ورزش کردن سبب بهبود گردش خون در فرد به خصوص در سیستم سلول های مغزی و عصبی ميشود که این امر ترشح بهتر و مؤثر تر پروتئین و اسید کولین در این سلول ها را بهمراه خواهد داشت.
مطالعه جدید نشان ميدهد ورزش منظم میتواند به پيش گيري از ابتلا به علایم جسمی بیماري آلزایمر در بین دیگر فاکتورهای خطرناک این بیماري کمک کند.
از جمله ورزشهای موثر براي اشخاص ابتلا به آلزایمر پیاده روی روزانه، دوچرخه سواری جهت بهبود تعادل و افزایش خون رسانی به مغز، شنا جهت ایجاد شادابی، حس ارامش و بهبود عملکرد قلب و ریه هاست.
ورزش پی در پی، شرکت در کلاسهاي گروهی در کنار رژیم غذایی سالم، خواب باکیفیت و از همه مهم تر مدیریت استرس میتواند در پيش گيري از آلزایمر بسیار موثر واقع شود.
ورزش کردن تأثير زيادي به سوخت و ساز مغز می گذارد و میتواند از تحلیل رفتن کارایی شناختی و زوال عقلی جلوگيري کند. پژوهش ها نشان داده که افزایش سوخت و ساز در مغز سبب جلوگيري از افزایش ماده کولین( جزیی از ویتامین B) ميشود . این متابولیست معمولاً با کاهش سلول های عصبی افزایش می یابد و در پایان افزایش آن منجر به آلزایمر ميشود . انجام ورزش ميزان کولین را در مغز تنظیم ميکند . بدین ترتیب ورزش کردن سبب محافظت از سلول های عصبی ميشود .
حرکات موزون هم از جمله ورزش هایی است که میتواند علامت های آلزایمر را کاهش دهد.
ورزش های آبی از جمله شنا براي افزایش تعادل و کاهش نشانه های آلزایمر مؤثر هستند.
انجام ورزش های هوازی مثل دویدن یا کشیدن بدن، مستقیماً شکل پذیری سیناپس ها را با افزایش مصرف اکسیژن و تغيير ساختار و قابلیت سیناپس افزایش ميدهد و در نتيجه با پشتیبانی از فرآیند عصب زایی از زوال عقل در جمعیت میانسالان جلوگيري کند.
پژوهشگران دانشگاه ویسکانسین آمريکا عنوان ميکنند جمعیتی که در اواخر میان سالی قرار دارند در معرض ریسک بالا بیماري آلزایمر هستند. در این دسته از اشخاص با داشتن فعالیت فیزیکی، تغييرات دارای ارتباط با سن شان در نشانه های مرتبط با این بیماري کم تر بروز ميکند .
در این مطالعه، 317 شرکت کننده دارای والدین مبتلا به آلزایمر مورد بررسی قرار گرفتند. این اشخاص از حیث شناختی سالم بوده و بین سنین 40 تا 65 سال ثبت نام شدند.
تمامی شرکت کنندگان پرسشنامه ای در خصوص فعالیت فیزیکی شان پر کردند و به منظور بررسی چند نشانگر مرتبط با بیماري آلزایمر تحت تست های نوروفیزیولوژیکی و اسکن مغز قرار گرفتند.
پژوهشگران داده های به دست آمده از اشخاص کم تر از 60 سال را با اشخاص مسن قیاس کردند. آن ها به کاهش قابلیت های شناختی و افزایش نشانگرهای مرتبط با بیماري در اشخاص مسن تر پی بردند.
با این حال اثرات در اشخاص مسن تری که پنج روز در هفته حداقل 30 دقیقه ورزش در حد متوسط داشتند به مراتب ضعيف تر بود.
« اوزیما اوکونکوو»، سرپرست تیم تحقيق، در این مورد ميگويد :« این مطالعات نشان ميدهد تأثير منفی افزایش سن و ریسک ژنتیکی نشانگرهای بیماري آلزایمر و شناخت در اشخاص دارای تحرک فیزیکی میتواند کم تر شود.»
مزایای ورزش در افراد مبتلا به آلزایمر
- ورزش منظم حداقل به مدت 6 ماه سبب بهبود کلی خلق و کاهش بروز افسردگی در افراد مبتلا به آلزایمر می شود.
- ورزش سبب بهبود خواب این افراد می شود.
- ورزش سبب کاهش احتمال بروز یبوست در این افراد می شود.
- ورزش سبب حفظ مهارت های حرکتی و جلوگیری از کاهش این مهارت ها در اثر بیماری می شود.
- ورزش با تقویت حس تعادل و قدرت عضلانی سبب کاهش احتمال افتادن و عوارض آن مثل شکستگی می شود.
- ورزش سبب بهبود حافظه شده و سرعت کاهش مهارت های مغزی را کند می کند.
- ورزش سبب بهبود رفتار فرد شده و حالت های پرخاشگری و آشفتگی را کاهش می دهد.
- ورزش سبب بهبود مهارت های ارتباطی و اجتماعی شده و فرد را از حمایت های اجتماعی بهره مند می سازد.
- ورزش سبب افزایش حس مفید بودن و اعتماد به نفس خواهد شد و سبب می گردد که این افراد بتوانند به طور مستقل و بدون نیاز به اطرافیان کاارهای مربوط به خود را انجام دهند.
توصیه های مهم
- در فعالیت های خارج از خانه لازم است اطلاعات شناسایی کننده فرد همراه وی باشد تا در صورت فراموشی راه خانه و گم شدن فرد دیگران بتوانند وی را به منزل راهنمائی کنند.
- لازم است در هنگام استفاده از دمبل و سایر وسایل های ورزشی فرد زیر نظر یک فرد ناظر باشد تا در صورت اشکال در انجام حرکت با بروز حادثه به وی کمک کند.
- لازم است کفش های فرد از نوع مناسب و با رویه سفت باشد تا در صورت افتادن وسایل ورزشی مثل دمبل روی پا به وی آسیبی نرسد.
- اگر فرد در حین انجام ورزش قادر به مکالمه و صحبت کردن باشد وی درحال انجام یک ورزش هوازی است لذا چنانچه زمانی فرا برسد که دیگر نتواند صحبت را ادامه دهد دیگر ورزش هوازی انجام نمی دهد ولازم است شدت فعالیت را کمی کاهش دهد.
- لازم است قبل ، حین و بعد از فعالیت بدنی مقدار مناسب مایعات مصرف شود.
- بروز هرگونه احساس گیجی ، درد یا سبکی سر و تاری دید بدنبال فعالیت نیاز به قطع فعالیت ورزشی و مشاوره با پزشک دارد.