اگر یک یا چند دندان دائمی خود را از دست داده باشید، قطعا دندان پزشک تان کاشت ایمپلنت را به عنوان بهترین راه جایگزینی دندان های دائمی به شما معرفی خواهد کرد. در بسیاری از مواقع، فرد پس از گذشت چندین سال از افتادن دندان دائمی خود به فکر انجام ایمپلنت می افتد. بهتر است بدانید به مرورزمان استخوان در محل از دست دادن دندان دائمی تحلیل می رود. در اینجا دندان پزشک با پیوند استخوان این مشکل را حل می کند. اما زمانی که در فک بالایی و در محل دندان های آسیا و دندان های نیش نیاز به پیوند استخوان باشد، از عمل لیفت سینوس استفاده می شود. جراحی بالا بردن سینوس در حقیقت همان پیوند استخوان بین استخوان فک و سینوس های آرواره بالا که در دو طرف بینی قرار گرفته اند، است.
انواع عمل سینوس لیفت
اکنون که با عمل سینوس لیفت آشنا شدید، خوب است بدانید که لیفت سینوس دو نوع متفاوت دارد که عبارت اند از: جراحی سینوس باز و بسته. انتخاب یکی از این دو روش برای جراحی بالا بردن سینوس به شرایط جسمی و میزان تحلیل استخوان فک بیمار بستگی دارد. در اینجا به طور مختصر هر کدام از این روش ها را توضیح داده ایم.
- سینوس لیفت بسته: زمانی که استخوان فک بیمار حداکثر 3 میلی متر از حد مجاز مورد نیاز برای کاشت کمتر باشد، جراحی لیفت بسته انجام می شود. در این روش از تکنولوژی خاصی استفاده می شود. این عمل، قبل یا هم زمان با عمل کاشت ایمپلنت صورت می گیرد. بهتر است بدانید که در عمل سینوس بسته چون تشخیص آسیب دیدگی و پاره شدن غشای سینوس ممکن نیست، امکان عفونت پس از انجام عمل در صورت غیراصولی انجام شدن آن وجود دارد.
- سینوس لیفت باز: جراحی لیفت باز نیز با دو روش هم زمان با ایمپلنت و با فاصله زمانی با کاشت ایمپلنت صورت می گیرد. اگر حداقل 5 میلی متر استخوان عمودی با عرض کافی در جایگاهی بین کف سینوس و لبه استخوان باقی مانده وجود داشته باشد، این جراحی را می توان هم زمان با کاشت ایمپلنت انجام داد. اما اگر کمتر از 5 میلی متر استخوان در فاصله بین کف سینوس و لبه استخوان باقی مانده باشد، حتما پس از پیوند استخوان باید چند ماه برای کاشت ایمپلنت صبر کرد.
لیفت سینوس چه کمکی به کاشت ایمپلنت می کند؟
همان طور که به این موضوع اشاره کردیم، یکی از مراحل آماده سازی شرایط برای کاشت ایمپلنت، اطمینان پیدا کردن از میزان استخوان موجود در فک یا همان محل قرارگیری پایه ایمپلنت است. این موضوع یکی از مهم ترین فاکتورهای موفقیت در کاشت ایمپلنت محسوب می شود. یکی از قسمت های دهان که کاشت ایمپلنت در آن کمی دشوار است و ریسک بالاتری دارد، قسمت عقب فک بالا به شمار می رود. این موضوع به آن دلیل است که حجم و تراکم استخوان به طور طبیعی در آن نواحی کمتر بوده و البته به منطقه سینوس نزدیک تر است. با وجود انجام عمل لیفت سینوس، دندان پزشک به خوبی کف سینوس را بالا آورده و همچنین استخوان قسمت موردنظر در فک بالا را تقویت می کند. این موضوع درصد موفقیت ایمپلنت را بسیار بالا می برد. درواقع دندان پزشک با این کار از جوش خوردن سریع پایه ایمپلنت به استخوان فک اطمینان حاصل می کند.
آماده سازی پیش از انجام لیفت سینوس
استخوانی که در لیفت سینوس مورد استفاده قرار می گیرد ممکن است از بدن خود فرد گرفته شود که به آن استخوان اتوژن (Autogenous bone grafts)میگویند یا ممکن است از یک فرد متوفی برداشته شود که استخوان آلوژنیک (allogeneic bone graft) نام دارد و یا ممکن است استخوان گاو باشد که زنوگرفت (Xenograft) نامیده می شود. اگر از استخوان خودتان در عمل لیفت سینوس استفاده شود مقداری از استخوان ناحیه دیگری از بدن یا دهانتان بریده شده و برای پیوند زدن به استخوان فک مورد استفاده قرار می گیرد در برخی موارد نیز جراح استخوان را از ران یا یا استخوان کشکک زانو میگیرند.شاید نیاز به عکسبرداری با اشعه ایکس از لیفت سینوس باشد تا دندانپزشک بتوانند آناتومی بدن شما را بررسی کنند. همچنین ممکن است از سی تی اسکن خاصی برای بررسی استخوان و سینوس استفاده شود. این اسکن دندانپزشک را قادر می سازد تا به طور دقیق ارتفاع و پهنای استخوان موجود را ارزیابی کرده و از سلامت سینوسهای شما مطمئن شود.
اگر به آلرژی فصلی دچار باشید حتما باید زمانی را برای عمل لیفت سینوس در نظر بگیرید که آلرژی فعال نباشد. همچنین در صورتیکه سینوس چرکی باشد یا به بیماری های دیگری دچار باشید که روی سلامت سینوس شما موثر است ابتدا باید بیماریها را درمان کرده و سپس عمل لیفت سینوس را انجام دهید.
عمل لیفت سینوس چگونه انجام میگیرد؟
جراح در محلی که دندان عقب خود را از دست داده اید؛ بافت لثه را می برد. پس از بلند کردن بافت لثه، استخوان زیر آن بیرون می اید. سپس جراح یک حفره کوچک در استخوان ایجاد می کند و غشای بین سینوس در طرف دیگر حفره که سینوس را از استخوان فک جدا کرده مشاهده می شود. این غشا توسط ابزار مخصوصی به عقب هل داده می شود تا از استخوان فک شما فاصله بگیرد.
گرانولهای ماده گرفت استخوان سپس در این فضای خالی که قبلا سینوس قرار داشت جا داده می شوند. مقدار استخوانی که مورد استفاده قرار می گیرد؛ در هر فرد متفاوت است. اما معمولاً از حد چند میلی متر استخوان فراتر نمی رود. زمانی که استخوان جاگذاری شد؛ بافت سر جای خود قرار داده می شود. سپس ایمپلنت حدود ۴ تا ۹ ماه بعد در فک کاشته می شود. این زمان اجازه می دهد که ماده گرفت استخوانی با استخوان فک شما به طور کامل پیوند بخورد. زمان انتظار پس از لیفت سینوس برای انجام کاشت ایمپلنت بستگی به میزان استخوان مورد نیاز دارد.
عوارض بعد از جراحی لیفت سینوس
بعد از انجام عمل جراحی لیفت سینوس احتمالاً تا حدودی در آن ناحیه تورم ایجاد می شود. خونریزی از دهان یا بینی نیز طبیعی است. البته نباید بینی خود را فین کنید یا با شدت زیاد عطسه و سرفه کنید. چون ممکن است مواد گرفت استخوانی جابجا شده و بخیه ها شل شوند.احتمالا دندانپزشک به شما اسپری های نمکی می دهد تا داخل بینی خود را مرطوب نگه دارید. همچنین داروهایی تجویز می شود تا از عفونت و ایجاد خلط جلوگیری کند. احتمالا برای تسکین درد مسکن نیز تجویز می شود. آنتی بیوتیک ها نیز همراه با دهان شویه های ضد میکروبی برای کمک به جلوگیری از عفونت در دهان و دندان توصیه می شوند. معمولاً بیماران ناراحتی کمی پس از انجام عمل جراحی لیفت سینوس دارند.احتمالاً پس از ۷ تا ۱۰ روز باید به دندانپزشک در کلینیک دندان مراجعه کنید تا محل عمل را بررسی کرده و بخیه ها را در صورتی که جذبی نباشند یا خودشان نیافتند؛ بکشند. البته ممکن است دندانپزشک از شما بخواهد که چند روز دیگر صبر کنید تا از بهبود یافتن سطحی محل عمل مطمئن شود و سپس بخیه ها را بکشند.پس از انجام عمل لیفت سینوس باید چند ماه منتظر بمانید تا مواد استخوانی کاملاً سفت شده و با استخوان فک شما یکی شود.. بسته به اینکه چه نوع ماده گرفتینگ مورد استفاده قرار گرفته عمل کاشت ایمپلنت بین ۴ تا ۹ ماه بعد می تواند انجام گیرد.
برخی از متخصصان شروع به استفاده از پروتئین هایی که فاکتورهای رشد نامیده می شوند کرده اند که به سخت شدن استخوان جدید و سریع تر شدن آن کمک می کند پلاسمای غنی از پلت که حاوی فاکتورهای رشد است از خون خود بیمار پیش از انجام عمل جراحی گرفته شده و با گرفتی که می خواهد زیر سینوس شما قرار بگیرد؛ مخلوط می شود. پروتئین مورفوژنتیک ترکیب شده با استخوان انسان یک پروتئین مهندسی شده است که در حال حاضر برای این کار در دسترس است. این ماده تشکیل استخوان بدون گرفت را تحریک می کند. در حال حاظر سازمان غذا و داروی آمریکا یا همان FDA استفاده از آنرا حین دستورالعمل لیفت سینوس تایید کرده است.
مراقبتهای بعد از جراحی
- در سينوس ليفتهاى وسيع، اندكى كبودى و تورم روي صورت طبيعى است و ممكن است تا زير چشم گسترش يابد براى به حداقل رساندن تورم، بلافاصله بعد از جراحى كمپرس سرد و از ٤٨ ساعت بعد از جراحى كمپرس گرم استفاده نماييد.
- احتمال خونريزى از بينى بعد از جراحى به صورت بسيار اندك و قطره اى وجود دارد كه نگران كننده نيست و در صورت استفاده از قطره هاى تجويز شده، بهبود ميايد.
- بعد از جراحى تا دوهفته از كشيدن سيگار بشدت پرهيز شود.
- استفاده از نى جهت مصرف نوشيدنى ها، بدليل ايجاد فشار منفى در سينوس ممنوع ميباشد.
- عطسه و سرفه بايد با دهان باز انجام شود تا فشار به سينوس وارد نشود.
- رعايت بهداشت دهان با مسواك(در نواحى غير از جراحى) و دهانشويه كلرهگزيدين الزامى است.