آمالگام یک “ماده ترمیم کننده عالی و همه کاره” است و به چند دلیل در دندانپزشکی استفاده می شود. استفاده و دستكاری آن در هنگام قرار دادن ارزان و نسبتاً آسان است. برای مدت کوتاهی نرم باقی می ماند. بنابراین می تواند به راحتی شکل داده شود تا هر حجم نامنظمی را پر کند و سپس یک ترکیب سخت را تشکیل می دهد. آمالگام در مقایسه با سایر مواد ترمیم کننده مانند کامپوزیت، طول عمر بیشتری دارد.
آمالگام، هنوز ماده انتخابی برای ترمیم دندان های خلفی است. زیرا مقاومت بالا و استحکام بیشتری نسبت به مواد همرنگ دندان دارد. آمالگام نیاز به متراکم کردن دارد در غیر این صورت می شکند. اتصال آن به دندان بیشتر مکانیکی است اما سیستم های باندینگ هم این اتصال را تقویت می کند. زمان بیشتری برای سفت شدن لازم دارد. همچین مسائل زیبایی و ترجیحات بیمار استفاده از آن را محدود می کند. از دیگر معایب آمالگام خاصیت رسانایی آن به عنوان یک آلیاژ فلزی است که منجر به ایجاد حساسیت هنگام سرما یا گرما می شود که البته با گذشت زمان این حساسیت کاهش می یابد.
دندانها در اثر عوامل مختلفی مانند استفاده از مواد غذایی سرد و گرم ، نوشیدنیها ، یا در اثر برخی عوامل ارثی و رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان امکان دارد سلامت خود را از دست بدهند و دچار پوسیدگی و شکستگی شوند . سخت ترین بخش دندان مینای آن می باشد که افراد بوسیله ی آن می توانند مواد غذایی سفت را بجوند . دندانها در ابتدا سالم هستند اما در اثر رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان ، تغذیه ی نامناسب ، باعث می شود فعالیت میکروبها و باکتریها داخل دهان زیاد شده و به مینای دندان آسیب رسیده و باعث پوسیدگی آن شود . در ابتدا ایجاد پوسیدگی بر روی دندانها ، اگر مراقبت از دندانها رابیشتر کرده و از دهان شویه استفاده کنید روند پوسیدگی کند و متوفق می شود . در برخی مواقع به علت اهمیت ندادن به پوسیدگی های سطحی به مینا و عاج دندان آسیب جدی وارد شده و باعث بوجود آمدن حفره های عمیق در داخل دندانها می شود . در این حالت دیگر با درمانهای ابتدایی نمی توان جلوی پوسیدگی را گرفت و برای ترمیم و پر کردن آن باید به دندانپزشک مراجعه شود.بیش ترازصد سال ، ازاستفاده ی آمالگام توسط دندانپزشکان می گذرد.این ماده ابتدا توسط یک شیمیدان انگلیسی کشف شد.آمالگام که دارای رنگ سیاه یا نقره ای بوده و دارای انعطافپذیری بالایی می باشد . دندانپزشکان ازاین ماده برای پر کردن دندانها استفاده می کنند . آمالگام که تشکیل شده از 50% جیوه ، 34/5% نقره ، 9% قلع ، 6% مس و 5% روی . قبل از ترکیب ، آمالگام به صورت پودر و مایع وجود دارد . دندانپزشک برای پر کردن دندان توسط آمالگام ابتدا مواد که حالت پودر و مایع دارند را با هم ترکیب کرده و ماده خمیری بدست می آورد که برای پر کردن حفره ی دندان از آن استفاده می کند . حدود 2 تا 3 دقیقه زمان می برد تا ماده در داخل دندان سفت شود .این ماده دارای قدرت مقاومت بالایی می باشد و ماندگاری آن تا 10 سال تخمین زده شده .
بزرگترین مزیت آمالگام استحکام و پایداری آن برای مدت طولانی می باشد. به همین دلیل، دندانپزشکان برای پر کردن دندانهای آسیا (مولر)، پرکردگی های وسیع و یا افرادی که دارای دندان قروچه و سایش شدید دندان می باشند، تمایل بیشتری به ترمیم با آمالگام دارند. عمر متوسط پرکردگی با آمالگام حدود ده سال است، با این حال در مطالعات مختلف، موارد بسیاری از دوام پرکردگی دندان با آمالگام برای چندین دهه گزارش گردیده است. آمالگام به خوبی تمامی درزهای ریز بین خود و دیواره دندان را پر می کند (خاصیت مهر و موم کردن درزها) و به همین دلیل، جلوی نفوذ عوامل پوسیدگی زا و باکتریها را به بخشهای عمقی دندان می گیرد.