انواع دندان عقل
به طور کلی دندان های عقل به چهار صورت مختلف می توانند رشد کنند که بسته به آن، روش درمان نیز تعیین می شود:
دندان عقل نفهته جزئی
این نوع از رایج ترین انواع رشد دندان عقل است و دندان عقل به سمت جلوی دهان شما زاویه گرفته است. این دندان ممکن است به مولار کناری فشار وارد آورد. در بیشتر موارد این حالت، تنها تاج دندان از لثه بیرون می آید. در برخی موارد، نیازی به خارج کردن دندان نیست تا کم کم دندان به صورت خود به خود از لثه خارج شود. تشخیص لزوم جراحی بر عهده دندانپزشک شماست.
دندان عقل عمودی
در این حالت جهت دندان تقریبا نرمال است. در این حالت نیازی به خارج کردن دندان نیست زیرا دندان تقریباً زاویه نرمالی دارد و احتمال اینکه بدون ایجاد مشکل و ناراحتی در کنار دندان های دیگر شما قرار گیرد زیاد است. در صورتی دندان عقل عمودی به مولار سوم فشار وارد آورد نیاز به جراحی دیده می شود.
دندان عقل نهفته زاویه دار
زاویه دندان به سمت عقب دهان است.این نوع دندان عقل بسیار نادر است و زاویه آن بر خلاف دندان عقل نهفته جزئی است. خارج کردن و کشیدن این نوع دندان عقل بستگی به زاویه قرار گیری دندان دارد. در برخی از موارد دندانپزشک ممکن است یک تا دو سال صبر کند و سپس اقدام به کشیدن دندان کند.
دندان عقل نهفته افقی
در این حالت دندان عقل به صورت افقی بر روی یک طرف خود قرار گرفته است. این حالت، در واقع به عنوان بدترین حالت قرارگیری دندان عقل شناخته می شود. دندان عقل در این حالت به صورت کاملاً افقی قرار گرفته و در مقابل مولار دوم قرار دارد بنابراین احتمال فشار وارد کردن بر دندان کناری زیاد بوده و نیاز به جراحی دارد.
جراحی دهان و فک و صورت و کشیدن دندان عقل؟
جراحی یکی از وظایف یک دندانپزشک است به همین دلیل غالبا دندانپزشکان در تابلو خود عنوان جراح دندانپزشک را می آورند. البته جراحی در محدوده ی فک و کشیدن دندان عقل است. گرچه جراحی های وسیع و بزرگ و پیچیده در حیطه تخصص یک متخصص جراحی فک و صورت است ولی دندانپزشکان عمومی نیز جراحی های کوچک مانند کشیدن دندان عقل و جراحی دندان عقل، شکافتن آبسه ها و .. را انجام می دهند.
جراحی ها در دندانپزشکی به دو دسته تقسیم می شوند:
1- جراحی های محدود و کوچک مانند کشیدن دندان عقل، شکافتن آبسه و جراحی ها برخی از ضایعات کوچک و محدود.
2- جراحی های بزرگ را که دارای طیف وسیعی است این نوع اعمال جراحی در تخصص جراح فک و صورت است.
مراقبت های بعد از جراحی دندان عقل
- بعد از جراحی فورا گاز پانسمان را روی محل بریده شده می گذارند و برای نیم ساعت نگه می دارند. بعد از این مدت، گاز را برمی دارند و دور می اندازند.
- بعد از جراحی نباید دهانتان را محکم بشویید یا به محل جراحی دست بزنید. این کار ممکن است باعث خونریزی شود زیرا لخته خون ایجاد شده آسیب می بیند و مسیر خون باز می شود.
- به محض اینکه دردتان شروع شد از مسکن هایی که پزشک برایتان تجویز کرده استفاده کنید. درد معممولا زمانی آغاز می شود که اثر بیحسی موضعی از برود.
- در روز اول جراحی فعالیت هایتان را محدود کنید و فعالیت های روزمره تان را زمانی آغاز کنید که حس کردید دیگر مشکلی با دندانتان ندارید.
- در آن طرف از دهانتان که جراحی شده، یک بسته یخ بگذارید. با این روش ورم آن ناحیه می خوابد.
- برای جلوگیری از ورم گونه، بلافاصله بعد از کشیدن دندان عقل از کمپرس یخ استفاده نمایید.
- در صورتی که دچار درد شدید، از قرص های مسکن استفاده کنید. درد بعد از کشیدن دندان عقل به طور کلی پس از ۳-۴ روز از بین می رود.
- به مدت یک ساعت اجازه دهید گاز استریل بر روی زخم دهان شما بماند.
- در صورت ادامه خونریزی از گاز استریل استفاده نمایید.
- در روز اول پس از کشیدن دندان عقل فقط آب و مایعات سرد مصرف کنید. پس از آن می توانید بدون فشار به محل جراحی از غذاهای جویدنی نیز استفاده کنید.
- مصرف یخ و بستنی می تواند به کاهش خونریزی کمک کند.
- برای بهبود سریع تر زخم از خوراکی های دارای آلوئه ورا و آناناس (به صورت کمپوت یا تازه) استفاده کنید.