باقلا از گیاهان مفید و مقاوم با عمر یک ساله است که به باقالی یا باقله نیز مشهور می باشد. میوه باقلا تخم مرغی شکل بوده و مانند نخود فرنگی دارای غلاف می باشد. گیاه باقلا 90 تا 120 سانتی متر رشد می کند. فصل برداشت باقلا از بهار تا اوایل تابستان می باشد. باقلا به دلیل فیبر و پروتئین فراوان و کلسترول و کالری ناچیز از مواد مغذی پرخاصیت به شمار می رود. از جمله خواص و فواید باقلا می توان به سلامت قلب، کاهش وزن، درمان افسردگی، کم خونی و یبوست، جلوگیری از پارکینسون و پوکی استخوان و پیشگیری از بیماری های دهان و دندان اشاره کرد.
موادمغذی باقلا
- فولات: یک لیوان باقلای پخته شده حاوی 44 درصد میزان روزانه ی فولات است. فولات به تولید مواد ژنتیک، ساختن سلول ها و سوخت وساز آمینواسیدها، تولید و رشد سلول های جدید کمک می کند. مصرف مواد غذایی دارای فولات برای جلوگیری از کم خونی و طول بارداری نیز ضروری است.
- آهن: یک لیوان باقلا 3 میلی گرم آهن دارد. وظیفه ی آهن حمل کردن اکسیژن به تمام نقاط بدن است. وجود آهن در بدن به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند.
- روی: روی موجود در یک لیوان باقلا 15 درصد میزان مورد نیاز روزانه ی مردان و 21 درصد میزان مورد نیاز روزانه ی زنان را تشکیل می دهد. روی برای رشد طبیعی بدن ضروری است و کمبود آن موجب تأخیر در رشد و یا رشد ناقص سیستم عصبی می شود. کمبود روی سبب کاهش گلبول های سفید و در نتیجه تضعیف سیستم ایمنی می شود.
ارزش غذایی باقلا خام ( 100 گرم)
- کالری : 88
- پروتئین : 8 گرم
- کربوهیدرات : 18 گرم
- چربی : 0.7 گرم
- قند : 9 گرم
- فیبر : 8 گرم
ارزش غذایی باقلا پخته (170 گرم)
- کالری : 187
- پروتئین : 12.9 گرم
- کربوهیدرات : 33.4 گرم
- چربی : 0.7 گرم
- فیبر : 9.2 گرم
خواص باقلا برای لاغری
باقلا در رژیم غذایی می تواند از طریق مختلف برای فرد مفید باشد. نه تنها باعث می شود احساس سیری کنید، بلکه این حبوبات سالم می تواند به کاهش وزن هم کمک کند. باقلا دارای تمام ویژگی هایی است که بتواند به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی کم کالری در نظر گرفته شود. دارای هر دو فیبر محلول و غیر محلول است و همچنین پروتئین زیادی دارد. فیبر و پروتئین با هم کمک می کنند تا برای مدت طولانی احساس سیر بودن کنید، در نتیجه نیاز به میان وعده های غیر ضروری نیاز ندارید. اگر می خواهید در میان وعده های غذایی سبک زیاده روی کنید، می توانید از باقالی آبپز شده استفاده کنید و نگرانی از کالری اضافی نداشته باشید. خوردن بیشتر باقلا یک راه ساده برای رفع گرسنگی بدون دریافت کالری اضافی و ابتلا اضافه وزن است. این ماده غذایی حاوی فیبر و پروتئین، بهتر از رژیم های غذایی با کربوهیدرات بالا و چربی پایین عمل می کند، تا آنجا که به کاهش کل چربی کمک می کند.
علاوه بر این، افرادی که به طور مرتب باقلا مصرف می کنند می تواند از اثر کاهش کلسترول آن هم بهره مند شوند. مطالعه منتشر شده در Advances in Nutrition این ادعا را که حبوباتی مانند باقلا می تواند حداقل در مدت کوتاه به افزایش سیری کمک کند را تایید کرده است. این مطالعه همچنین تاثیر مثبت مصرف آن را روی کاهش وزن نشان می دهد بدون اینکه باعث محدودیت انرژی شود. با این حال، دوره های کنترل شده تصادفی و طولانی مدت (کمتر از یکسال) لازم است که بتوان مقدار مطلوب حبوبات مصرفی برای کاهش وزن را تعیین کند. یکی دیگر از مطالعات منتشر شده در سال 2018 اثرات وعده های غذایی را بر اساس پروتئین گیاهی و حیوان روی اشتها و مصرف انرژی مقایسه کرد. یافته ها نشان داد که باقلا و نخود فرنگی در مقایسه با گوشت گوساله بیشتر باعث ایجاد احساس سیری می شود. علاوه بر این، شرکت کنندگان بعد از خوردن باقلا و نخود فرنگی در مقایسه با مصرف گوشت که سه ساعت بعد سرو شد انرژی کمتری مصرف کردند.
مضرات باقلا
- بی خوابی: مصرف باقلا باعث سرزندگی و بی خوابی می شود. بهتر است ساعاتی غیر از ساعات پایان شب را برای خوردن این خوراکی خوشمزه انتخاب کنید.
- مشکلات گوارشی: از مصرف باقلا با ماست بپرهیزید، چرا که منجر به دلپیچه و معده درد می شود. مصرف باقلای تازه باعث مشکلات گوارشی مانند نفخ و سنگین شدن معده و تهوع می شود. برای پیشگیری از این مشکلات باقلا را جوشانده و آب آن را دور بریزید و در مصرف باقلای تازه زیاده روی نکنید.
- شدت گرفتن افسردگی: برخی از دارو های ضد افسردگی با باقلا تداخل دارند. از طرفی، مصرف باقلا منجر به کم شدن ویتامین B۶ در بدن شده و افسردگی را بیشتر می کند. با توجه به این موضوع، افرادی که داروهای ضد افسردگی می خورند نباید باقلا مصرف کنند و سایر افراد هم نباید در مصرف این ماده غذایی زیاده روی کنند.
- واکنش های آلرژیک: بعضی از افراد نسبت به ترکیبات باقلا آلرژی دارند و با خوردن این ماده غذایی دچار واکنش های آلرژیک می شوند. برای پیشگیری از حساسیت به باقلا بهتر است باقلا را فقط به صورت پخته مصرف کنید و در خوردن آن زیاده روی نکنید.
سخن آخر
باقالی به علت دارا بودن پروتئین، فیبر، آهن، کلسیم و ویتامین های B به رشد بدن نوزادان و کودکان کمک می کند . برای تغدیه نوزادان بعد از سن یکسالگی می توان باقلا را به صورت پوره در آورد تا کودک به راحتی مصرف نماید . قبل از شروع تغذیه نوزاد با باقلا با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید زیرا باقلا می تواند علائم بیماری فاویسم را تشدید کند.