میرابگرون برای درمان علائم بیماری های ادراری نظیر تکرر ادرار ناتوانی در کنترل ادرار و شب ادراری به کار می رود. تکرر ادرار زمانی پدید می آید که احساس دفع ادرار به طور ناگهانی به فرد دست می دهد. در صورتی که قبل از رسیدن به توالت ادرار قطره قطره خارج شود به آن عدم کنترل ادرار گفته می شود. این دارو با کاهش احساس ادرار و کاهش تکرر ادرار عمل می کند. میرابگرون در زمانی تجویز می گردد که سایر داروها جواب ندهند و یا برای بیمار مناسب نباشند. میرابگرون با آرام سازی عضلات دور مثانه عمل می کند. این باعث افزایش حجم ادراری می شود که مثانه می تواند نگه دارد بنابراین میزان تکرر ادرار را کاهش می دهد. این دارو ممکن است عوارضی داشته باشد که اسهال , یبوست , سردرد , خشکی دهان , سرگیجه , افزایش فشارخون , سینوزیت , التهاب مثانه , خستگی , درد مفاصل , کمردرد , عفونت مجاری ادراری , نازوفارنژیت ( التهاب بینی و گلو) , تاکی کاردی , نئوپلاسم افزایش فشارخون عمدتا در بیماران با فشارخون بالای قبلی رخ می دهد.
عوارض میرابگرون
مصرف میرابگرون مانند سایر داروها می تواند باعث ایجاد عوارض جانبی شود اما بسیاری از افراد دچار عوارض جانبی نشده یا فقط عوارض جانبی جزئی را تجربه می کنند. اغلب عوارض جانبی با عادت بدن به دارو برطرف خواهند شد.
عوارض جانبی شایع میرابگرون
عوارض جانبی شایع در بیش از 1 نفر از هر 100 نفر رخ می دهند. معمولا این عوارض خفیف و کوتاه مدت هستند. در صورت آزاردهنده بودن عوارض جانبی زیر یا از بین نرفتن آنها با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید:
- حالت تهوع
- یبوست
- اسهال
- عفونت مجاری ادراری (UTI) – احساس درد یا سوزش در هنگام دفع ادرار، بوی بد ادرار و حالت ابری ادرار
- سر درد
- احساس سرگیجه
- ضربان قلب سریع و بدون دلیل مشخص (مانند ورزش شدید) و قابل احساس
عوارض جانبی جدی میرابگرون
عوارض جانبی جدی به ندرت رخ داده و در کمتر از 1 مورد از هر 1000 مورد اتفاق می افتند. در شرایط زیر برای مشاوره با پزشک تماس بگیرید:
- مشکل در تخلیه کامل مثانه یا شروع دفع ادرار
- تحریک چشم ها و قرمزی و تورم پلک ها
- مشاهده لکه های کوچک بنفش روی پوست که خارشی نیستند.
در شرایط زیر با اورژانس تماس گرفته یا به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید: بروز درد قفسه سینه، سردرد بسیار شدید یا دشواری در تنفس
واکنش آلرژیک جدی میرابگرون
در موارد نادر، ممکن است مصرف میرابگرون باعث یک واکنش آلرژیک جدی مانند آنافیلاکسی (Anaphylaxis) شود. در صورت بروز شرایط زیر با اورژانس تماس گرفته و یا به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنید:
- ایجاد بثورات پوستی که ممکن است خارشی، قرمز رنگ، متورم، شبیه تاول یا باعث لایه لایه ای شدن پوست شود.
- خس خس کردن سینه
- ایجاد تنگی در قفسه سینه یا گلو
- ایجاد مشکل در تنفس یا صحبت کردن
- ایجاد تورم در دهان، صورت، لب ها، زبان یا گلو
در صورت بروز موارد فوق ممکن است یک واکنش آلرژیک جدی تجربه کرده و نیاز به درمان فوری در بیمارستان داشته باشد. موارد اشاره شده همه عوارض جانبی مصرف میرابگرون نیستند. برای دسترسی به فهرست کامل عوارض جانبی این دارو، به بروشور داخل بسته آن مراجعه کنید.
نحوه کنار آمدن با عوارض جانبی میرابگرون
در صورت بروز عوارض جانبی می توان اقدامات زیر را انجام داد:
- حالت تهوع : میرابگرون را به همراه یک وعده غذایی یا میان وعده مصرف کنید. به مصرف وعده های غذایی ساده پایبند باشید و از مصرف غذاهای سنگین و تند یا پرادویه خودداری کنید.
- یبوست : مواد غذایی سرشار از فیبر مانند میوه و سبزیجات تازه و غلات مصرف کنید و مقدار زیادی آب بنوشید. به طور مرتب ورزش کنید. برای مثال، پیاده روی روزانه داشته یا بدوید. در صورت موثر نبودن این روش ها با پزشک خود صحبت کنید.
- اسهال : برای جلوگیری از کم آبی بدن، مایعات فراوان مانند آب یا نوشیدنی اسکواش بنوشید. علائم کم آبی بدن شامل دفع ادرار کمتر از حد معمول یا بوی بد و شدید ادرار است. بدون مشورت با پزشک یا داروساز هیچ داروی دیگری برای درمان اسهال مصرف نکنید.
- عفونت مجاری ادراری (UTI) : در صورتی که به UTI مبتلا شده اید از داروساز یا پزشک بخواهید تا درمانی به شما توصیه کنند. آنها را از مصرف میرابگرون آگاه کنید.
- سر درد : استراحت کرده و مایعات فراوان بنوشید. الکل زیادی مصرف نکنید. از داروساز بخواهید تا به شما یک مسکن توصیه کند. در صورت ادامه دار شدن یا بدتر شدن این سر دردها با پزشک خود صحبت کنید.
- احساس سرگیجه : فعالیت خود را متوقف کرده و نشسته یا دراز بکشید تا حالتان بهتر شود. تا زمان بهبودی از رانندگی، دوچرخه سواری یا کار با ماشین آلات خودداری کنید. در صورتی که پس از یک هفته هنوز دچار سرگیجه هستید با پزشک خود مشورت کنید.
- ضربان قلب سریع : دراز کشیده و آرام باشید. این مورد معمولا نگران کننده نیست و از بین خواهد رفت. در صورتی که ضربان قلب در حالت استراحت کندتر نشد یا دچار درد قفسه سینه شده اید برای مشاوره با پزشک تماس بگیرید.
احتیاطات و ممانعت های میرابگرون
در صورت ابتلا به عارضه های جسمی به خصوص، مصرف میربتریک خطرناک خواهد بود. پزشک در مورد نامناسب بودن میرابگرون برای فرد یا لزوم تحت نظر قرار دادن عارضه در زمان مصرف میربتریک تصمیم خواهد گرفت. برخی ممانعت ها در زمان مصرف میربتریک عبارت اند از:
حساسیت به میربتریک
در صورت داشتن حساسیت نسبت به میرابگرون یا هریک از محتویات غیر فعال آن، شامل پلی اتیلن اکساید، پلی اتیلن گلایکول، هیدروکسی پروپیل سلولز، بوتیلیتد هیدروکسی تولوئن، منیزیم استئارات، هایپروملوز، فریک اکساید زرد و فریک اکساید، نباید از میرابگرون استفاده شود.
انسداد خروجی مثانه
در برخی موارد، بیماران مبتلا به انسداد خروجی مثانه، در زمان مصرف میربتریک دچار احتباس ادراری می شوند. اگرچه، مطالعه ای بر روی 200 مرد مبتلا به انسداد خروجی مثانه نشان می دهد که پس از 12 هفته درمان با میرابگرون، این دارو ارتباطی با احتباس ادراری حاد نداشته است. در صورت ابتلا به انسداد خروجی مثانه، پزشک، با احتیاط اقدام به تجویز میرابگرون کرده و عارضه را تحت نظر خواهد گرفت.
پرفشاری کنترل نشده
در صورت ابتلا به پرفشاری شدید و کنترل نشده، میربتریک توصیه نمی شود، زیرا یکی از اثرات جانبی آن، افزایش فشار خون است. در صورت بالاتر بودن فشار سیستولیک از 180 میلی متر جیوه یا برابر بودن با آن یا بالاتر بودن فشار دیاستولیک از 110 میلی متر جیوه یا برابر بودن با آن، پزشک، درمان دیگری را تجویز خواهد کرد.
عارضه های کلیوی
در صورت ابتلا به بیماری کلیوی مرحله آخر یا نیاز به همودیالیز، میربتریک توصیه نمی شود. بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی شدید نباید در روز بیش از 25 میلی گرم میرابگرون مصرف کنند.
مشکلات کبدی
میربتریک نباید در صورت ابتلا به نارسایی کبدی مصرف شود. بیماران مبتلا به نارسایی کبدی متوسط نباید روزانه بیش از 25 میلی گرم میربتریک مصرف کنند. پیش از مصرف میربتریک، لازم است بارداری، تصمیم به بارداری یا شیردهی به اطلاع پزشک رسانده شود. برخی داده های حاصل از مطالعات حیوانی نشان می دهد در موش های مادری که در معرض مواد سمی قرار گرفته بودند، کاهش وزن جنین و افزایش مرگ و میر جنین مشاهده شده است. اگرچه، اطلاعاتی در مورد ریسک عیوب مادرزادی و سقط جنین در انسان ها وجود ندارد زیرا چنین تحقیقاتی روی انسان ها انجام نشده است.
میرابگرون و بارداری
- معمولا مصرف میرابگرون در دوران بارداری توصیه نمی شود. در مورد ایمن بودن مصرف میرابگرون در دوران بارداری اطلاعات کافی وجود ندارد.
- ممکن است داروهای دیگری برای درمان علائم ادراری وجود داشته باشد که مصرف آن برای شما ایمن تر باشد.
- در صورت تلاش برای باردار شدن یا بارداری در مورد مزایا و خطرات مصرف میرابگرون با پزشک خود مشورت کنید.
میرابگرون و شیردهی
- اطلاعات زیادی در مورد ایمن بودن مصرف میرابگرون در دوران شیردهی وجود ندارد.
- احتمالا میرابگرون به شیر مادر منتقل شده و می تواند مشکلاتی را برای کودک شما ایجاد کند.
- در این مورد با پزشک خود مشورت کنید زیرا ممکن است مصرف سایر داروهای علائم ادراری در دوران شیردهی برای شما بهتر باشند.
احتیاط در مصرف با داروهای دیگر
ممکن است مصرف میرابگرون بر نحوه عملکرد سایر داروها تاثیر گذاشته و مصرف سایر داروها نیز می تواند بر عملکرد میرابگرون تاثیرگذار باشد. در صورت مصرف داروهای زیر پزشک خود را مطلع کنید:
- دیگوکسین (Digoxin) به عنوان دارویی برای نارسایی یا ریتم غی رطبیعی قلب
- ایمی پرامین (Imipramine) یا دزپپرامین (Desipramine) به عنوان داروهایی برای بی اختیاری ادرار یا درد عصبی
- دابیگاتران (Dabigatran) به عنوان داروی رقیق کننده یا ضد انعقاد خون
- کلاریترومایسین (Clarithromycin) به عنوان یک آنتی بیوتیک
- کتوکونازول (Ketoconazole) یا ایتراکونازول (Itraconazole) به عنوان داروهایی برای درمان عفونت های قارچی
- ریتوناویر (Ritonavir) به عنوان دارویی برای درمان HIV