روکش دندان ( crown یا dental cap) نوعی رستوریشن دندانپزشکی است که مانند یک کلاه به طور کامل روی تاج دندان یا بخش پروتزی ایمپلنت دندانی (اباتمنت ) قرار میگیرد. روکش دندانی اغلب بر روی دندان هایی استفاده میشود که به صورت گسترده ای تخریب شده اند. روکش ها معمولا با موادی به نام سمان دندان(چسب روکش) به دندان چسبانده میشوند .روکش دندان همان چیزی هست که از آن بعنوان پروتز ثابت دندان یاد میشود.روکش دندان میتواند از جنس سرامیک و یا فلز ویا ترکیبی از هر دو باشد که پس از قالبگیری از دندان در مطب توسط دندانپزشک شما،به لابراتوار دندانسازی فرستاده میشود تا توسط تکنسین دندانسازی ساخته شود.
مهمترین عوارض روکش دندان
اگر متخصص پروتز به شما بگوید روکش دندان می تواند عوارضی داشته باشد حتما تعجب خواهید کرد. اما جای نگرانی نیست. این عوارض غالبا زمانی رخ می دهند که عمل روکش دندان به درستی انجام نشده و یا بیمار مراقبت های لازم را به عمل نیاورد. مهمترین عوارض روکش دندان عبارتند از:
احتمال بروز عفونت
بالاخره این احتمال وجود دارد که بعد از روکش دندان عارضه عفونت رخ بدهد. این حالت بستگی به این دارد که قبل از انجام عمل روکش دندان تمیز کردن محیط داخلی دهان انجام گرفته و همچنین متخصص پروتز مطمئن باشد که کوچکترین عفونتی در ناحیه دندان مورد نظر وجود ندارد. یک متخصص پروتز قبل از این که روکش دندان را بگذارد ابتدا باید این قسمت را به خوبی تمیز کند و مطمئن باشد که کوچکترین ذره خارجی در آن ناحیه از دندان وجود ندارد. تا از بروز عفونت دندانی جلوگیری شود
حساسیت و آلرژی به روکش دندان
برخی از افراد به مواد به کار رفته در روکش دندان حساسیت دارند. البته این حساسیت در موارد کم رخ داده و غالبا در مدت کوتاهی درمان می شود. متخصصین پروتز در چنین مواردی از داروهای ضد حساسیت برای بیمار استفاده می کنند. البته با توجه به تفاوت در جنس روکش دندان حساسیت افراد به انواع روکش ها نیز متفاوت خواهد بود.
پوسیدگی و خراب شدن دندان
آیا می دانید اگر روکش دندان به خوبی در جای خود قرار نگیرد، میکروب ها و مواد غذایی می توانند به زیر آن نفوذ کرده و در نتیجه این تجمع، پوسیدگی دندان رخ بدهد؟ به همین دلیل است که توصیه می کنیم عمل روکش دندان را به متخصص پروتز مجرب بسپارید تا از کیفیت عمل انجام شده اطمینان حاصل شود. همان گونه که می دانید بعد از قرار دادن روکش، جابجا کردن آن بسیار سخت است در نتیجه باید دقت کافی در انجام کار داشت.
مشکل در تطابق فک ها بر روی یکدیگر
زمانی که روکش بر روی دندان قرار می گیرد اگر ارتفاع روکش دندان از دندان های دیر بالاتر و یا پایین تر باشد در هر دو حالت مشکل ایجاد خواهد کرد. کمتر بودن ارتفاع منجر می شود در حین غذا خوردن، فشار بیشتری به دندان های دیگر وارد شود زیرا دندان روکش شده از دسترس خارج است. اگر ارتفاع روکش دندان زیاد باشد اجازه نمی دهد دو فک بر روی هم قرار گیرند در نتیجه مدام روش در لثه فرو رفته و به بافت لثه آسیب می زند. اکیدا توصیه می کنیم که عمل روکش دندان را به متخصص پروتز ماهر بسپارید تا مشکلات بیان شده رخ ندهد.
لق شدن روکش دندان
قاعدتا روکش دندان دندان نباید بعد از جای گذاری حرکت کند اما اگر این عمل به درستی انجام نشود بعد از مدتی لق شده و می افتد که بیمار باید مجددا برای عمل روکش دندان هزینه ای را در نظر بگیرد البته به شرطی که در این اتفاق آسیبی به دندان وارد نشده باشد.
چه زمانی نیاز به روکش کردن دندان هست ؟
روکش کردن دندان زمانی دندان شما نیاز به روکش دارد که تاج دندان، به شدت آسیب دیده و با ترمیمهای معمول قابل پر شدن نیست، یکی از مواردی که این موضوع را باعث می شود، بعاز درمان ریشه (عصب کشی) است.
چرا که دندانی که نیاز به روت کانال یا عصب کشی دارد، نه تنها به علت پوسیدگی بخش وسیعی از تاج خود را از دست داده بلکه بعد از درمان ریشه نیز خشک و شکننده میشود و چه بسا اگر ترکی در تاج دندان باشد، دندان خرد شده و از بین می رود.مورد دیگر سمپتومها و علایم ترک در دندان است، که شایعترین علامت آن درد دندان در حین جویدن است. و دندانپزشک معمولا از طریق دق کردن دندان در جهات مختلف به آن پی میبرد. مورد دیگر استفاده از روکش ( البته انواع خاص پروتز های ثابت دندان ) بد رنگی های دندانی است.روکش کردن دندان معمولا بدون درد است
قیمت روکش دندان
هزینه روکش دندان چقدر است؟ برای پاسخ به این پرسش باید گفت این هزینه بسته به جنس روکش و دستمزد دندانپزشک و هزینه لابراتوار میتواند متفاوت باشد.منظور از جنس روکش دندان بیشتر نوع آن است که غالبا فلزی، سرامیکی ، پرسلن باند شده به فلز و یا زیرکونیوم ( یا همان روکش دندان زیرکونیم ) میباشد. معمولا ارزانترین روکشها، همین روکشهای پرسلن باند شده به فلز هستند که البته قیمت روکش دندان در آنها هم به آلیاژ زیر آن بستگی دارد . اما با آلیاژ مرسوم در لابراتوارهای دندانی ، به صرفه ترین هزینه روکش دندان را دارند.