ورزش بوکس
در ورزش بوکس نیروی بدنی و استفاده از تکنیک دارای اهمیت بسیاری است و به جهت طبیعت خاص این ورزش ، افرادی که دارای عادتهای روانی جنگجویی و مبارزه طلبی می باشند به آن روی می آورند . در این ورزش شهامت و قدرت زیاد مورد نیاز است و تکنیهای آن شامل عملکردهای سریع و عکس العملهای فعال می باشد.ورزش بوکس در راند های 3 دقیقه ای و با کنترل دقیق داور وسط در داخل رینگ انجام می شود . هدف طرفین مبارزه گرفتن امتیاز بوسیله وارد کردن ضربات و به زانو درآوردن حریف می باشد . امتیاز به ضربات کوبنده ای تعلق می گیرد که با مشت بسته بوسیله هر کدام از دستها به طرفین سر ، صورت و یا تنه در بالای کمر اصابت نماید.
تاریخچه بوکس در ایران
معروف است که هوارد باسکرویل از آمریکا که به مدیریت کالج آمریکائی در رضاییه منصوب شده بود، نخستین کسی است که ورزش بوکس را به ایران آورد. او بعدها با مشروطهخواهان ایران همراه شد و در جریان جنگی کشته شد.سالهایی که صنعت سینمای ایران ترقی کرد جوانان روی پرده سینما این ورزش را دیده و با خود تمرین میکردند چند نفری هم که در آن سالها به خارج برای تحصیل رفته بودند به این ورزش آشنا شدند. در سالهای 1314 یک نفر مهندس چکسلواکی موسوم به فایت که مامور ایران در کمپانی اشکودا در تهران شده بود وارد ایران شد.فایت یکی از قهرمانان معروف سنگین وزن اروپا بود و چندین سال قهرمان اروپا بود و یک بار هم ماکس شملینگ آلمانی را مغلوب کرده بود. چند نفر از علاقه مندان در آن دوران نزد ایشان مشغول به تمرین شدند که آقایان ناطقی (محصل مدرسه نظام) و استوار زنگنه پور از جمله این افراد بودند.
تاریخچه بوکس
بوکس در بازیهای المپیک باستان تقریباً مانند ورزش مشت زنی امروز بوده است و بطوریکه از شواهد و مدارک پیداست، مشت زنی امروزی چیز تازه ای نسبت به مشت زنی آن روزگاران ندارد. تنها وقتی که قهرمانان امپراتوری رم به این بازی روی آوردند، دستهای خود را با آستینی شبیه به دستکش که روی آن سیمهای محکم فولادین کوفته بودند مجهز می کردند و نیز یک نوع دستکش مخصوص دیگر که از چرمهای بسیار سختک و محکم تر از سنگ و فولاد برای این کار تهیه کرده بودند، بدست کرده و به مسابقه می پرداختند. به کار بردن این دستکش های عجیب که به راستی اسلحه ای کشنده بود باعث می شد در هر مسابقه یکی از دو طرف کشته یا سخت مجروح شود. در نتیجه مسابقه های مشت زنی به سبک رومی ها منسوخ شد. اما مشت زنان المپیادهای باستان، دستکش چرمی به دست می کردند و برای از بین نرفتن آن با واکسی از چربی حیوانات آن را واکس می زدند.
ورزش بوکس و اصول بازی
در ورزش بوکس نیروی بدنی و استفاده از تکنیک دارای اهمیت بسیاری است و به جهت طبیعت خاص این ورزش ، افرادی که دارای عادتهای روانی جنگجویی و مبارزه طلبی می باشند به آن روی می آورند . در این ورزش شهامت و قدرت زیاد مورد نیاز است و تکنیهای آن شامل عملکردهای سریع و عکس العملهای فعال می باشد. ورزش بوکس در راند های 3 دقیقه ای و با کنترل دقیق داور وسط در داخل رینگ انجام می شود . هدف طرفین مبارزه گرفتن امتیاز بوسیله وارد کردن ضربات و به زانو درآوردن حریف می باشد . امتیاز به ضربات کوبنده ای تعلق می گیرد که با مشت بسته بوسیله هر کدام از دستها به طرفین سر ، صورت و یا تنه در بالای کمر اصابت نماید.
فواید ورزش بوکس
ورزش بوکس نیز مانند بسیاری از ورزش ها دارای فواید خاص خود است که از جمله آنها می توان به تقویت سیستم قلبی عروقی، افزایش قدرت بدنی، کاهش استرس، تناسب اندام و لاغری و اشاره کرد.
قضات و کارکنان
شمار افرادی که در مبارزه به غیر از بوکسورها مشغول به فعالیت هستند، همچنان بالا است و هر کدام عملکرد خود را دارند: بیایید ببینیم آنها چه هستند و چه کاری انجام می دهند.
- داور: داور مسئول پیروی از قوانین بوکسورها است، که در حلقه قرار دارد تا رفتار ورزشکاران را کنترل و مداخله کند، زمانی که وضعیت آن را مورد نیاز می کند؛
- قضات: در مبارزه با قضات ۳ حال حاضر، که مسئولیت باید به دفعات مشاهده سکته مغزی از هر بوکسور و بنابراین تصمیم می گیرید که چه کسی برنده مبارزه، در صورت عدم حذفی هستند.
- دکتر: یک پزشک همیشه باید برای بررسی شرایط بوکسورها در طول مبارزه حضور داشته باشد تا مطمئن شود که آیا او قادر به ادامه مبارزه است.
- زمان بندی: این مسوولیت زمان دور است و گونگ را که برای پایان هر دور استفاده می شود لمس می کند.
- مدیر فنی: مدیر فنی مسئول تصمیمات قضات، بررسی آنها و اعلام نتیجه است. او همچنین مسئول تصمیم گیری های دیگر در مبارزه است؛
- سخنران: او مسئول اعلام نتایج حاصل از دعوا، ارائه مبارزان، مقامات، داور، قضات و غیره است.
- دستیاران: هر بوکسور از حق داشتن چهار دستیاران، که در پشت قطب جنگنده (گوشه قرمز و یا گوشه ای آبی) ایستاده و مسئول مشاوره بوکسور است، مقابله با آن و پرتاب در حوله زمانی که شما که آن را در حال حاضر قادر به ادامه نشده است مبارزه کن.
زمان مسابقه
در کلیه مسابقات جهانی و المپیک و دیگر مسابقات رسمی وقت مسابقه سه دوره (روند) سه دقیقه ای تعیین شده که بین هر روند یک دقیقه استراحت خواهد بود. در مسابقات دو جانبه تعداد دوره ها به همین ترتیب خواهد بود .لیکن در صورت توافق طرفین می توان در 4 دوره 3 دقیقه ای یا 6 دوره 2 دقیقهای مسابقه را انجام داد . هر شرکت کننده مجاز است یکنفر کمک و یک نفر دستیار داشته باشد که او را هنگام استراحت بین هر روند تر و خشک کند.
ابعاد و اندازه رینگ بوکس و دیگر لوازم آن
رینگ در تمام مسابقات باید به شرح ذیل باشد : 1- اندازه رینگ بوکس حداقل 4.90 متر در 4.90 مترو حداکثر 6.10 در 6.10 متر مربع است . 2- کف رینگ باید مسطح و محکم و اقلا 50 سانتیمتر ار لبه خارجی طنابها به بیرون ادامه داشته باشد. 3- کف رینگ باید با نمد یا لاستیکی به قطر حداقل 1.50 و حداکثر 1.90 سانت پوشیده شود و روی آن پارچه برزنتی محکمی بطوریکه نمد یا لاستیک و تمام سطح رینگ را بپوشاند کشیده شود . 4- سه رشته طناب اطراف رینگ به ضخامت حداقل سه سانتیمتر و حداکثر 5 سانتیمتر باید کشیده شود بطوریکه فاصله طنابها از کف رینگ به ترتیب 40 و 80 و 130 سانتیمتر باشد. طنابها باید در هر سمت در محل متساوی با پارچه ای به عرض 3 الی 4 سانتیمتر متصل باشد.
دستکشها
دستکشهای مسابقه هر یک باید به وزن 8 اونس ) 227 گرم باشد بطوری که وزن چرم روکش دستکشها و محتویات آن مساوی باشد ) با 4 اونس روکش چرمی و 4 اونس محتویات آن ) البته در تمرینات از دسکشهای 12 و 14 و 16 اونس استفاده می شود . محتویات داخل دستکش نباید جابجا و روی چرم روکش دستکش بریدگی داشته باشد . بند دستکشها باید بدون سر فلزی و در پشت مچ دست بسته شود .
بانداژها
باندازها باید از نوعی که در پانسمان زخم به کار می رود بطول 2.5 متر و عرض 4.5 سانتیمتر استعمال شود .لیکن در مورد باندازهای زخیمتر برای هر دست فقط 2 متر مجاز می باشد
لباس شرکت کننده
کفش یا پوتین سبک و بدون هیچ پاشنه ای – شلوار کوتاه که تا نیمه ران برسد و زیر پیراهن رکابی که سینه و پشت را بپوشاند و در صورتیکه پیراهن و شلوار یکرنگ باشد در کمر باید توسط باندی از رنگ دیگر مجز ا باشد. تبصره : 1- منظور از کمر خط تصوری است که از ناف تا بالای لگن خاصره می باشد . 2- استعمال کلاه محافظ دندان لاستیکی و بیزه بند کاپ دار از انواع المنیوم یا کائوچویی مجاز است 0در مسابقات آماتوری و الپیادها و جهانی اجباری می باشد ) 3- استعمال کمربندهای چرمی و سگکهای و هر نوع اشیا ممنوع است . 4- استعمال روغن وازلین و شبیه آن بصورت و تمام بدن و انواع مشکوک آن که برای حریف زیان اور است مجاز نیست . 5- استفاده شلوارهای بافتنی و انواع شلوار شنا می باشند.
حلقه بوکس
حلقه بوکس همانطور که در باشگاه بوکس حین تمرینات احتمالا دیده اید مربع شکل است و باید در دست بین ۴,۹ و ۷ متر است. این چهار کابل طناب از ارتفاع، با قطر بین ۳ و ۵ سانتی متر، و باید در قطب به ۴۱، ۷۱، ۱۰۲ و ۱۳۲ سانتی متر قد از کف بیرون رینگ آویزان. پست ها باید با سطح صاف پوشانده شوند تا بوکسورها هنگام ضربه زدن به یکی از آنها صدمه ببینند.
لوازم رینگ
عبارتند از 2 عدد سینی چوبی که در آن مقداری کلیفون برای کف پاها و 2 عدد چهار پایه و دو بطری آبخوری و دو لگن خاک اره و دو سطل آب و میز و صندلی کافی برای و زنگ و کرنومتر دقیقه و ثانیه شمار و یک جعبه کامل لوازم کمکهای اولیه پزشکی .
کلاه محافظ
برای جلوگیری از صدماتی که به سر و صورت وارد شده و در برخی موارد بسیار خطرناک بوکسورها موظفند در مسابقات و تمرینات از کلاه محافظ استفاده نمایند . این نوع کلاهها که توسط شرکتهای مختلف ساخته می شود برخی از سر و دماغ و دهن و گوشها و گونه ها محافظت می کنند و برخی دیگر فقط ناحیه سر و گوش و گونه ها را می پوشانند که انتخاب نوع کلاه با کمیته برگذاری مسابقات است که قبلا تصمیم گیری می نماید.
برخی از مفاهیم ورزش بوکس
جب : پر کاربرد ترین ضربه مشت در این رشته ورزشی هست که به وسیله دست پیشرو (دستی که سمت پایی که جلو تر قرار داره هست) مشتی به سمت چانه حریف روانه میشه.
کراس : این مشت با دست غالب پرتاب میشه و با قدرت زیادی همراه هست. با چرخش کوچکی در ناحیه تاب گشت همراه هست.
آپرکات : مشتی که از فاصله نزدیک و از پایین به سمت چانه حریف روانه میشه.
هوک : ضربه مشتی که از طرفین به سمت صورت حریف وارد میشه و با توجه به معنی کلمه هوک که به معنی قلاب هست، حرکت آرنج ها در این ضربه به صورت قلاب در میاد.
ساتپو : وقتیه که یه مبارز چپ دست در مقابل یک مبارز راست دست قرار میگیره و دو مبارز مجبورند فرم ایستادنشون رو به کل تغییر بدن.
مبارز داخلی و خارجی :یه مبارز خارجی سعی میکند فاصله خودش را با حریف حفظ کند تا در موقعیت مناسب از جب استفاده کند در صورتی که یه مبارز داخلی نزدیک به حریفش کار میکند و فنی مثل آپرکات رو بیشتر ترجیه میدهد.
قوانین بوکس
برخی از قوانین مبارزه حرفه ای بوکس عبارتند از:
- سکته های مغزی فقط در صورتی که از جلوی یا طرف سر یا شکم حریف برخورد می شود، به ثمر رساندند. نمرات بر روی اسلحه به ثمر نمی رسند.
- ضربه زدن به پشت سر، گرفتن یا کشیدن زیر کمر، تخلف است. هنگامی که انجام می شود، داور هشدار را به بوکسور می دهد. اگر دوباره تکرار شود، بوکسور ممکن است رد صلاحیت شود.
- بوکسور نمی تواند حریف خود را در حالی که روی زمین است ضربه بزند.
- گزش نیز باعث هشدار و رد صلاحیت بالقوه می شود؛
نحوه برد و باخت در مسابقات بوکس
به دو طریق بوکسور برنده تعیین می گردد
الف) برد با امتیاز : هر دو بوکسور قبل از شروع مسابقه طبق مقررات دارای 20 امتیاز هستند . بر مبنای ضربات خورده شده که مجموع آنها را بر 3 تقسیم کرده و حاصل آنرا از 20 کم کرده و در ورقه داوری ثبت می نمایند . مثلا ( بوکسور برنده 20 و بازنده 18 ) یعنی بوکسور بازنده 6 ضربه از حریف دریافت کرده و هیچگونه ضربه ای نخورده است. اگر بوکسور بازنده نیز ضرباتی زده باشد این محاسبه پس از کسر ضربات انجام خواهد شد. این محاسبه در یک دقیقه وقت استراحت توسط داوران کنار انجام میشود.(داور وسط حق دادن امتیاز کتبی را ندارد)
ب) برد با ضربه فنی : به طور معمول هر گاه بر اثر ضربه ای بجز دو کف پای بوکسور جای دیگر او مانند لگن و دست و زانو و غیره با کف رینگ تماس بگیرد ( با لیز خوردن اشتباه نشود ) یا روی طناب بی حال افتاده و یا تلو تلو خورده به زمین بیفتد داور باید به او 10 ثانیه فرصت بدهد و این اوقات را با شمردن بلند و انگستان به بوکسور تفهیم کند. هرگاه بوکسور تا قبل از رسیدن به شماره 8 آمادگی خود را اعلام کند و داور تشخیص دهد که او سرحال و آماده مبارزه است دیگر از گفتن شماره 9 و 10 خودداری کرده و با گفتن کلمه بوکس مبارزه را مجددا آغاز می نماید. هرگاه بوکسور در شمارش 8 اعلام آمادگی کند ولی این اعلام از روی غیرت و به توصیه دوستان و تماشاگران باشد ولی قدرت و توان حفظ تعادل خود را نداشته باشد داور به شمارش ادامه داده و او را ناک اوت محسوب می کند . در اینگونه مواقع ریفری باید با صدای بلند نوع ناک اوت و جلوگیری از ادامه بازی او را با کلمات بین المللی اعلام کند.