طبق گفته آکادمی دندانپزشکی زیبایی آمریکا (AACD)، روکش دندان «لایه ای نازک از سرامیک است که برای بازسازی ظاهر طبیعی دندان استفاده می شود و در عین حال می تواند مقاومت و پایداری دندان را از مینای خود دندان بیشتر کند». این روکش ها مخصوص سطح رویی دندان شما برش داده می شوند و طی فرایندهایی به مینای اصلی دندان می چسبند. این فرایندهای درمانی داخل مطب انجام می شوند و نیازی به جراحی ندارند.
مزایای روکش کردن دندان
درمان با روکش، در مواردی که تاج دندان دچار تخریب های ناشی از پوسیدگی وسیع، ضربات، شکستگی یا تضعیف ساختار دندان پس از درمان ریشه شده باشد، ضروری است.قضاوت و تشخیص دندانپزشک در روکش گذاری دندان پس از درمان ریشه، نقش اصلی را دارد. مهم ترین مزیت روکش حفظ ساختار دندان در برابر شکستگی و نیز حفظ سلامت بافت های اطراف دندان است، اما به هر حال 1 تا 1.5 میلی متر از نسج دندان، طی فرآیند ترمیم تراش می خورد و اهمیت مراقبت از آن را برای جلوگیری از پوسیدگی مجدد چند برابر می کند.
مراحل انجام روکش دندان:
- معاینه و آماده سازی دندان برای روکش گذاشتن (به طور مثال، تراشیدن دندان)
- قالب گیری، انتخاب رنگ روکش
- فرستادن قالب به لابراتور
- گذاشتن فریم موقت برای امتحان روکش
- گذاشتن روکش نهایی
بهترین نوع روکش دندان کدام است؟
روکش های تمام فلزی، بهترین نوع روکش است. در درجه ی بعدی، روکش دندانی زیرکونیا بسیار با کیفیت می باشد.
چرا باید دندان را روکش کرد؟
روکش دندان، یک روش درمانی و زیبایی است. در مواردی که دندان به شدت تخریب شده، مثل دندانهای عصب کشی شده و یا دندانهایی که دچار شکستگی های وسیع شده اند و یا دندان هایی که پرکردگی های خیلی وسیع دارند و ...
1.روکش دندان برای زیبایی
یکی از کاربردهای روکش ، روکش دندان عصب کشی شده است که قبلا به آن اشاره شد.کاربرد دیگر روکش دندان، استفاده از آن برای زیبایی (اصلاح بد رنگی دندانی یا پوزیشن بد دندان ) میباشد. در این موارد از روکش های سرامیکی استفاده می شود. که با توجه به موقعیت دندان مورد نظر و تعداد دندانهایی که قرار است روکش شوند، نوع سرامیک دندانی مورد استفاده متفاوت است.
2.روکش دندان برای دندانهای علامت دار
البته در مواردی که تاج دندان آسیب دیده و سمپتومها وعلایم ترک در دندان دیده شود نیز از روکش استفاده میشود. شایان ذکر است که شایعترین علامت این نوع آسیب به تاج دندان، درد دندان در حین جویدن است. و دندانپزشک معمولا از طریق دق کردن دندان در جهات مختلف به آن پی میبرد.
3.روکش دندان عصب کشی شده
زمانی دندان شما نیاز به روکش دارد که تاج دندان، به شدت آسیب دیده و با ترمیمهای معمول قابل پر شدن نیست، یکی از مواردی که این موضوع را باعث میشود، بعد از ( درمان ریشه ) است. چرا که دندانی که نیاز به روت کانال دارد ، نه تنها به علت پوسیدگی بخش وسیعی از تاج خود را از دست داده بلکه بعد از درمان ریشه نیز خشک و شکننده میشود و چه بسا اگر ترکی در تاج دندان باشد، دندان خرد شده و از بین می رود. روکش با محافظت دور تا دور دندان آن را در برابر نیروهای افقی و عمودی مستحکم ساخته و مانع از شکنندگی آن میشود.