زبان قوی ترین ماهیچه بدن انسان است که در دهان قرار گرفته و به جویدن و هضم غذا کمک می کند. مهم ترنی کارکرد این عضو، تشخیص طعم هاست. اما با توانایی حرکت به انواع شکل، به تشکیل صداهای مختلف و صحبت کردن کمک می کند. مهم تر این که اگر در آینه به زبان تان نگاهی بیندازید، می توانید از روی حالت ظاهری به وضعیت سلامت تان پی ببرید.
یک عفونت و یا رشد بیش از حد میکروب های خاص، اغلب علتی برای سبز شدن زبان می باشد، اگرچه علل دیگری نیز برای آن وجود دارد. نشانه های زبان سبز رنگ، معمولا پس از درمان شرایط به وجود آورنده آن، از بین خواهد رفت. در این مقاله، نگاهی به شرایطی که به وجود آورنده یک زبان سبز رنگ است می اندازیم، علاوه بر اینکه گزینه های درمان و زمان مناسب برای ملاقات با پزشک را نیز مد نظر قرار خواهیم داد. دلایل زبان سبزرنگ: شرایط مختلفی ممکن است یک زبان سبز به وجود آورد، از جمله:
برفک دهانی
در بعضی موارد، رشد و لانه گزینی میکروبها یا بهداشت ضعیف دهان و دندان ممکن است منجر به این شود که دهان یک کاندیدا برای عفونت شود. به طور مثال Candida albicans یک نوع مخمر طبیعی است که معمولا توسط باکتری های دیگر در دهان ثابت می شود. زمانی که این مخمر در دهان و زبان بدون کنترل رشد می کند، برفک دهانی اتفاق می افتد. برفک دهانی معمولا باعث می شود که زبان یک ظاهر سفید یا یک رنگ سفید با رنگ خاکستری یا زرد رنگ داشته باشد، اما بسته به اینکه عفونت چگونه رشد می کند، ممکن است در طول زمان به رنگ سبز تغییر کند. برفک دهانی همچنین باعث موارد زیر می شود: – برآمدگی ها و یا تغییراتی در بافت زبان یا لوزه ها – درد در دهان – وجود مشکلات یا درد در هنگام عمل بلعیدن – خونریزی از برآمدگی ها در صورتی که توسط غذا، دندان یا مسواک بریده شوند برفک دهانی معمولا در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، رخ میدهد. این باعث می شود زبان به طور مشابه تغییر رنگ دهد، و همچنین علائمی از جمله تحریک پذیری و مشکلاتی در تغذیه نیز وجود داشته باشد.
لوکوپلاکیا
این بیماری یک اختلال غشای مخاطی است که با تکه های سفید، به ویژه در گونه، زبان، و یا آلت تناسلی مشخص می شود. لوکوپلاکیا سبب ایجاد یک لکه سفید در دهان یا بر روی زبان می شود که ممکن است در طول زمان سبز رنگ شده یا زبان بدون رنگ شود. لوکوپلاکیا اغلب با مصرف الکل یا تنباکو مرتبط است. لوکوپلاکیا معمولا بی درد و بی ضرر است. البته پزشکان تمایل دارند تا آن را به طور منظم بررسی کنند، زیرا ممکن است بعضی از موارد آن تبدیل به سرطان شود.
زبان مودار زبان مودار
یک حالت بی ضرر است که سبب تغییر بافت و ظاهر زبان می شود. این امر به دلیل ایجاد سلول های کراتین رخ می دهد، کراتین ها پروتئین هایی هستند که موهای انسان را نیز درست می کنند. این ساختار می تواند به زبان، بافتی خشن و مودار بدهد. این سطح خشن و مودار، همچنین زمینه ای عالی برای رشد باکتری ها و قارچ ها فراهم می کند که می تواند زبان سبزرنگ را نیز ایجاد کند. زبان مودار در افراد مسن بیشتر از سایر افراد رایج است، هرچند که در هر سن دیگری نیز ممکن است رخ دهد. زبان مودار ممکن است علایم دیگری را نیز شامل شود از جمله: – طعم عجیب و غریب در زبان – احساس خارش یا مانع در دهان که در هنگام بلعیدن می تواند بدتر شود. – تنفس بد – وجود اشکالاتی در مزه کردن غذا و یا تغییر در جوانه های چشایی عوامل موثر بر زبان مودار عبارتند از: بهداشت ضعیف دهان و دندان، استفاده از داروهای خاص مانند آنتی بیوتیک ها و یا تنباکو و کافئین.
زبان جغرافیایی
زبان جغرافیایی یک شرایط بی ضرر است که موجب بروز لکه های بی قاعده بر روی زبان می شود. این لکه ها در ابتدا اغلب شبیه به یک نقطه قرمز تیره با یک مرز سفید به نظر می رسد، اما آنها ممکن است در طول زمان تغییر رنگ بدهند. این ضایعات همچنین ممکن است در طول زمان تغییر شکل یا تغییر مکان داشته و اغلب ناپدید می شوند و دوباره ظاهر می شوند. زبان جغرافیایی ممکن است علایم دیگری مانند احساس سوزش در دهان یا ناراحتی در هنگام غذا خوردن، مخصوصا هنگام خوردن غذاهای تند و یا اسیدی داشته باشد. زبان همچنین ممکن است به مواد شیمیایی موجود در محصولات مربوط به دهان و دود سیگار حساس باشد.
لیکن پلان
لیکن پلان یک اختلال سیستم ایمنی بدن است که می تواند سبب بثورات و تغییر رنگ زبان شود. زبان به طور معمول سفید می شود، اما اگر باکتری یا قارچ شروع به رشد کند، ممکن است یکرنگ سبز بر روی زبان ایجاد کند. برخی از محصولات مخصوص دهانی، غذاها و نوشیدنی ها نیز ممکن است مسئول تغییر رنگ باشند. لیکن پلان همچنین ممکن است ضایعات سفیدی در دهان ایجاد کند که بسته به اینکه فرد چه غذاهایی را مصرف کرده و یا اینکه کدام باکتری شروع به تکثیر کرده است، می تواند رنگ زبان را تغییر دهد. این ضایعات ممکن است دردناک باشد و اغلب باعث احساس سوزش در دهان می شود.