند.
- سرطان : اگر زخم بستر به مدت طولانی باقی بماند ممکن است در پوست آن محل نوعی سرطان پوست به نام Squamous cell carcinoma ایجاد شود