تغییر فصل تنها کمد لباس را تغییر نمی دهد! بلکه در بدن، به خصوص در پوست ما تغییراتی ایجاد می کند که ممکن است باعث آسیب شود، از این رو نیاز به مراقبت بیشتری داریم. فصل بهار با تمام زیبایی هایش، موجب حساسیت پوستی و فیزیکی می شود و ممکن است بسیاری علاوه بر اینکه دچار عطسه و آبریزش شوند، دچار خارش و قرمزی پوست نیز گردند.از این رو افرادی که پوست حساس دارند، باید در این فصل از پوست خود مراقبت ویژه ای کنند تا پوستشان مقاوم، درخشان و همچون گل های بهاری زیبا و لطیف شود.
چرا دچار حساسیت پوستی می شویم؟
حساسیت پوستی عوامل گوناگونی دارد که ممکن است در ظاهر و حتی زندگی فردی مان نیز تاثیر بگذارد. بسیاری از مردم سال ها در تلاش بهبود حساسیت پوستی هستند و هزینه گزافی را صرف این کار می کنند. اما در صورتی که از پوست تان به صورت روزانه مراقبت کنید، مانع بسیاری از مشکلات پوستی می شوید. با این حال دلیل حساسیت پوستی چیست؟
تغییرات فصلی: بسیاری از مردم با تغییرات فصلی (از سرما به گرما یا بالعکس) دچار حساسیت پوستی می شوند. اما عمده حساسیت های پوستی در فصل بهار و هنگام گرده افشانی گیاهان رخ می دهد.
عواطف و احساسات: هنگامی که مضطرب هستید یا استرس دارید، سیستم دفاعی بدن ضعیف می شود. در این صورت ممکن است دچار حساسیت نیز شوید. به یاد داشته باشید که سلامت عواطف و احساسات ارتباط مستقیمی با سلامت جسم یا فیزیک دارد.
دوران بارداری: ممکن است در دوران بارداری تنظیمات هورمون ها نامرتب شود، از این رو حساسیت پوستی نیز شدت می یابد.
دوران بلوغ: در دوران بلوغ نیز ممکن است میزان ترشح هورمون ها کم یا زیاد شود. از این رو بیشتر حساسیت های پوستی، پس از دوران بلوغ آغاز می گردد.
افزایش سن: با افزایش و کهولت سن، سیستم دفاعی بدن نیز ضعیف تر می شود. از این رو ممکن است افزایش سن نیز باعث بروز حساسیت پوستی شود.
سبک زندگی: بر اساس یافته های محققان و پزشکان، سبک زندگی تاثیر بسزایی در حساسیت پوستی یا فیزیکی دارد. بسیاری از غذاها از جمله بادمجان، فلفل، شلیل و… ممکن است بدن را دچار حساسیت کند. در این صورت توصیه می کنیم به منظور تشخیص صحیح نوع حساسیت تان باید با پزشک متخصص مشورت کنید. با این حال سعی کنید از فست فود، مواد نگهدارنده یا غذاهای پر ادویه دوری کنید و هر روز آب کافی بنوشید.
آلرژی پوستی به چه شکل است؟
انواع مختلفی از واکنش های پوستی آلرژی وجود دارد که متخصصین حوزه آلرژی آن ها را درمان می کنند.اگزما که نام رایج آن درماتیت آتوپیک است معمولا منجر به خشکی و حساس شدن پوست می شود. ممکن است بر روی پوست خود زخم های دایره ای شکل قرمز رنگ و خارش آور را مشاهده کنید.آلرژی اگزما ممکن است خودش پدیدار شده و با گذر زمان از بین برود و زخم های آن ممکن است باز شده، جاری شوند و به شدت خارش زا باشند. این مشکل خارش پوستی بسیار زیادی را به وجود می آورد و از حالت معمولی (فقط خشکی پوست) تا شدید (پوست قرمز، ضخیم و خارش زیاد) در افراد دیده می شود.
درمان آلرژی فصل بهار
درمان آلرژی بهاری شامل یک سری داروها و درمان های خانگی است.
داروها
انواع مختلفی از داروهای بدون نسخه و تجویزی هستند که علائم حساسیت را کاهش می دهند:
- گیرنده های لوکوترین: این قرص ها فعالیت مواد شیمیایی خاص درگیر در واکنش حساسیتی را مهار می کنند.
- قطره های چشمی: این قطره ها حساسیت چشمی در فصل بهار را درمان می کنند که می تواند تسکین مختصری برای قرمزی، خارش و ورم چشم باشد.
- کورتیکواستروئیدهای بینی: نوعی اسپری بینی است که التهاب را کاهش می دهد و از جمله داروهای بسیار مؤثری است که پزشک برای درمان رینیت آلرژی تجویز می کند.
- اسپری بینی: اسپری بینی کرومولین سدیم علائم حساسیت را کاهش می دهد و عوارض جانبی جدی ندارد. همچنین به نظر می رسد اگر قبل از شروع علائم از آن استفاده کنید مؤثرتر باشد.
- سایر اسپری های بینی: سایر اسپری های موجود مسیرهای خشک بینی را نرم یا مخاط را نازک می کنند، علائم آبریزش پشت بینی را کاهش می دهند و نیز به جلوگیری از واکنش حساسیتی کمک می کنند.
- داروهای ترکیبی: بعضی از داروهای مربوط به حساسیت ترکیبی از آنتی هیستامین و داروی ضداحتقان اند که می توان به لوراتادین ـ سودواِفدرین (کلاریتین ـ دی) و فکسوفناتیدین ـ سودواِفدرین (آلگرا ـ دی) اشاره کرد.
- آنتی هیستامین ها: به رهایی از عطسه، خارش، آبریزش بینی و آبریزش چشم کمک می کنند که می توان به لوراتادین (کلاریتین، آلاورت)، سیتریزین (زیرتک) و فکسوفلاردین (آلگرا) اشاره کرد. آنتی هیستامین ها به شکل قرص، اسپری بینی و شربت هستند. آنتی هیستامین ممکن است به شما احساس خواب آلودگی بدهد؛ بنابراین، اگر طی روز از آن استفاده می کنید، مراقب باشید.
- مواد ضد گرفتگی یا احتقان: مواد ضداحتقان مثل سودواِفدرین (سودافد و آفرینول) به طور موقت گرفتگی بینی را باز می کنند. این ضداحتقان ها در اسپری های بینی مثل اُکسی متازولین (آفِرین) و فنیل اِفرین (نئوسینفِرین) هم وجود دارند. این مواد به صورت قرص، شربت، قطره و اسپری بینی هستند. از این اسپری ها فقط در چند روز متوالی استفاده کنید. استفاده طولانی مدت از اسپری ضداحتقان بینی ممکن است با گرفتگی مجدد، علائم را بدتر کند.
درمان های خانگی
هوای داخل خانه را تمیز نگه دارید: هیچ محصول جادویی ای وجود ندارد که تمام گرده های موجود در هوای خانه را از بین ببرد؛ اما استفاده از روش های زیر در این زمینه کمکتان می کند:
- اگر در خانه سیستم های گرمایشی و تهویه دارید، از فیلترهایی با کارایی بالا استفاده کنید و به طو ر منظم دستگاه را بررسی کنید؛
- از فیلتر هِپا (فیلتر هوا با کارایی بالا و قابل حمل) در تخت خواب استفاده کنید؛
- برای تمیزکردن زمین از جاروبرقی دارای فیلتر هپا استفاده کنید؛
- با رطوبت گیر، هوای داخل را خشک نگه دارید؛
- در خانه و ماشین از دستگاه تهویه استفاده کنید.
سیسنوس هایتان را بشویید: یک بطری قابل فشار و یک ظرف مخصوص شست وشوی بینی از داروخانه بگیرید. از آب مقطر، استریل یا آبی که جوشیده و سرد شده یا فیلترشده نیز برای تهیه محلول نمکی استفاده کنید. به آب گرم حدود یک چهارم قاشق غذاخوری نمک و یک چهارم قاشق غذاخوری جوش شیرین اضافه کنید. قبل از هر بار استفاده، ظرف را با آب مقطر، استریل یا آبی که جوشیده و سردشده بشویید و ظرف را در هوای آزاد خشک کنید.شست وشوی مسیرهای بینی با محلول نمکی روشی سریع و ارزان و مؤثر برای رهایی از گرفتگی بینی است. شست وشو به طور مستقیم مخاط و آلرژن ها را از بینی شما خارج می کند.
- تحقیقات نشان می دهد کوئرستین (Quercetin)، که ماده مغذی موجود در پیاز و سیب و چای سیاه است، می تواند رهایش هیستامین را مهار کند.
- هرچند بعضی افراد از برگ های خشک شده گزنه برای درمان علائم آلرژی استفاده می کنند، تحقیقی که عملکرد این موضوع را نشان دهد وجود ندارد.
- بعضی افراد ادعا می کنند طب سوزنی علائم حساسیت فصلی را کاهش می دهد. بعضی اسناد این موضوع را تأیید می کند و شواهد کمی درمورد آسیب این روش وجود دارد.
- بعضی داروهای طبیعی می توانند برای درمان علائم تب یونجه استفاده شوند که می توان به عصاره گیاه بابا آدم (Butterbur) و اسپیرولینا (نوعی جلبک خشک شده) اشاره کرد. با این حال، مزایا و ایمنی این گیاهان کامل مشخص نیست.
قبل از اینکه از روش های جایگزین استفاده کنید، با پزشک مشورت کنید. بعضی از مواد گیاهی ممکن است عوارض جانبی داشته باشند یا با داروهای مصرفی شما تداخل ایجاد کنند.
خارش شدید چشم در فصل گرما را جدی بگیرید
خارش شدید چشم شایع ترین حساسیت چشمی است که در فصل گرما به علت مواجه شدن با آفتاب شدید بروز می کند.خارش و قرمزی چشم می تواند عوارضی مانند ایجاد ناخنک در چشم، آب مروارید و ایجاد اختلال در شبکیه را به دنبال داشته باشد.به افرادی که در فصل گرما با آلرژی های چشمی مواجه می گردند، توصیه می شود به منظور اقدامات درمانی مناسب بهتر است به پزشک مراجعه کنند.استفاده از عینک های آفتابی و کمتر در معرض نور شدید آفتاب قرار گرفتن در کاهش حساسیت های چشمی موثر است.کسانی که در محیط های خاص به سر می برند، از جمله آنهایی که زیاد کنار دریا هستند، رانندگانی که به مدت طولانی در جاده بسر می برند و همچنین اشخاصی که به ارتفاعات می روند حتما باید از عینک های مخصوص استفاده کنند.با توجه به فصل گرما و استفاده از استخرهای عمومی، استفاده ازعینک مخصوص شنا برای جلوگیری از حساسیت های چشمی ضروری است.خشکی چشم از شایع ترین عوارض چشمی در فصل گرما است. این مساله بویژه در زنان بیشتر مشاهده می شود.یکی از راه های درمان این مشکل استفاده از قطره های اشک مصنوعی است که باعث مرطوب نگه داشتن سطح چشم می شود.اشک های مصنوعی که در بطری های چند بار مصرف قرار دارند، حاوی ماده نگهدارنده ای هستند که ممکن است چشم نسبت به آن حساس باشد و ایجاد آلرژی و حساسیت کند.