برخی تغییرات ناگهانی در بدن مانند افزایش وزن، موجب کشیدگی پوست می شوند. کلاژن پروتئینی است که به ایجاد حالت کشسانی پوست کمک می کند؛ اگر پوست به میزان کافی این پروتئین را نداشته باشد، به دلیل تغییرات به وجود آمده دچار ترک خوردگی می شود. علاوه بر افزایش وزن عوامل دیگری همچون بارداری، جراحی کاشت سینه (پروتز)، بدن سازی، میزان بالای استروئيد (این میزان استروئید بر اثر استفاده از دارو یا برخی از بیماری ها به وجود می آید) و سندروم مارفان (نوعی بیماری ژنتیکی است که بافت پوست را تضعیف می کند) نیز سبب ایجاد ترک های پوستی می شوند.
این رگه های موج دار در پوست شما به رنگ های مختلف دیده می شوند. با گذشت زمان از قرمز به صورتی و بنفش مایل به آبی تغییر می کند و کوچک تر و کم رنگ تر می شوند. این ترک ها در بسیاری از قسمت ها همچون بازوها، پشت، سینه ها، باسن، ران ها، شکم و بالاتنه به وجود می آیند.اگر به مدت طولانی از استروئید های خوراکی یا موضعی استفاده می کنید، این ترک ها به دلیل کورتیزول بالا به وجود آمده اند.
ایجاد ترک های پوستی در بلوغ و بارداری
ترک های پوستی اغلب در هنگام بلوغ، بارداری و تغییرات وزنی شدید ایجاد می شوند. حدود 30% افراد هنگام بلوغ و حدود 77% خانم ها هنگام بارداری مبتلا به استریا یا ترک های پوستی می شوند. در مورد بارداری، سن اولین بارداری در بروز ترک بسیار مهم است.به طوریکه اغلب بانوانی که در سنین بین ۱۶ تا ۲۰ سالگی باردار شده اند دچار ترک های پوستی می شوند، در حالی که احتمال بروز این ترک ها در بانوانی که اولین بارداری آنها پس از ۳۵ سالگی است بسیار کمترمی باشد. این ترک ها، معمولاً بعد از ماه چهارم بارداری ایجاد می شوند.ترک های پوستی حتی ممکن است پس از زایمان نیز ایجاد شوند. در بعضی از افراد اولین بارداری بدون ایجاد ترک های پوستی طی می شود ولی در بارداری های بعدی بیمار دچار این مشکل خواهد شد.
چگونه ترک های پوستی را برطرف کنیم؟
۱-تراشیدن(لایه برداری) پوست
یک راه ساده برای درمان استرچ مارک های سفید توسط تراشیدن پوست است. در این روش سلولهای مرده پوست جدا می شوند و رشد سلولهای جدید رخ می دهد. این روش کنار درمانهای دیگر موجب افزایش نتایج آن ها نیز می شود.لایه بردار های شیمیایی نیز اثر مشابهی دارند و با جدا کردن لایه مرده سطح پوست رشد و ترمیم پوست جدید را سرعت می بخشند. البته استفاده زیاد از این موارد ممکن است سبب خشکی پوست شود بنابراین کرم مرطوب کننده مناسب را به طور مستمر استفاده نمایید.
۲-درمان های موضعی
استفاده از کرم های موضعی و پماد ها نیز از راههای ارزان کاهش ظاهر استرچ مارک ها است. بعضی کرم ها بدون نسخه قابل تهیه است در حالی که بعضی باید توسط پزشک و متخصص پوست تجویز شوند.این درمان باید به طور منظم و پیاپی و طولانی مدت انجام شود تا اثرگذار واقع شود. در درمان با کرم ها کاملا استرچ مارک از بین نمی رود اما تا حد زیادی از ظاهر آن کاسته می شود. پیش از استفاده از کرم و پماد ها با دکترتان مشورت نمایید.
۳-میکرودرمی
این درمان کم تهاجمی برای کاهش ظاهر استرچ مارک ها مناسب است. این درمان نیاز به بیش از یک جلسه مراجعه به پزشک دارد و با توجه به نوع استرچ مارک و عمر و گستردگی آن تعداد نوبت ها توسط پزشک تعیین می شود.
در این درمان لایه اپی درم و رویی پوست هدف قرار داده می شود و در نتیجه آن پوست کلاژن ترشح می کند و پوست سفت و کشیده می شود. در این درمان سلولهای مرده از پوست جدا می شوند و پس از چند جلسه کاهش ظاهر استرچ مارک ها به وضوح قابل مشاهده خواهد بود.در حین این درمان ممکن است پوستتان خشک شود و به علت تراشیده شدن، پوست دچار قرمزی شود ولی طی ۲۴ ساعت پوست شروع به ترمیم می کند و این علائم از بین می روند.
۴-میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ لایه درمیش پوست را هدف قرار می دهد که لایه میانی پوست و محل ایجاد استرچ مارک ها است. در طی این درمان با سوزن های ریزی که در سر یک دستگاه (درمارول) متصل شده اند سطح پوست را سوراخ می کنند تا کلاژت ترشح شود. این سوزن ها میکروسکوپی هستند و موجب خونریزی نمی شوند و فقط سبب قرمزی پوست می شوند.
این درمان ظاهر پوست را بهتر و ترک های پوستی را کاهش می دهد. برای درمان بهتر و کامل به بیش از یک جلسه با فاصله های یک ماهه نیاز دارید.
۵-لیزردرمانی
لیزر درمانی یک درمان معمول برای ترک های پوستی است. در این روش لیزرها به پوست نفوذ می کند و باعث بازسازی می شوند. این روش با تحریک بافتهای اطراف ترک های پوستی سبب سرعت بهبود ان ها می شوند.