سبزیجات سبز معمولاً بخشی جدایی ناپذیر از برنامه رژیم غذایی سالم هستند. در بین انواع سبزیجاتی که برای مصرف انسان در دسترس است، انگشت خانم ها که به بامیه نیز معروف است، جایگاه خاصی دارد. این سبزی سبز، که طعم ظریف اما متمایزی دارد، مملو از مواد مغذی ضروری است که به افزایش سلامت کمک می کند و جالب اینکه، غذای ایده آل برای کسانی است که در مرحله تثبیت وزن خود هستند. بامیه از سبزیجات غلاف دار بسیار پرخاصیت و مفید است که جز گیاهان دارویی محسوب شده و بومی نواحی آفریقا است. بامیه برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مفید است و برای درمان آسم، سرماخوردگی، آنفلوآنزا، سکته مغزی، کم خونی، لاغری و کاهش چربی خون استفاده می شود.
گیاه بامیه
بامیه، گیاهی گلدار است سبز رنگ و مخروطی شکل که بومی مناطق هند و مصر است، اغلب در مناطق گرمسیر به خوبی رشد می کند، ولی امروزه در اغلب جاها کشت می شود. معمولا میوه نارس و سبز آن چیده و استفاده می شود و دارای ارزش غذایی فراوانی است. بامیه سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن مانند ویتامین B1، B2 ،B6، اسیدفولیک، روی و فیبر است. طبع سرد و تر داشته و حالت لزج و آبدار آن (شبیه خرفه یا اسفناج) هم که در پخت مشاهده می شود، مبین مزاج آن است. اندکی طعم شیرین هم معمولا دارد. سبزی خوبی برای رژیم های لاغری است، چون سیر کننده بوده و کالری زیادی ندارد و مانع افزایش وزن می شود.
بامیه و کاهش وزن
بامیه منبعی غنی از فیبر است. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، مردان روزانه بین ۲۸ تا ۳۴ گرم فیبر و زنان به طور روزانه به ۲۲ الی ۲۸ گرم فیبر احتیاج دارند. فیبر موجود در بامیه به ایجاد حس سیری در طولانی مدت و کاهش اشتها در طول روز کمک می کند. فیبر باعث احساس پر شدن معده می شود و وسوسه و تمایل به بیشتر خوردن را پایین می آورد. همچنین بامیه با فیبر فراوان، حرکات روده را بهبود می بخشد. با تسهیل جذب آب به عمل دفع ضایعات بدن کمک می کند. مانع بروز یبوست می شود. در عین حال عمل هضم را بهبود بخشیده، نفخ و باد معده را برطرف می کند. برای دستگاه گوارش، معده و روده بسیار مفید است. همچنین بامیه به دلیل وجود پلی ساکاریدها خاصیت چربی سوزی دارد و باعث کاهش وزن می شود. مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها و ویتامین های موجود در بامیه همچون ویتامین C نیز به افزایش سوخت و ساز بدن کمک می کنند. با وجود ارزش غذایی بالا، کالری بامیه بسیار کم است و همین نکته نیز از دیگر رموز تاثیر بامیه برای لاغری است.
ارزش غذایی بامیه
مواد مغذی موجود در 100 گرم بامیه به صورت زیر است:
- کالری: 31
- کربوهیدرات: 7.03 گرم
- پروتئین: 2 گرم
- چربی: 0.1 گرم
- فیبر: 3.2 گرم
خواص پودر بامیه خشک شده
بامیه خوراکی مخصوص تابستان است اما شما می توانید با خشک کردن بامیه تمام سال از خواص بامیه بهره مند شوید. بامیه خشک سرشار از فیبر است و برای کاهش وزن مفید است. از بروز یبوست و اسهال پیشگیری می کند، کلسترول خون را کاهش داده و قند خون را تنظیم می کند. همچنین بامیه خشک همچنین سرشار از آهن و پروتئین است. پس از خشک شدن بامیه وقتی مطمئن شدید قسمت داخلی آن خشک شده، آن ها را آسیاب کنید و از آن به بعد در خورشت هایی که نیاز به لعاب زدن و جا افتادن دارند استفاده کنید. همچنین می توانید از آن در سالاد نیز استفاده کنید. البته شما می توانید از روش فریز کردن بامیه در خانه نیز برای نگهداشتن بامیه استفاده کنید اما در این صورت کالری آن بیشتر شده و خواص بامیه برای لاغری کاهش می یابد.
عوارض بامیه
به دلیل اینکه بامیه حاوی مقادیری اگزالات است، مصرف آن برای افرادی که در معرض ابتلا به سنگ کلیه و سنگ صفرا هستند مضر است. برای پخت و پز بامیه از ظروف مسی، آهنی یا برنجی استفاده نکنید زیرا مواد فلزی توسط بامیه جذب شده و آن را سمی می کنند. بهتر است از ظروف چینی یا سفالی برای پخت بامیه استفاده شود. همچنین با توجه به طبع سرد بامیه، افراد با مزاج سرد بهتر است بامیه را همراه با ادویه های گرم همچون دارچین و زنجبیل مصرف کنند. در صورت مصرف همزمان داروی متفورمین و بامیه ممکن است تداخل دارویی ایجاد شود. همچنین مصرف بامیه ممکن است با داروهای انعقاد خون مانند وارفارین و کومادین ممکن است تداخل داشته باشد.
سخن آخر
این سبزی مغذی برای حفظ سلامت پوست نیز مفید است. آنتی اکسیدان های موجود در این سبزی از پیری زودرس پوست جلوگیری کرده و به بدن در خلاص شدن از شر رادیکال های آزاد مضر کمک می کند. بامیه یک غذای ایده آل برای زنان باردار است. محتوای فولات موجود در این سبزی به سلامت جنین کمک می کند و همچنین به رشد مناسب نوزاد در رحم کمک می کند.