دندان از قابلیت تحمل نیروی شدید برخوردار است، اما اگر نیرویی شدید به یکباره بر یک نقطه از دندان وارد شود، احتمال شکستگی دندان وجود دارد. دندان از هر نقطه ای ممکن است ترک بردارد. عمق ترک ها (میزان نفوذ در ساختار دندان)، طول یا گستردگی آنها و محل شروع آنها با هم متفاوت است. دندان در اثر تحمیل نیروهای تنشی مانند نیروهای حاصل از جویدن خوراکی های سفت یا عادت هایی مانند دندان قروچه ترک برمی دارد. شکستگی دندان با درد هنگام جویدن، احساس فشار هنگام روی هم گذاشتن دندان ها، حساسیت به سرما و گرما و ناراحتی با منشأ دندان نامشخص همراه است.
سوالات متداول ترمیم دندان شکسته
1-اگر دندان به طور ناگهانی شکسته شد چه اقداماتی باید انجام دهیم؟
اگر تمام دندان شما شکسته شد ولی ریشه های دندان سالم بود بلافاصله دهان خود را با آب بشویید و دندان شکسته را در یک ظرف کوچک شیر، آب یا سرم نگهداری کنید. در صورت خونریزی با اعمال فشار خونریزی را متوقف کنید و اگر خونریزی بیش از حد است به اورژانس مراجعه کنید.
2-اگر دندان شکسته لبه های تیز ایجاد کرد چه اقدامی مناسب است؟
اگر دندان شکست و لبه های تیز دندان ناراحت کننده بود و باعث زخم شدن زبان شد می توانید آن را با آدامس، گاز یا موم بپوشانید. اگر درد زیادی را احساس می کنید، یک داروی ضد درد را امتحان کنید یا برای کاهش درد از کمپرس سرد استفاده کنید.
3-آیا دندان شکسته یا ترک خورده خود به خود ترمیم می شود؟
برخلاف استخوان های اسکلت بدن دندان ها در صورت آسیب به استخوان نمی توانند خود را ترمیم کنند و باید از اقدامات پزشکی برای ترمیم دندان شکسته استفاده شود.
4-اگر دندان شکسته ترمیم نشود چه عوارضی دارد؟
در بعضی موارد شکستگی و ترک دندان بسیار ناچیز است به طوری که فرد متوجه آن نمی شود و فقط با عکسبرداری تشخیص داده خواهد شد. در این مواقع خطری بیمار را تهدید نمی کند. اما در صورتیکه شکستگی واضح باشد و بدون درمان رها شود باعث آسیب به ریشه دندان در اثر پوسیدگی دندان خواهد شد.
5-آیا دندان شکسته شده دچار عفونت می شود؟
در صورت عدم ترمیم دندان شکسته، امکان ورود راحت تر باکتری ها به ریشه دندان در جایی که اعصاب و رگ های خونی وجود دارند تسهیل می شود. پس از رسیدن عفونت به قسمت اعصاب دندان، بیمار دچار علائم دندان درد و حساسیت شدید دندان ها می شود.
6-آیا کامپوزیت دندان شکسته را می توان ترمیم کرد؟
در صورتی که به درستی از کامپوزیت دندان های خود مراقبت کنید؛ دوام و طول عمری حدود ۵ تا ۷ سال دارد. بنابراین، پس از این مدت برخی از آنها شکسته شده یا ترک می خورند و نیاز به ترمیم یا تعویض پیدا می کنند. کامپوزیت دندان شکسته را می توان به راحتی ترمیم کرد و مراحل ترمیم کامپوزیت دندان شکسته بدون هیچگونه دردی و در مدت زمان بسیار کوتاهی انجام می گیرد.
7-چه زمانی باید کامپوزیت دندان شکسته را ترمیم کرد؟
در شرایطی که ظاهر دندان های طبیعی شما مثل قبل رضایت بخش نیست و کامپوزیت ونیر های شما در اثر استفاده مداوم، دچار ساییدگی، شکستگی یا لب پریدگی شده اند باید بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید تا آنها را ترمیم یا تعویض نماید. گاهی اوقات تغییر رنگ کامپوزیت دندان نیز به مفهوم از بین رفتن پیوند مناسب بین رزین و مینای دندان شماست و فقط جنبه ظاهری ندارد. با چکاپ منظم نزد دندانپزشک، کامپوزیت ونیر ها در موقع لزوم ترمیم شده و احتمال آسیب دیدن آنها کاهش پیدا میکند. کامپوزیت دندان شکسته و ترک خورده باید به محض مشاهده ترمیم شود؛ در غیر این صورت محل مناسبی برای تجمع باکتری و ذرات غذا خواهد بود که در نتیجه دندان های زیرین کامپوزیت را نیز دچار پوسیدگی می کند.