عوارض جانبی داروی پروپوفول
اگر شما نشانه هایی از یک واکنش آلرژیک به داروی پروپوفول را مانند: راش پوستی یا کهیر (با یا بدون تب یا درد مفاصل)؛ اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو، را مشاهده کردید، با اورژانس پزشکی تماس بگیرید. همچنین یکی از عوارض خطرناک و حتی کشنده این دارو سندرمی به نام سندرم تزریق پروپوفول است که بعد از دوره ای طولانی از تزریق امکان وقوع آن وجود دارد.
اگر عوارضی مانند موارد زیر را مشاهده کردید، فورا به پزشک و یا مراقب سلامت خود در این باره اطلاع دهید:
- بروز یک احساس سبکی در سر (حسی مانند اینکه شما ممکن است بیهوش شدن) که بعد از بیدار شدن امکان وقوع دارد.
- تنفس ضعیف یا سطحی؛ یا
- بروز درد شدید یا ناراحتی در محل تزریق.
عوارض جانبی شایع این دارو شامل موارد زیر است:
- بروز خارش خفیف یا ایجاد بثورات پوستی؛
- کند و یا تند بودن ضربان قلب (به رادی کاردی، تاکی کاردی) یا
- سوزش جزئی یا ایجاد لکه در ناحیه اطراف محل تزریق وریدی.
این فهرست یک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد دیگری ممکن است رخ دهد. برای توصیه های پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت مشاهده عوارض جانبی به FDA این موارد را گزارش کنید.
هشدارها
• تزریق پروپوفول ممکن است باعث آنافیلاکسی شود.
• در بیماران بستری در ICU که توسط این دارو سداسیون دارند ممکن است باعث ایجاد وضعیتی به نام سندرم انفوزیون پروپوفول شود که منتج به مرگ می گردد.
علائم این سندرم عبارتند از: اسیدوز متابولیک شدید, هایپرکالمی, لیپمی (وجود غیر طبیعی مقادیر بالایی از چربی های امولسیفیه در خون) رابدومیولیز, هپاتومگالی, نارسایی کلیه, تغییرات ECG یا نارسایی قلبی.
• ریسک فاکتورهای ایجاد کننده این سندرم شامل کاهش اکسیژن بافتی, آسیب جدی نرولوژیک, سپسیس, دوز بالای یک یا چند مورد از داروهای : تنگ کننده عروق, استروئیدها , اینوتروپ ها و نیز تجویز پروپوفول به مدت طولانی و دوز بالا (بیش از 5 میلی گرم بر کیلوگرم بر ساعت برای بیش از 48 ساعت) می باشد.
• این عارضه همچنین در مصرف پروپوفول با دوز بالا و در مدت کوتاه در حین جراحی ممکن است ایجاد شود. در صورت بروز این سندرم دارو باید با داروی مناسب جایگزین شود.
• پروپوفول نبایستی همزمان در یک IV line با خون یا پلاسما تزریق شود چراکه سازگاری آنها ثابت نشده است.
• با توجه به مهم بودن رعایت شرایط آسپتیک در آماده سازی دارو, این نکته باید به دقت کنترل شود چرا که آلودگی میکروبی باعث عفونت و تب های شدید و عوارض تهدید کننده حیات خواهد شد.
• در بیماران مسن دوز و سرعت تجویز دارو باید کاهش یابد.
• در صورت مصرف پروپوفول در بیماران مبتلا به صرع, احتمال تشنج در دوره ریکاوری بعد از جراحی وجود دارد.
نکات قابل توصیه
• در صورت وجود هرکدام از موارد زیر قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت شود:
• هرگونه سابقه تشنج و حملات صرع, بالا بودن سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون.
• در صورت داشتن سابقه آلرژی, از مصرف دارو اجتناب شود.
• مصرف دارو در اواخر دوران بارداری یا در کودکان زیر 3 سال ممکن است باعث تحت تاثیر قرار گرفتن توانایی یادگیری یا مهارت های رفتاری کودک در آینده شود. احتمال ایجاداین اثرات در صورتی که استفاده از داروی بی هوشی برای بیش از 3 ساعت به طول بینجامد بیشتر است.
• پروپوفول به داخل شیر ترشح می شود بنابراین در صورت مصرف این دارو , از شیردهی به نوزاد اجتناب شود.
چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟
از آنجا که معمولاً تزریق این دارو توسط فردی مجرب و آموزش دیده رخ می دهد احتمال کمی برای فراموشی دریافت این دارو وجود دارد.
اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنید، چه اتفاقی می افتد؟
از آنجا که معمولاً تزریق این دارو توسط فردی مجرب و آموزش دیده رخ می دهد احتمال کمی برای مصرف بیش از حد این دارو وجود دارد.
در هنگام مصرف این دارو باید از چه مواردی اجتناب کنید؟
دریافت این دارو ممکن است باعث بروز مواردی نظیر خواب آلودگی و سرگیجه شدید شود که که حتی ممکن است بروز این حالت ها تا چندین ساعت به طول بیانجامد. در این موارد فرد به شخصی نیاز دارد تا او را پس از عمل یا دریافت دارو به منزل برساند. از این رو بهتر است که فرد رانندگی نکرده و کارهایی را انجام ندهید که حداقل ۲۴ ساعت پس از درمان با پروپوفول نیازی به بیدار و هشیاری داشته باشد.