ترک پوستی روی صورت، دست یا پا به وجود نمی آید اما می تواند در سایر نقاط بدن ایجاد شود. ترک پوستی بیشتر در نقاطی که بدن به تجمع چربی می پردازد از قبیل شکم، ران، باسن، پهلو و سینه ایجاد می گردد. ممکن است شما به این خطوط پوستی را در قسمت پایین کمر یا پشت بازوهای خود نیز مشاهده کنید. ژنتیک نقش مهمی را در به وجود آمدن ترک پوستی ایفا می کند به عنوان مثال اگر مادر شما در دوران بارداری دچار ترک پوستی شده است احتمال به وجود آمدن ترک در شما وجود خواهد داشت.طبق ارزیابی های انجام شده حدود ۵۰ تا ۹۰ درصد از زنان دچار ترک پوستی می شود اما احتمال به وجود آمدن ترک در آقایان نیز مطرح شده است. به وجود آمدن ترک پوستی در دختران نوجوان در ناحیه سینه و باسن، ران و پهلو و در پسران در ناحیه پایین کمر و لگن بسیار شایع می باشد. ترک پوستی همانند سایر انواع بافت اسکار دائمی می باشد اما با گذر زمان رنگ آن روشن تر می شود و ممکن است به رنگ سفید یا نقره ای دیده شود. اگر ترک پوستی باعث ناراحتی شما شده است باید بدانید که بیش از نیمی از افراد بزرگسال با چنین مشکلی مواجه هستند.
عامل ایجاد ترک های پوستی (استریا)
- اصلی ترین عامل ترک های پوستی که در مردان و زنان زیادی رخ می دهد، چاقی و لاغری ست. افراد بسیار کمی هستند که پوست بسیار کشسان و منعطفی داشته باشند که مستعد ترک خوردن نباشد وگرنه اکثراً دارای ترک های پوستی هستند چه کم چه زیاد.
- سندرم کوشینگ و اهلر دانلوس ، دو سندرمی هستند که در ایجاد ترک پوستی نقش بسزایی دارند.
- علت دیگر ترک های پوستی، زایمان است. در بارداری به علت کش آمدن پوست می تواند باعث ایجاد استریاها شود . حتی اگر شما سعی داشته باشید که با استفاده از کرم های مخصوص مانع از ایجاد استریا شوید، باز هم در بسیاری از بانوان این روش جواب نمی دهد.
- پس از دوره بلوغ که ناگهان اعضای بدن دستخوش تغییراتی می شوند و فرد رشد می کند، شاهد ایجاد ترک های پوستی در برخی نواحی بدن هستیم.
- افرادی که بدن سازی کار می کنند، در صورتیکه دچار حجم ناگهانی بشوند ممکن است باعث ترک پوستی بشوند، به همین دلیل در بدن بدنسازان، این ترک ها بسیار رایج هستند.
- استفاده ی طولانی مدت از قرص های کورتیزونی به علت تداخل با تولید کلاژن سازی، می تواند باعث ایجاد استریا شود.
حتی در صورت استفاده مداوم از لوسیون ها و پماد ها هیچ راهی برای پیشگیری کامل از ترک های پوستی وجود ندارد با این وجود، در صورتی که فرد با داشتن تغذیه مناسب و ورزش کردن وزن خود را در محدوده ای سالم حفظ کند، می تواند از ترک های پوستی ناشی از افزایش یا کاهش ناگهانی وزن پیشگیری کند.با اینکه افزایش وزن در دوره بارداری هم برای جنین و هم برای مادر مناسب است اما باید مقدار مناسب آن را از پزشک سوال کرد.
جراحان پلاستیک و پزشکان متخصص پوست می توانند درمان هایی را ارائه دهند که ظاهر ترک های پوستی را کاهش می دهند. هیچ راه حلی برای همه افراد جوابگو نیست اما بسیاری از افراد با روش های درمانی زیر به موفقیت دست یافته اند.
کرم ترتینوئین برای ترک پوست
شواهد علمی اندکی مبنی بر موثر بودن ترتینوئین (رتین آ) وجود دارد. در یک آزمایش که به تازگی انجام شده، پماد حاوی ۰.۱ درصد ترتینوئین بر کاهش ظاهر آثار اولیه ترک های پوستی تاثیر گذار بوده است. ترتینوئین اغلب با نام تجاری آن یعنی رتین آ شناخته می شود.این دارو می تواند سبب بروز عوارض جانبی شود که قرمزی و پوسته پوسته شدن ناحیه درمان از جمله آن ها هستند. زنان باردار و شیرده نباید از این دارو استفاده کنند. ترتینوئین می تواند به لایه های فوقانی پوست نفوذ کرده و کلاژن را بازسازی کند.این پدیده علت بهبود ترک های پوستی در برخی از افراد است. ترتینوئین یک داروی تجویزی بوده و هنگامی بیشترین تاثیر را دارد که بر آثار اولیه ترک های پوستی اعمال شود. بنابراین، افراد باید در سریع ترین زمان ممکن به دنبال این درمان باشند. پس از تغییر رنگ ترک های پوستی به سفید یا نقره ای، به کار گیری این دارو بی تاثیر خواهد بود.
از بین بردن ترک های پوستی با لیزر
درمان لیزری یکی از جدید ترین روش های درمان قطعی ترک های پوستی بوده که در کاهش ظاهر این ترک ها موثر است. لیزر های پالسی رنگی و پالسی شدید می توانند ظاهر ترک های پوستی را بهبود بخشیده و تولید کلاژن را در طول زمان افزایش دهند.
این فرایند ها توسط یک جراح پلاستیک، زیبایی یا پوست انجام می شوند. جامعه جراحان پوست آمریکا به کار گیری درمان های لیزری را جهت رفع ترک های پوستی پیشنهاد می دهند. افراد باید از اعتبار و مهارت پزشک معالج خود اطمینان یابند. امکان دارد جهت بهبود ۲۰ تا ۶۰ درصدی ترک های پوستی به حداکثر ۲۰ جلسه درمانی نیاز باشد. ممکن است این جلسات درمانی پر هزینه باشند.