احتمالا برای همه شما پیش آمده که دوست داشتید بعد از مصرف ناهار یا شام یک دسر بسیار شیرین و خوشمزه میل کنید. معمولا مواد غذایی شیرین حاوی قند بسیار تحریک کننده ای هستند و سخت می توانیم از آن ها دست بکشیم. همچنین جزء وعده های غذایی دم دستی محسوب می شوند. به طور مثال؛ در طول روز ممکن است یک عدد بستنی یا یک عدد شکلات بخورید اما مصرف زیاد آن ها به شدت مضر است. در اینجا علائمی را به شما معرفی می کنیم که نشان دهنده مصرف زیاد قند است که باید این عادت خود را تغییر دهید.
1- تشنگی غیرعادی
تشنگی غیرعادی یکی از نشانه های مصرف زیاد قند است. در یک روز گرم، ممکن است احساس تشنگی کنید و حتی با نوشیدن مقدار زیادی از هر نوشیدنی یا آب احساس تشنگی تان برطرف نشود؛ اما در آب و هوای طبیعی، اگر هنوز احساس تشنگی و خشکی زیادی در دهان خود دارید، این نشانه ی واضحی است که بیش از نیازتان قند مصرف کرده اید. در این وضعیت، شما باید تعادل خود را بازگردانید، یعنی به مقدار کافی آب بنوشید و از هر نوع نوشیدنی دیگری پرهیز کنید؛ زیرا سطح قند خونتان را افزایش می دهد. اگر بعد از نوشیدن یک مقدار مناسبی آب احساس تشنگی تان برطرف نشد، می توانید از چند برش خیار یا هر میوه ی دیگری کمک بگیرید.
2- افزایش وزن
افزایش وزن یکی دیگر از نشانه های اولیه مصرف زیاد قند است. کاملاً واضح است که قند اضافی در بدن تبدیل به چربی و نهایتاً سبب افزایش وزن می شود. اگر این افزایش وزنتان به طور مداوم است و هفته هاست که به آن اضافه می شود، واضح است که شما در حال مصرف مقدار زیادی شکر هستید. در این مواقع، مصرف قند و شکر همراه با نوشیدنی هایی مانند چای یا قهوه را متوقف کرده و از مصرف هر نوع نوشیدنی دیگر بپرهیزید و آن را با آب جایگزین کنید. این کارها میزان قند دریافتی تان را کاهش داده و به کاهش وزنتان کمک می کند.
3- گرایش به مصرف شیرینی جات
شکر خود باعث می شود تا شما به مصرف قند بیشتر علاقه مند شوید. این عوارض اعتیادآور باعث می شود هر بار که یک ماده ی غذایی شیرین را میل کردید بدنتان شیرینی بیشتری را طلب کند. این حالت معمولاً در یک حد متوسطی باقی می ماند، اما اگر احساس کردید این حالت در شما بیش از حد انتظار است بدانید که این یکی از نشانه های واضح مصرف زیاد قند است. بنابراین، هر زمان احساس کردید که مدام بدنتان قند بیشتر و بیشتری می طلبد، این چرخه را متوقف کنید زیرا ممکن است به دلیل مصرف زیاد قند مشکلات زیادی برایتان پیش آید.
4- عدم بهره وری و کارآمدی لازم
مقدار بالای قند، جذب گلوکز را در اندام ها و سلول های بدنتان کاهش داده و به طور معنی داری بر توانایی یادگیری و حافظه تان تأثیر منفی می گذارد. به این ترتیب، شما قادر به فکر کردن در مورد برخی مسائل حیاتی نیستید و همچنین کارآمدی لازم را در بعضی موقعیت های خاص نخواهید داشت. بنابراین مصرف قندتان را کنترل و سعی کنید آن را با مصرف آب متعادل کنید.
5- پوست خشک و خشن
سطح قند خونتان همچنین میزان نرمی و درخشندگی پوستتان را تعیین می کند. اگر سطح قند خونتان متعادل باشد، پوست شما درخشان و نرم باقی خواهد ماند و هنگامی که شروع به خشک و خشن شدن می کند، نشانه ی واضحی از مصرف زیاد قند است. بنابراین، هرگاه احساس کردید که چیزی شبیه آن برای پوستتان در حال اتفاق افتادن است، مصرف شکرتان را قطع کرده و سعی کنید سطح آن را در خونتان کنترل کنید.
6- پیدایش آکنه
پیدا شدن سر و کله ی آکنه یکی دیگر از علائم اولیه مصرف زیاد قند است. در یک مطالعه ثابت شده است که افزایش سطح قند در بدن باعث افزایش تقریبی 30٪ در رشد آکنه می شود. البته این بدان معنا نیست که هر زمان در هر جایی از بدنتان آکنه ظاهر شد آن را به مصرف بالای قند نسبت دهید، ممکن است این مسئله دلایل متفاوتی داشته باشد؛ اما اگر آکنه ها را روی گونه ها و چانه تان دیدید، ممکن است به دلیل مصرف قند بیش از حد نیازتان باشد.
7- کرم خوردگی های دندان و مشکلات لثه
کرم خوردگی های دندان و مشکلات لثه از نشانه های مصرف بالای قند هستند. هنگامی که شما مقدار زیادی شکر مصرف می کنید، تعدادی از باکتری های مضر در دهانتان رشد می کنند و سپس تعدادشان در اطراف دندان ها و لثه ها افزایش می یابد. آن ها شروع به ترشح ضایعات اسیدی می کنند که متعاقبا حفره ها و حساسیت لثه ها را ایجاد می کنند. در این شرایط، بلافاصله از متخصص دندانپزشکی وقت ملاقاتی بگیرید و خوردن قند و شکر را متوقف کنید، در غیر این صورت، تمام دندان هایتان را از دست خواهید داد.
8- سطح انرژی پایین
به دلایل متعددی، سطح انرژی تان می تواند افت کند که مصرف زیاد قند و شکر می تواند یکی از آن ها باشد. زمانی که احساس می کنید سطح انرژی تان در حال کم شدن است به چیزهایی که اتفاق افتاده است تا دچار این حالت شوید، فکر کنید. اگر چیز شیرینی پیدا کردید که چند دقیقه یا چند ثانیه قبل آن را مصرف کرده اید، این می تواند نشانه ی واضحی از مصرف زیاد قند باشد. در این صورت بلافاصله مصرف آن را متوقف کرده و سعی کنید سطح قندتان را با مصرف مواد غذایی مناسب متعادل کنید.
9- شیرین نبودن مزه ی شیرینی ها!
مواد غذایی شیرین، وقتی شما آن ها را می خورید، همیشه مزه ی شیرینی دارند. ممکن است عجیب و غریب به نظر برسد اگر شما احساس کنید چیز شیرینی که می خورید مزه ی ترشی بدهد. خوب، این اتفاق زمانی می افتد که شما قبل از آن مقدار زیادی شکر مصرف کرده باشید. این اتفاق چرا می افتد؟ زیرا قند طعم دهانتان و همچنین راه هایی که شما طعم مواد غذایی را احساس می کنید، تغییر می دهد. هنگامی که شما مقدار زیادی قند یا شکر مصرف کنید و سپس روی آن هر چیز شیرینی بخورید، آن را شیرین حس نخواهید کرد. دقیقاً شبیه آنچه بارها تجربه کرده اید: زمانی که یک قوطی نوشابه کولا را بعد از یک تکه کیک می نوشید.
10- نوسانات خلق و خو
قندهای اضافه باعث افزایش خطر ابتلا به اختلالات خلقی و حتی افسردگی می شوند. در واقع، این اتفاق کمی پیچیده است؛ اتفاق اولی که می افتد این است که به سادگی نوسانات قند خون باعث می شود شما در ابتدا احساس شادی و نشاط کنید؛ اما به زودی پس از مدتی شما را بداخلاق و خسته می کند. در مرحله دوم، شکر می تواند بر روی نوروترنسمیترهای تنظیم کننده ی خلق و خو در مغزتان که منجر به اثرات درازمدت بر اخلاق و حتی افسردگی می شوند، اثر بگذارد.
11- بدخوابی
بدخوابی یکی دیگر از علائم اولیه سطح بالای قند است که با اثرات دیگر ناشی از مصرف قند بالا مانند خستگی، نوسانات خلق و سردرد ارتباط دارد. هنگامی که شما با هر یک از این موقعیت ها روبرو می شوید، مطمئناً نمی توانید در شب خواب خوبی داشته باشید.
12- آسیب دیدن مفاصل
شکر و شرایط مفاصل خیلی به هم ارتباط ندارند اما چندان بی ربط هم نیستند. در واقع شکر بدون توجه به جایی که از آن می آید، با التهاب مزمن مرتبط است؛ فرایندی که منجر به افزایش خطر ابتلا به آرتریت می شود. برخی مطالعات حتی نشان دادند که بین مصرف نوشیدنی های شیرین و افزایش خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید در زنان همبستگی وجود دارد. بنابراین اگر شما هرگونه درد مفصلی را تجربه کرده اید، ممکن است وقت آن رسیده باشد که بر مصرف شکر خود نظارتی داشته باشید.
13- فشارخون بالا
در سال های اخیر تحقیقات زیادی انجام شده است که نشان می دهد قند اضافه باعث افزایش فشارخون بالا می شود. در واقع، یکی از مطالعات نشان داد که قند برای فشارخونتان حتی از سدیم هم بدتر است! فقط دو هفته استفاده از یک رژیم غذایی با قند بالا کافی است تا موجب افزایش فشار سیستولیک و دیاستولیک خونتان شود. اگر قبلاً فشارخون بالا را تجربه کرده اید یا در معرض خطر ابتلا به پرفشاری خون هستید، با پزشک خود درباره مقادیر توصیه شده شکر مشورت کنید.
خوب، در بالا برخی از علائم مصرف زیاد قند و شکر را شرح دادیم. تمام این نشانه ها را در نظر بگیرید و اگر آن ها را در بدن خود یافتید، میزان قندتان را کنترل کنید.