ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

علل و علائم لکه‌های سفید پوستی چیست؟

  چهارشنبه، 03 اردیبهشت 1399   زمان مطالعه 10 دقیقه
علل و علائم لکه‌های سفید پوستی چیست؟
در این متن میخواهیم درباره ی بیماری لکه‌های سفید پوستی و راه های درمان و پیشگیری آن صحبت کنیم.

ویتیلیگو، برص یا لک و پیس یک بیماری خودایمنی است که علت قطعی آن مشخص نیست، ولی به نظر می رسد زمینه های ژنتیکی در آن نقش دارد. عضو انجمن صنفی جراحان عمومی ایران گفت: بیماری لک و پیس در هر فرد متفاوت است. ویتیلیگو (برص ـ لک و پیس) یک اختلال تولید رنگدانه است که در آن ملانوسیت ها (سلول هایی که رنگدانه تولید می کنند) در پوست، غشاهای مخاطی و شبکیه تخریب شده اند که در نتیجه لکه های سفید پوست در نواحی مختلف بدن ظاهر می شوند و مویی هم که در نواحی مبتلا به ویتیلیگو رشد می کند، معمولا سفید می شود. وی ادامه داد:علت بیماری ویتیلیگو شناخته نشده، اما پزشکان و محققان چندین تئوری متفاوت مطرح کرده اند. یک تئوری این است که افراد آنتی بادی هایی تولید می کنند که ملانوسیت های بدن خودشان را تخریب می کند.

لکه های سفید پوستی اغلب هنگامی ایجاد می شوند که پروتئین یا سلول های مرده در زیر سطح پوست گیر بیفتند. کاهش رنگ دانه ها و بی رنگ شدن پوست از دلایل دیگر این مشکل است. لکه های سفید معمولاً خیلی جدی نیستند و مسئله ی مهمی ایجاد نمی کنند، اما ممکن است نشانه ی برخی بیماری ها باشند.

علل و علائم

  • لکه های سفید روی پوست بر اثر آفتاب (هیپوملانوز قطره ای)

این لک ها، سفید رنگ اند و در قسمت هایی از پوست ایجاد می شوند که رنگدانه ی آن از بین رفته است. این لک ها معمولاً علامتی ندارند. همچنین، حدود ۱ تا ۳ میلی متر قطر دارند و ممکن است ابتدا روی پا ظاهر شوند و سپس، در بازوها و قسمت فوقانی پشت و صورت دیده شوند. محققان هنوز، علت ایجاد لک های سفید ناشی از آفتاب را نمی دانند، اما احتمال دارد علت آن فقدان رنگدانه ای پوستی به نام ملانین باشد. همچنین، به نظر می رسد که ارثی باشند. احتمال بروز آنها بعد از ۴۰ سالگی افزایش می یابد. به هر حال، این لکه های سفید بی خطرند و درمان آنها فقط به دلایل زیبایی است. قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد، اما لکه های سفید خورشیدی به خودی خود نشانه های سرطان پوست نیستند.

  • کچلی تغییر دهنده ی رنگ (تینه آ ورسیکالر یا پیتیریازیس ورسیکالر)

در بیماری «تینهآ ورسیکالر» قارچ های موجود در سطح پوست، بیش از حد رشد می کنند. در این موارد، قارچ لک های خشک، زبر، پوسته پوسته و خارش داری را ایجاد می کند که رنگ آن از پوست اطراف روشن تر یا تیره تر است. این لک ها معمولاً آهسته رشد می کنند و اغلب به صورت دسته ای در کنار هم قرار می گیرند. گاهی اوقات، علائم تینه آ ورسیکالر فقط در مواردی قابل مشاهده است که پوست فرد برنزه باشد. این بیماری شایع است و علائم آن در محیط های گرم و مرطوب بیشتر بروز می کند.

  • لک و پیس (ویتیلیگو)

در بیماری ویتیلیگو، سلول های ایجاد کننده ی رنگ پوست از بین می روند. در نتیجه، لکه های سفید رنگ ظاهر می شوند. محققان مطمئن نیستند چه عاملی سبب ایجاد لک و پیس می شود. احتمال دارد دلیل آن نوعی بیماری خود ایمنی باشد که طی آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول های سالم آسیب می رساند. لکه های سفید در قسمت هایی از پوست ایجاد می شوند که در معرض آفتاب است. گاهی، این لکه ها به آرامی گسترش می یابند و گاهی به سرعت پخش می شوند. به نظر می رسد لک و پیس ارثی باشد. بیشتر افراد در سنین ۳۰-۲۰ سالگی متوجه تغییر رنگ پوست خود می شوند.

  • اگزما

اگزمای پوستی (درماتیت آتوپیک) با بثورات پوستی قرمز رنگ، برجسته و با خارش همراه است. این بثورات پوستی ممکن است به صورت لک یا نقاط سفید باشند. به طور معمول، قسمت های زیر درگیر اگزما می شوند:

  1. صورت
  2. پوست سر
  3. دست
  4. پا
  5. آرنج
  6. پلک
  7. مچ دست
  8. پشت زانوها

این بثورات پوستی تقریباً همیشه خارش دارند، گاهی اوقات و به خصوص در شب این خارش شدید می شود. اگر پوست خود را بخراشید، ممکن است زخم های باز و ترشح دار روی آن ایجاد شود. همچنین، با گذشت زمان احتمال دارد، قسمت هایی از پوستتان که درگیر اگزماست ضخیم، خشک و پوسته پوسته شود. بثورات اگزما ممکن است بدون روال مشخصی شعله ور شوند یا فروکش کنند حتی احتمال دارد . علائم آن تا سال ها نهفته بماند. اگزما در کودکان شایع است، اما همه ی افراد احتمال دارد به آن دچار شوند. گاهی، این بیماری مادام العمر است. اگزما معمولاً قبل از پنج سالگی شروع می شود، حتی ممکن است در دوران نوزادی نیز آغاز شود. همچنین، این بیماری در افرادی که حساسیت و آلرژی دارند (مانند تب یونجه) شایع است.

  • ميليا (MILIA )

میلیا کیست کوچک محکم، برجسته، بدون درد، سفید و پر از مایع است. این برجستگی حدود ۱ تا ۴ میلی متر قطر دارد و در سطح پوست ایجاد می شود. میلیای اولیه به طور اتفاقی ایجاد می شود، یعنی هنگامی که کراتین ( پروتئینی که به سخت شدن لایه ی بیرونی پوست کمک می کند) در زیر پوست جمع می شود و کیسه ای پر از مایع را تشکیل می دهد. میلیای ثانویه در نتیجه ی ضربه فیزیکی ناشی از حوادثی مانند درم ابریژن، آسیب بافتی، تاول و التهاب پوستی ایجاد می شود. همچنین، ممکن است بر اثر عارضه ی جانبی برخی داروها بروز کند. نوعی بیماری به نام میلیای پلاک (Milia en plaque) موجب می شود قسمت هایی برجسته، قرمز، زبر، پوسته پوسته و خارش دار، پوست میلیا را در بر گیرد. این بیماری نادر است اما احتمال دارد به طور اتفاقی بر پوست سالم ظاهر شود. متخصصان هنوز دلیل آن را نمی دانند، اما فکر می کنند نشانه ای از «لوپوس اریتماتوز دیسکوئید» باشد. این بیماری سبب ایجاد زخم های ملتهب و جای زخم روی صورت، پوست سر و گوش ها می شود. بیشتر مبتلایان هیپوملانوز قطره ای، پوست روشن دارند و سال ها در معرض مداوم یا بیش از حد آفتاب بوده اند.

  • پیتیریازیس آلبا

پیتیریازیس آلبا (PA) یک بیماری پوستی نسبتاً شایع و غیر سرطانی است که طی آن لک های قرمز، پوسته پوسته و خارش دار روی پوست ایجاد می شود. این لک ها در نهایت بهبود می یابند، اما نقاط سفید و کم رنگی را به جا می گذارند. کودکان ۳ تا ۱۶ سال احتمال دارد به پیتیریازیس آلبا مبتلا شوند. این بیماری معمولاً صورت آنان را درگیر می کند، اما احتمال دارد بر گردن، شانه و بازوی آنان نیز تأثیر بگذارد. محققان مطمئن نیستند چه عواملی سبب بروز پیتیریازیس آلبا می شود، اما فکر می کنند نوع خفیف

  • لک و پیس (ویتیلیگو)

یا اگزما دلیل این بیماری باشد. پیتیریازیس آلبا رنگدانه دار نوع نادر پیتیریازیس آلبا است. در این عارضه لکه های سفید مایل به آبی و پوسته پوسته ای روی پوست ایجاد می شود. پیتیریازیس آلبای رنگدانه دار بیشتر صورت را درگیر می کند و احتمال بروز آن در کودکان بیشتر است.

تصویر

درمان لک های سفید پوستی

درمان لکه های سفید پوستی به علت ایجاد آن بستگی دارد.

  • لک های سفید خورشید

لکه های خورشیدی به غیر از تغییر رنگ پوست علامت دیگری ندارند و بسیاری از افراد نمی خواهند آن را درمان کنند. اگر لکه های سفید پوستتان بسیار جلب توجه می کند یا بخش قابل توجهی از بدن شما را می پوشاند، می توانید آن را به ترتیب زیر درمان کنید:

  • هر روز کرم ضد آفتاب بزنید و تمام قسمت های پوست خود را که در معرض آفتاب است، بپوشانید.
  • زیاد زیر آفتاب نمانید و به سایه بروید.
  • از تخت های برنزه کننده ی مصنوعی (سولاریوم) بپرهیزید.
  • از درم ابریژن استفاده کنید تا لایه ی بیرونی پوست را از بین ببرد و پوست جدید نمایان شود.
  • کرم های استروئیدی موضعی، مانند هیدروکورتیزون را به کار ببرید.
  • از کرم های موضعی رتینوئید مانند رتینول و ترتینوئین استفاده کنید.
  • کرم های استروئیدی و رتینوئیدی سلول های پوست را بازسازی و به تکثیر آن کمک می کنند. همچنین، لایه ی بیرونی پوست را از بین می برند.
  • کچلی تغییر رنگ دهنده یا تینه آ ورسیکالر TINEA VERSICOLOR

در مواردی که لکه های سفید ناشی از تینه آ ورسیکالر باشد، اولین درمان استفاده از شامپوها، صابون ها و کرم های ضد قارچ است. اینها را می توانید بدون نسخه نیز از داروخانه ها بخرید. بیشتر داروهای ضد قارچ حاوی سلنیوم سولفید، پیریتیون روی یا کتوکونازول اند. پس از اینکه علائم از بین رفت، باید درمان های ضد قارچی را هر ماه تکرار کنید به ویژه در محیط های گرم یا در ماه های بهار و تابستان؛ زیرا گرما و رطوبت محیط مناسبی را برای رشد قارچ فراهم می کند. اگر بخش قابل توجهی از پوست شما تحت تأثیر قرار گیرد یا به داروهای موضعی واکنشی ندهد، پزشک قرص ضد قارچ را برایتان تجویز می کند. اغلب ماه ها طول می کشد تا پوست پس از پاک شدن لک ها، رنگ طبیعی خود را به دست آورد.

  • لک و پیس (ویتیلیگو)

احتمال دارد لک و پیس قسمت های زیادی از بدنتان را درگیر کند. در نتیجه، پوستتان تغییر رنگ می دهد. این مسئله ممکن است شما را ناراحت کند. با توجه به شدت لکه های سفید و احساسی که به ظاهر خود دارید، می توانید درمان های مختلفی را به کار ببرید تا علائم ویتیلیگو کاهش یابد. اگر علائم لک و پیس در شما بسیار جزئی است، از نور آفتاب و برنزه شدن بپرهیزید تا لک ها بیشتر نشوند.

  1. ویتیلیگو با شیوه های زیر درمان می شود.
  2. کرم های کورتیکواستروئید با دوز کم، مانند کرم هیدروکورتیزون ۱ درصد
  3. کرم پیمکرولیموس، نوعی فرمولاسیون غیراستروئیدی
  4. درمان با نور فرابنفش به همراه داروهای موضعی
  5. پوست اطراف لک های بزرگ سفید را بی رنگ کنید تا یکدست شود.
  6. روی لکه های سفید خالکوبی کنید.
  7. اگر نور درمانی و داروها مؤثر نبودند، برای برداشتن قسمت های فوقانی پوست آسیب دیده عمل جراحی انجام دهید.
تصویر
  • اگزما

درمان اگزما بر کنترل علائم متمرکز است. احتمال دارد بتوانید با رفتارهای پیشگیرانه (که پوستتان را سالم و نرم نگه می دارد) علائم را کاهش دهید. پس، این نکات را امتحان کنید.

  1. به جای صابون های خشن از پاک کننده صورت ملایم استفاده کنید.
  2. بثورات پوستی را با کرم های دارویی درمان کنید.
  3. پوست خود را با بهترین مرطوب کننده پوست مرطوب نگه دارید.
  4. از دوش یا حمام طولانی و داغ بپرهیزید.
  5. هنگام استفاده از شوینده ها دستکش بپوشید.
  6. به جای مواد شیمیایی از محلول های طبیعی استفاده کنید.
  7. از مواد حساسیت زا بپرهیزید.
  8. از آلودگی هوا و دود سیگار دوری کنید.

همچنین، ممکن است مصرف کرم های ضد خارش یا داروی ضد حساسیت خوراکی مانند آنتی هیستامین خارش پوست را تسکین دهد. اگر این راه حل ها کافی نبود، ممکن است پزشک کورتیکواستروئید موضعی را برایتان تجویز کند.

  • ميليا

اولین روش درمان میلیا، استفاده از کرم ها و پمادهای رتینوئید (به ویژه آنهایی که ۰٫۱ درصد ترتینوئین دارند) است. اینها را می توانید بدون نسخه هم بخرید. کرم های استروئیدی نیز معمولاً برای کمک به کاهش یا از بین بردن میلیا تجویز می شوند.

  • پیتریازیس آلبا

علامت های پیتریازیس آلبا خود به خود برطرف می شوند، اما اگر سبب تغییر رنگ پوست یا خارش آن شوند، افراد به درمان آن فکر می کنند. پزشکان برای کاهش التهاب، خارش و خشکی مربوط به پیتریازیس آلبا داروهای مختلفی را تجویز می کنند.

برای درمان پیتریازیس آلبا می توانید روش های زیر را به کار ببرید.

  1. استفاده ی منظم از مرطوب کننده ها
  2. مصرف کرم های کورتیکواستروئید موضعی با دوز کم، که اغلب با کرم هیدروکورتیزون ۱ درصد شروع می شود. این داروها بدون نسخه نیز در دسترس اند.
  3. کرم پیمکرولیموس، یک فرمولاسیون غیراستروئیدی
  4. لک های سفید پوستی خطرناک اند؟
  5. در بیشتر موارد، لازم نیست لکه های سفید پوستی را درمان کنید. با وجود این، متخصص پوست باید آنها را بررسی کند تا مطمئن شود به بیماری خاصی مبتلا نیستید.
  6. به طور کلی، متخصصان توصیه می کنند در موارد زیر حتماً نزد پزشک بروید.
  7. اگر درمان اولیه بعد از چند هفته مؤثر نباشد.
  8. لک ها به طور مداوم ظاهر شوند.
  9. قسمت های دیگر بدن شما را فرا بگیرند.
  10. با علائمی نظیر درد، خارش یا فشار روانی همراه باشد.
تصویر

دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
آیا دعوت‌نشدن علی دایی از پیش طراحی شده بود؟ / کریم باقری به علی دایی پشت نکرد؛ عدم حضور به نشانه اعتراض (2 نظر) تصاویر غم‌انگیز از بغض و اشک جمیله علم‌الهدی برای همسرش سیدابراهیم رئیسی (1 نظر) حمله تند مایلی‌کهن به دایی: از انتقاد به پول‌پرستی تا کنایه به شخصیت و رفتار (1 نظر) عکس روز | از ورود همسر ارسطوی پایتخت به دنیای بازیگری تا حضور رضا قوچان نژاد و همسرش در کنسرتی در ایران (1 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (1 نظر) بازیگوشی پسر ایلان ماسک و واکنش جالب ترامپ؛ یه ای کاش می‌تونستم یه نیشگون ازت بگیرمِ خاصی توی نگاه ترامپ هست+ویدیو (1 نظر) پوستر جدید سایت رهبری چشم‌ها را به خود جلب کرد؛ ادا کردن حق مطلب با این لقب برای سردار سلیمانی +عکس (1 نظر) (ویدئو) بابک زنجانی مفسد اقتصادی معروف کجاست؟ (1 نظر) قاب تاریخ روز؛ 11 دی/ از احساسی‌ترین عکسی که موجب خودکشی عکاسش شد تا تصویری از فرح و جیمی کارتر بازو به بازوی هم (1 نظر) دختر صدام حسین در رویای بازگشت به عرصه قدرت در عراق؟! (1 نظر) (عکس) سید مجید حسینی فعال سیاسی نزدیک به قالیباف در شورای عالی رفاه به ریاست پزشکیان (1 نظر) فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) نفرین و دعاهای معکوس مردم اسرائیل بدرقه راه نتانیاهو در بیمارستان؛ یک ملت در انتظار معجزه منفی!+عکس (1 نظر) انتصاب  سرپرست هیات تکواندو شهرستان تبریز (1 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
باشگاه تراکتور قرارداد کدام بازیکنان را تمدید کرد؟
بازگشت آلودگی هوا/ جزییات تعطیلی مدارس یکشنبه 16 دی 1403 / به‌روزرسانی لحظه‌ای
استقلالی‌ها نقل و انتقالات زمستانی شلوغی خواهند داشت!
آیا رامین رضاییان موفق به جا دادن اسمش در لیست 10 بازیکن تاثیرگذار لیگ شد؟!
جام ملت های آسیای 2026 کی شروع خواهد شد؟
درباره کافه‌هایی که تعدادشان از سوپرمارکت‌ها بیشتر شده! / چقدر درآمد دارند؟
هدیه‌ای به زبان ایتالیایی از طرف رهبر معظم انقلاب به پاپ فرانسیس + عکس / این هدیه در موزه واتیکان نگهداری می‌شود
دعوت ویژه آیت الله خامنه‌ای از هنرمندان و نویسندگان برای پرداختن به یک موضوع مهم
مهلت تایید سوابق تحصیلی تمدید شد / داوطلبلن کنکور تا کی فرصت دارند؟
خبر خوش برای بازنشستگان آموزش و پرورش / چه کسانی پاداش می‌گیرند؟
مقصد سفر این هفته رئیس جمهور مشخص شد / کدام استان میزبان پزشکیان است؟
ماجرای قسط 70 میلیون تومانی طرح نهضت ملی مسکن چیست؟ / فقط تا 30 دی ماه فرصت دارید!
فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد
کد جنجالی یک احمدی نژادی در آستانه مذاکرات هسته ای: ما از مرحله ساخت بمب اتمی رد شده ایم!
فال شمع روزانه امروز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ مژده که سرگردانی و ناآرامی به زودی برطرف خواهد شد
منتخب روز   
بازگشت آلودگی هوا/ جزییات تعطیلی مدارس یکشنبه 16 دی 1403 / به‌روزرسانی لحظه‌ای تصویری تلخ از خوابیدن هادی کاظمی روی خانه ابدی مادرش+عکس/روحش شاد و یادش گرامی نگاهی به چیدمان سنتی و شیک منزل ستاره‌سادات قطبی و شهرام شکیبا/ فقط ببین این وروجک چه بلایی سر خونه زندگیو آشپزخونه آورده+ تصاویر حال زار و بیماری ساعد سهیلی، همسر گلوریا هاردی / مهمان‌نوازی به سبک شیرازی‌ها+ تصاویر شوخی بامزه رضا یزدانی با الیکا عبدالرزاقی، اعجوبه طنز ایرانی: از امین جدا شدی نیومده کنسرت+ویدئو (ویدئو) مستند حیات وحش/ لحظه باورنکردنی بیرون کشیدن پتوی 3 متری از دهان مار پینتون شکمو/ مرحبا به پزشکای استرالیایی تویوتا و میتسوبیشی وارد بازار ایران می‌شوند؛ آغاز ثبت نام خودروهای وارداتی با شرایط جدید + جزئیات زهرا جهرمی، طلای سریال «سوجان» در کنار همسر خوش تیپ و قدبلندش/ ماشاالله چقدر به هم میان نگاهی به گریم ترسناک مریم مومن به شکل گرگینه در عمارت نوفل لوشاتو/ متفاوت و مرموز می دونستید اسکویید گیم یا بازی مرکب بر اساس واقعیت است؟ / تصاویر وحشتناک و دور از تصور بازیکنان و فضای این بازی در واقعیت + ویدئو بهترین ویدئوی سال ازعاشقانه‌های ناب مادر پسری در شیراز/ دلبری‌های پسرِ مو بور گلوریا رو ببین فقط، انگار بچگیای مامانشه😍 ایران قدیم؛ 15 دی/ از استایل خفن دانشجویان دانشکده نفت 1350 هرچی بگم کم گفتم