عوامل متعددی سبب می شوند که شوره سر بر روی سر پدیدار شود و جلوه بسیار بدی دارد. بسیاری از افراد بروز این شوره ها را نشانه ای از کثیفی می دانند!بهتر است بدانید عدم شستشوی مرتب و درست موی سر سبب بروز شوره سر می شود. به همین دلیل اهمیت دادن به بهداشت موها و شستشوی مرتب آنها از بروز این دانه های سفید رنگ و بدترکیب بر روی پوست سر جلوگیری به عمل می آورد.ماساله زیا نوعی مخمر شبیه قارچ است که بر روی پوست سر تمامی افراد وجود دارد. گاهی میزان این مخمر بر روی پوست سر زیاد می شود و همین امر سبب پیدایش شوره سر می شود.اگر پوست سر بیش از اندازه خشک و یا چرب باشد نیز معمولا دانه های سفید رنگ شوره بر روی پوست سر نمایان می شوند.همچنین گاهی فرد به محصولات شستشوی موی سر حساسیت نشان می دهد و همین امر سبب می شود شوره سر بر روی کف سر او به وجود آید و منظره ناخوشایندی را ایجاد کند!
علائم خشکی پوست سر و شوره سر
افرادی که دارای پوست سر خشک هستند ممکن است متوجه پوسته پوسته شدن پوست سر خود شوند. با این وجود برخلاف پوسته های شوره سر واقعی ، پوسته های مرتبط با پوست سر کوچکتر و سفیدتر هستند.
پوسته های شوره سر بزرگتر است و ممکن است به رنگ زرد باشد یا روغنی به نظر برسد. شوره سر ناشی از عفونت قارچی بعید است که بدون درمان بهتر شود. با این حال ، پوست سر خشک ممکن است با شامپو کردن مکرر بهبود یابد.هر دو حالت می توانند پوست سر را خسته و تحریک کنند. اگر علائم شدید باشد ، افراد مبتلا به هر دو بیماری ممکن است پوست سر خود را آنقدر خراش دهند که قرمز شود و باعث ایجاد زخم های کوچک شود.نکته:یک راه که می توانید تفاوت شوره و خشکی پوست سر را (که هر دو منجر به ایجاد پوسته می شوند) تشخیص دهید، از طریق ظاهرشان است. دانه های شوره، بزرگتر و چرب تر هستند. اما هر دو حالت چه پوست سر خشک، چه شوره، می تواند باعث خارش پوست سر شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
هم شوره سر و هم پوست سر خشک معمولاً در خانه قابل کنترل است. با این حال ، برخی از شرایط پوست سر می تواند مانند شوره سر به نظر برسد.
به عنوان مثال پسوریازیس پوست سر باعث قرمزی ، پوسته پوسته شدن و خارش می شود اما به دلیل اختلال خود ایمنی ایجاد می شود. یک شکل از شوره سر شدید به نام درماتیت سبورئیک می تواند باعث التهاب شدید و دردناک شود
- اگر علائم دیگری مانند قرمزی یا زخم وجود داشته باشد
- اگر درمان های خانگی عمل نکرد
- اگر زخم های باز روی سر یا صورت وجود داشته باشد
مبتلایان به اختلالات خود ایمنی و بیماریهای مزمن باید قبل از درمان شوره سر با پزشک خود صحبت کنند. علائمی که شبیه به شوره سر است ممکن است ناشی از یک بیماری دیگر باشد و یک سیستم ایمنی ضعیف این احتمال را افزایش می دهد که وضعیت پوست سر به سرعت بدتر شود.
انواع شوره ی سر
1. شوره پوست خشک
این شوره یکی از رایج ترین انواع شوره هاست که به دلیل خشکی پوست سر اتفاق می افتد و در فصل زمستان افزایش پیدا می کند. این شوره ها بسیار ریز، گرد و سفید هستند.زمانی که پوست سر خود را می خارانید، روی شانه ها و کمر شما می ریزند و باعث خجالت می شوند. روی لباس های رنگی تیره هم قابل مشاهده هستند و البته این شوره ها موقتی می باشند و به راحتی بهبود پیدا می کنند.
2. شوره سبوم
شوره سبوم یکی از انواع شوره ها است. سبوم از طریق غده های چربی در بدن تولید می شود و از موی سر و پوست محافظت می کند که دچار خشکی نشوند و به انعطاف پذیری پوست و براقیت آن نیز کمک می کند.شوره سبوم زمانی به وجود می آید که چربی سبوم در پوست سر افزایش پیدا کند و علت آن هم استفاده نکردن از شامپو به طور منظم، دوران بارداری یا زایمان است. این شوره ها به دلیل تولید سبوم اضافه، باعث چربی پوست سر می شوند. رنگ آن ها متمایل به زرد است و ممکن است قسمت هایی را به صورت تکه ای روی پوست سر درگیر کند و ممکن است در هر سنی به وجود بیاید.
3. شوره قارچ
شوره قارچ یکی از رایج ترین شوره های سر است و به دلیل پوست سر چرب اتفاق می افتد. زمانی که چربی پوست افزایش پیدا کند، به شدت تکثیر می یابد.
قارچ ها رشد محدودی دارند اما شوره قارچ در پوست سر چرب به سرعت رشد می کند و باعث ایجاد خارش و حساسیت پوست سر خواهد شد. این شوره ها دانه های سفید رنگ یا حتی متمایل به رنگ زرد هستند و احساس حساسیت و خارش را در فرد ایجاد می کنند.
4. شوره آماس سبوریک
چنانچه در نمناک می خوانید این شوره ها بدترین نوع هستند و باعث ایجاد واکنش التهابی در پوست سر می شوند و حساسیت و قرمزی روی آن ایجاد می کنند. بخش های دیگر بدن نیز به در پشت سر، گردن، گوش، صورت و حتی ابروها را درگیر می کنند و بر اثر تغییرات آب و هوا نیز کم یا زیاد می شوند.احتمالاً علت آن یک نوع پاسخ التهابی به بعضی از مخمرهای طبیعی روی پوست سر است. بعضی از بیماری ها مثل پارکینسون، استرس و تغییرات هورمونی خطر ایجاد این شوره ها را افزایش می دهد. قرمزی پوست سر، صورت، بینی، گردن و بعضی از نواحی دیگر از علائم این نوع شوره ها هستند. همچنین با خارش نیز همراه می باشند و هفته ها و ماه ها فرد را درگیر می کنند.
5. شوره پسوریازیس
شوره پسوزیازیس یک نوع اختلال پوستی است و بدترین نوع شوره محسوب می شود و باعث خارش و حساسیت پوست سر می گردد. پوست سر در چنین حالتی ضخیم می شود و شوره های نسبتاً ضخیم و نقره ای رنگ دارد و عامل ایجاد خارش می شود و عفونت های جدی و ریزش موقت موهای سر را ایجاد می کند.
بعضی از افراد قسمت های کوچکی از پوست سر را مشاهده می کنند که با مو پوشانده شده است و دارای ذرات ریز نقره ای یا سفید رنگ هستند که از علائم پسوریازیس است. همچنین ممکن است که قسمت های قرمز رنگ روی پوست سر دیده شوند که ملتهب نیز هستند.