باقی ماندن جای عمل جراحی روی پوست یکی از نگرانی های مشترک همه متقاضیان اعمال زیبایی است! شاید شما هم تا به حال با کسانی روبه رو شده باشید که بینی شان با جراحی فرم خیلی خوبی پیدا نموده اما وقتی از نزدیک به آنها نگاه می کنید جای بخیه زیر پره های بینی شان کاملا معین است و به اصطلاح توی ذوق می زند! به هر حال با ایجاد هر زخم یا برش عمیق روی پوست جای آن تاحدودی باقی می ماند اما امروزه راهکارهایی معرفی شده اند که با یاری آنها می توان جای زخم و بخیه را به حداقل برسانید.
اگر پوست آسیب ببیند، یک پروتیین معروف به کلاژن می تواند زخم را ترمیم کند. این فرآیند التیامی زمانی رخ می دهد که پوست بریده، سوخته، یا آسیب دیده از یک بیماری یا مشکل، مانند آکنه و آبله مرغان باشد در حالی که پوست، کار موثر درمان و بستن زخم ها را انجام می دهد، کلاژن جدید و پوست ترمیم شده اغلب به شکل یک جای زخم دیده می شوند.جای زخم یکی از دشوارترین مسائل زیبایی پوستی برای درمان است.
با اینکه این امکان وجود دارد که برخی از زخم های جدید را کاهش دهید، اما افراد مسن تر به طور خاص برای رهایی از شر آن مشکل دارند.اگر چه بسیاری از درمان های طبیعی ادعا میکنند که از شر زخم ها جلوگیری یا ترمیم می کنند، اما اغلب آن ها فاقد هر گونه مدرک علمی هستند که کار می کنند.
انواع جای زخم
جای زخم های هایپرتروفیک
زخم های هایپرتروفیک یا برجسته بلافاصله بعد از بهبودی و ترمیم زخم ایجاد شده و ناشی از تشکیل بیش از حد بافتهای همبند می باشد. این نوع از جای زخم معمولا حالتی برآمده پیدا می کند و جای زخم از سایر قسمت های پوست برجسته تر است اما این بافت کاملا به محل زخم متصل و چسبیده است. عواملی که می توانند منجر به بروز زخم هایپرتروفیک شوند عبارتند از عفونت، و عدم ثابت نگه داشتن بافت زخم به نحو مناسب.
جای زخم کلوئیدی
زخم های کلوئیدی نیز ناشی از رشد بیش از حد بافت در جای زخم هستند. این جای زخم ها مدتی پس از بهبودی زخم ایجاد می شوند . به علت رشد بسیار زیاد و قابل توجه بافت همبند، این بافت از سطح پوست بسیار برجسته تر می شود. زخم های کلوئیدی حتی از محل زخم اولیه نیز بزرگتر می شوند. در نقاط خاصی از بدن که کشش و فشار بیشتری بر پوست وارد می شود، احتمال تشکیل زخم کلوئیدی بیشتر است. در بسیاری از موارد، فرد دارای سابقه ی ژنتیکی در کلوئیدی شدن جای زخم است. زخم های کلوئیدی در افرادی با پوست تیره تا 10 برابر بیشتر شایع است.
جای زخم آتروفیک
جای زخم های آتروفیک به علت کمبود کلاژن حالتی فرورفته در پوست ایجاد می کنند. در این مواد بافتی که در جای زخم ایجاد می شود، زخم را پوشش می دهد اما بافت کافی برای پر کردن ناحیه آسیب دیده تولید نمی شود. جای زخم های آتروفیک اغلب پس از آبله مرغان یا جوش صورت ایجاد می شوند.