مصرف گوشت اردک از نظر تاریخی به استناد کاوشهای باستان شناسی که از نقاشی ها و حکاکی ها روی دیوارها و غارها انجام شده است به 3000 سال قبل از میلاد برمیگردد.اردک های وحشی توسط انسان بوسیله تله گذاری زنده شکار می شدند و در جلگه ها و باتلاق های حصار کشی شده نگه داری و به صورت دستی با گندم ، جو و تفاله های انگور تغذیه می شده اند. اینطور که از شواهد مشخص شده اردک ها پس از مرغ ها و غاز ها اهلی شده اند و گوشت اردک را بیشتر در ضیافت ها و جشنواره هایی که در رم باستان بوده استفاده می کردند و از پرهای این پرنده برای عایق سازی لباس ها و تشک ها استفاده می کرده اند.از قرن 12 اردک های اهلی به شکل بیشتری نسبت به قبل پرورش داده شده اند ولی از نظر اقتصادی تأثیر آنها اندک بود زیرا اردک های وحشی به صورت گسترده توسط صیادان شکار می شدند.
شکار اردک های وحشی از قرن 15 تا 19 به صورت گسترده در انگلستان و کشورهای حوزه بالتیک و روسیه انجام می شده ولی به مرور که جمعیت در شهرها بالا میرفت و تقاضا برای مصرف گوشت اردک زیادتر شد پرورش و اصلاح نژاد در اردک های اهلی بوجود آمد.
البته پرورش و اهلی کردن اردک در چین و خاور دور هم به حدود 4000 سال قبل بر می گردد و از سال 1368-1644 نژاد اردک پکن به عنوان نژادی برجسته شناخته شده است. چینی ها برای کنترل خرچنگ ها ملخ ها و آفتها از اردک در شالیزارهای خود استفاده می کردند و در آسیا پرورش اردک همواره با برنج کاری به شیوه های مختلف همراه بوده و نقش بسزایی در درآمد کشاورزان دارد.
فواید و خواص گوشت اردک برای سلامتی بدن
پیشگیری از تشکیل سلول های سرطانی:گوشت اردک با دارابودن مقادیر بالای انواع آنتی اکسیدان ها سبب از بین رفتن و نابودی انواع رادیکال های آزاد موجود در سلول ها می شود و از این طریق از تشکیل سلول های سرطانی پیشگیری می کند.
- کمک به سلامت بدن:گوشت اردک دربردارنده انواع ویتامین ها از جمله ویتامین های B6 و B12 است که این دو ویتامین برای تقویت سیستم عصبی، افزایش متابولیسم بدن و افزایش اشتها سودمند و موثر هستند و به داشتن بدنی سالم و پر انرژی کمک می کنند. جالب است بدانید که کمبود این ویتامین ها در بدن، کم خونی، ضعف اعصاب، کمبود حافظه، سستی و بی حالی، سردرد و … را به دنبال دارد. علاوه بر این ویتامین B12 موجود در این گوشت برای حفظ سلامت پوست، ناخن و مو و نیز متابولیسم چربی مفید است.
- کاهش تنگی نفس:گوشت اردک برای افرادی که دچار تنگی نفس هستند، گزینه مناسبی محسوب می شود زیرا این گوشت دارای خاصیت کاهش تنگی نفس است.
- درمان کم خونی:گوشت اردک با دارابودن مقادیر فراوان مواد معدنی به خصوص آهن و روی به درمان کم خونی کمک می کند. بدین ترتیب مصرف گوشت اردک برای مبتلایان به کم خونی و خانم های باردار مفید و سودمند است. همچنین جگر، بال و بازو های اردک، دارای خاصیت خون سازی بالایی هستند و به همین دلیل به افرادی که دچار کم خونی هستند توصیه می شود از جگر اردک استفاده کنند.
- پیشگیری از بروز زخم معده و اشتهای کاذب:گوشت اردک با دارابودن انواع ویتامین ها و پروتئین ها، انرژی روزانه مورد نیاز بدن را فراهم می کند و از آنجایی که پروتئین دیر هضم است، سبب سیری معده برای زمان طولانی تری می شود و از این طریق مانع بروز زخم معده و اشتهای کاذب می شود.
- حفظ سلامت چشم:گوشت اردک در مقایسه با سایر گوشت ها ۳ تا ۱۰ برابر بیشتر ویتامین A دارد که این ویتامین به حفظ سلامت چشم و موکوس دهان کمک می کند. همچنین از حمله ویروس ها به بدن پیشگیری می کند.
- تسریع هضم:گوشت اردک دارای ویتامین B5 یا اسید پانتوتنیک است که این ویتامین به کوآنزیم A در جهت افزایش سرعت هضم غذا کمک می کند. بدین ترتیب می توان با مصرف مناسب و متعادل گوشت اردک، ویتامین B5 مورد نیاز بدن را تامین کرد و سبب افزایش جذب مواد غذایی در بدن شد.
- افزایش وزن:بال اردک دارای چربی و ارزش غذایی بالایی است، بنابراین مصرف آن برای افراد لاغری که به دنبال افزایش وزن هستند مفید است و دارای خاصیت چاق کنندگی است.
- رفع گاز معده:گوشت اردک دارای ویتامین B3 یا نیاسین است که این ویتامین خاصیت ضد نفخ دارد و برای برطرف شدن گاز معده مفید و موثر است و همچنین میزان اشتها را افزیش می دهد. به علاوه این ویتامین دارای نقش حیاتی در متابولیسم چربی در بدن است و همچنین برای کاهش کلسترول خون موثر است.
- حفظ سلامت و تقویت کلیه ها:گوشت اردک برای حفظ سلامت کلیه ها مفید است و مصرف آن برای افرادی که دچار ناراحتی های مربوط به کلیه هستند، سودمند است و این افراد می توانند از مزایای بهداشتی گوشت اردک بهره ببرند. همچنین گفته می شود پیه اردک دارای خواص درمانی برای کلیه ها می باشد اما لازم به ذکر است که افراد دارای چربی بالا نباید سراغ این گزینه درمانی بروند.
- کاهش کلسترول بد بدن:همانطور که گفته شد گوشت اردک دارای نیاسین است که این ویتامین به کاهش LDL پلاسما کمک می کند. همچنین نیاسین از فرآیند های ژنتیکی حمایت می کند و عدم دریافت مناسب و کافی آن از طریق رژیم غذایی می تواند به DNA آسیب وارد کند. به علاوه نیاسین به تثبیت قند خون و تنظیم متابولیسم انسولین کمک می کند بدین ترتیب مصرف این گوشت برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.
- کنترل تپش قلب:تپش بالای قلب ممکن است سبب بروز انواع مشکلات قلبی و عروقی در بدن شود که با استفاده مناسب از گوشت اردک می توان به کنترل تپش قلب کمک کرد.
- درمان سرفه و صاف کردن صدا:بافت های گوشت اردک به گونه ای هستند که با خوردن گوشت اردک می توان گرفتگی صدا را بر طرف نمود. همچنین مصرف گوشت اردک برای برطرف کردن و درمان سرفه نیز تاثیرگذار است. علاوه بر این، این گوشت برای رفع خشکی سینه هم کاربرد دارد و موثر است.
مضرات مصرف زیاد گوشت اردک
گوشت اردک به عنوان یک منبع غنی از انواع ویتامین ها و مواد معدنی همانند دارویی بسیار حساس عمل می کند همانطور که مصرف یک دارو به اندازه مجاژ سلامتی شما را تضمین می کند و مصرف بیش از اندازه همان دارو باعث ایجاد انواع مشکلات کبدی، کلیوی و گوارشی می شود، گوشت اردک نیز اگر به اندازه مجاز مصرف شود سلامتی شما را تضمین و مصرف بیش از حد آن باعث بروز مشکلات زیادی در بدن شما می شود. از عوارض مصرف زیاد گوشت اردک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- به دلیل وجود چربی بالا در گوشت اردک، مصرف زیاد آن موجب انسداد رگ های خونی و بروز مشکلات شدید قلبی و عروقی می شود.
- هم چنین به دلیل وجود کلسترول بالا در گوشت این پرنده، مصرف بیش از اندازه آن موجب افزایش سطح کلسترول خون شده و چربی خون را افزایش می دهد.
- امروزه چاقی گریبان همه ما را گرفته است و نتیجه آن مصرف زیاد خوراکی ها و مواد غذایی می باشد، مصرف بیش از اندازه مجاز گوشت اردک نیز به دلیل چربی بالایی که دارد، عوارضی مانند چاقی موضعی را به دنبال دارد که خود چاقی نیز منشا بسیاری از بیماری ها می باشد.