پوست شما بسیار حساس و ظریف است و با گذشت زمان، آسیب هایی که به پوست وارد شده روی پوست جا می گذارند. برخی مواقع جای زخم، بخیه یا آسیب های دیگر به خودی خود محو می شود اما در مواردی دیگر جای زخم به طور دائمی روی پوست باقی می ماند. حتی در صورتی که جای زخم روی پوست شما با لباس پوشیده شود باز ممکن است این جای زخم شما را به یاد حادثه ی تلخی که برایتان اتفاق افتاده بیاندازد. در صورتی که جای زخم در ناحیه از بدن شما باشد که کاملا در معرض دید قرار دارد، این موضوع می تواند اعتماد به نفس شما را تحت تاثیر قرار دهد و دیدن مداوم این جای زخم، هر روز در جلوی آینه باعث می شود که نتوانید حادثه ای که برایتان رخ داده را فراموش کنید. از بین بردن جای زخم یا بخیه با از بین بردن لک های صورت و بدن بسیار متفاوت است. این موضوع تنها جنبه ی زیبایی ندارد بلکه می تواند نقش بسیار مهمی در گذر شما از یک حادثه یا تصادف تلخ داشته باشد. متخصصین روش های مختلفی را برای از بین بردن یا محو کردن جای زخم و بخیه به کار می برند تا به شما کمک کنند هم ظاهر زیباتر و هم احساس بهتری نسبت خود داشته باشید.
چگونه جراحت و جای بریدگی شکل می گیرد؟
برای درک نحوه خلاص شدن ازجای زخم بخیه و... مهم است که در مورد علت تشکیل زخم ها را بدانید. چنانچه بخش سلامت نمناک توضیح داده است در حالت ایده آل، زخم ها در طی فرآیند التیام بدن ما شکل می گیرند. وقتی پوست و یا لایه داخلی پوست ما آسیب دیده است، بدن ما شروع به تولید سلول های سازنده کلاژن می کند. آسیب می تواند ناشی از بریدگی یا هر نوع مشکل دیگر باشد برای ترمیم زخم، بافت های جدید زخم شکل می گیرند.
بافت جدید زخم بافت متفاوتی نسبت به پوست اطراف دارد و حتی پس از درمان می تواند جای همیشگی داشته باشد. برخی افراد اغلب سوال می کنند که چرا بعضی از زخم ها و جای بخیه ها التیام می یابند، اما برخی از آن ها بطور زخم بر جای می مانند این به این دلیل است که فرآیند درمان برای هر جای زخم یک سان نیست. گاهی، سطح کلاژن می تواند با سلول های اطراف مطابقت داشته باشد و منجر کمترشدن جای زخم شود. بنابراین نباید فرض کنیم که هر جراحتی یک جای زخم به دنبال دارد.
به طور کلی، هر بخش بدن می تواند زخم یا جای زخم داشته باشد. در حالی که بعضی از زخم ها سطحی هستند و به آرامی التیام می یابند، برخی دیگر می توانند ثابت بمانند. بریدگی روی صورت اغلب جای زخم را ایجاد می کند چون پوست روی صورت از دیگر بخش های بدن حساس تر است.
علل ایجاد زخم و جای بریدگی چیست؟
از آنجا که هر زخم به طور متفاوتی شکل می گیرد، دلایل مختلفی در پشت آن وجود دارد. در حالت ایده آل، هر نوع آسیب پوستی می تواند منجر به یک جای زخم شود. بریدگی ها، جوش، سوختگی، گوشت اضافه آوردن و التهاب پوست برخی از علل اصلی آن هستند. جای زخم در اثر جراحت، خود آسیبی، چاقو زدن، جراحی و یا یک تصادف ممکن است ایجاد شود.
بیشتر مواقع، جای زخم ها به شکل یک ساختار مسطح هستند. اگر سطح کلاژن بیشتر از مقدار مطلوب باشد، منجر به برآمدگی می شود. اغلب، آثار جراحی و آکنه، ظاهر فرو رفته دارند این امر ناشی از عدم حمایت از ساختار زیربنایی است. افرادی که افسردگی دارند نیز از جای زخم های خود شکایت دارند زخم های ناشی از بریدگی نیز می تواند با درمان های اختصاصی التیام یابد.
بخیه بیشتر؛ جای عمل کمتر!
نواحی گردن، سینه، پشت و قسمت ابتدایی اندام فوقانی بیشترین احتمال ایجاد گوشت اضافه یا کلوئید را دارند. کسانی که در خانواده شان سابقه کلوئید وجود دارد، بیشتر دچار گوشت اضافه پس از جراحی می شوند. برای کاهش احتمال باقی ماندن جای زخم، جراحی باید به درستی و با دقت انجام شود؛ طوری که کمترین آسیب به بافت وارد شود. همچنین برش باید در جهت خط های پوستی صورت گیرد تا فشار روی زخم کمتر شود. شاید گمان کنید هرچه تعداد بخیه ها بیشتر باشد احتمال باقی ماندن جای آن افزایش می یابد اما این موضوع صحیح نیست و عکس آن حقیقت دارد. در واقع هرچه تعداد بخیه ها بیشتر باشد، فشار روی زخم کمتر می شود و زخم یکنواخت تر پخش می شود در نتیجه احتمال جا ماندن اثر زخم روی پوست کمتر می شود.