آبله مرغان چیست؟
این بیماری که علت بروز آن، ویروس «واریسلا زوستر» است، دانه های قرمزی روی پوست ایجاد می کند که ممکن است تعدادشان به ۵۰۰ عدد هم برسد. این بیماری معمولاً خفیف است و بهبود پیدا می کند، اما در مواردی نادر ممکن است مشکلاتی در بدن ایجاد کند که حتی منجر به مرگ بیمار بشود.از زمانی که واکسن آبله مرغان ساخته شد، شیوع این بیماری بسیار کمتر شد. اما تا قبل از آن در آمریکا سالانه ۱۱۰۰۰ نفر از مبتلایان آبله مرغان به بیمارستان مراجعه می کردند و ۱۰۰ نفر از این بیماری جانشان را از دست می دادند.
از زمانی که در معرض ویروس قرار می گیریم، به مدت ۱۰-۱۲ روز طول می کشد تا اولین نشانه های آبله مرغان ظاهر شود. این بیماری به طور متوسط بین ۵-۱۰ روز طول می کشد، که در این زمان بیمار نیاز به استراحت و مراقبت دارد. رایج ترین نشانه های آبله مرغان موارد زیر هستند:
- دانه های قرمزی که اول روی سر و بدن ظاهر می شوند و بعداً به صورت، دست ها و پاها هم می رسند. تعداد این دانه ها بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ عدد است که خارش شدیدی در پوست ایجاد می کنند.
- تب
- سرفه کردن
- بدخلقی و بی حوصلگی
- سردرد
- بی اشتهایی
معمولاً آبله مرغان به راحتی از علائم اش مشخص می شود. در بعضی موارد نادر برای تشخیص آبله مرغان در نوزادان و کودکان نیاز به آزمایش است.
راه های انتقال بیماری
راه های انتقال بیماری ازطریق تماس مستقیم فرد سالم با فرد بیمار می باشد و افراد سالم از دو طریق آلوده می شوند.
۱- از طریق تماس فرد سالم با ترشحات بزاقی فرد بیمار بدین صورت که فرد بیمار ۴۸ ساعت قبل از بروز علائم بیماری و ظاهر شدن جوش ها در سطح بدن می تواند از طریق ترشحات بزاقی وترشحات دستگاه تنفسی افراد دیگر را آلوده نماید.
۲- از طریق تماس افراد سالم با ضایعات پوستی تازه و آبکی فرد مبتلا و این بدین معنی است که فرد بیمار از ۴۸ ساعت قبل از بروز ضایعات پوستی تا زمانی که حتی یکی از ضایعات آبدار و تازه می باشد قادر است افراد دیگر را به بیماری مبتلا نماید.
افرادی که در معرض آسیب های جدی و اشکال شدید بیماری می باشند شامل:
۱- نوزادان وشیرخواران زیر یکسال خصوصا نوزادان نارس
۲- افرادی که در سنین بعد از بلوغ به بیماری مبتلا می شوند
۳- خانم های باردار
۴- افرادی که مبتلا به بیماری های نقص ایمنی مادرزادی یا اکتسابی بوده یا از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن استفاده می کنند مانند افرادی که تحت شیمی درمانی بوده یا پیوند مغز استخوان یا نظایر آن داشته اند.
آبله مرغان در چه سنی شایع است؟
شیوع این بیماری در سنین کودکی است اما در همه سنین امکان ابتلا به بیماری آبله مرغان وجود دارد و هرچه سن فرد مبتلا به این بیماری بالاتر باشد شدت علائم افزایش پیدا می کند.
اگر کودکی آبله مرغان گرفتید، بزرگسالی زونا می گیرید
آّله مرغان در فردی که تاکنون به این بیماری مبتلا نشده باشد بروز می کند و اگر فردی که کودکی آبله مرغان گرفته باشد در بزرگسالی به زونا مبتلا می شود.