بادام هندی یا کاجو یک ماده محبوب در غذاهای مختلف هندی است که خواص و فواید بسیار زیادی است. اخیراً از این آجیل برای تهیه جایگزین های لبنی مانند شیر و خامه بادام هندی استفاده می شود. بادام هندی آجیل نیست، بلکه دانه ای مغذی به شکل کلیه یا لوبیا است که از درخت بادام هندی که بلارد نام دارد، به دست می آید.این درخت همیشه سبز و گرمسیری، دانه ی بادام هندی و سیب آن را تولید می کند. بادام هندی آجیل بومی برزیل است و توسط استعمارگران به آفریقا و هند معرفی شده است این آجیل در طول سال در دسترس است و اگر به درستی نگهداری شود ماندگاری بسیار خوبی دارد.بادام هندی غنی از مواد مغذی و ترکیبات گیاهی مفید است که به بهبود سلامتی بدن کمک می کند.
خواص بادام هندی برای سلامتی
بادام هندی بسیار مغذی و یکی از خوراکی های سرشار از پروتئین است. مواد معدنی ازجمله مس، کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، پتاسیم و زینک (روی) به فراوانی در این خوراکی یافت می شود. سدیم نیز به میزان اندکی در بادام هندی وجود دارد. این بادام حاوی ویتامین هایی ازجمله ویتامین C، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین B3 یا نیاسین، ویتامین B6، فولات، ویتامین E و ویتامین K است. این ویتامین ها منبع اسید اولئیک هستند که در صورت مصرف درست، میزان مناسبی از چربی اشباع شده و اندکی از چربی اشباع نشده بدون کلسترول را به بدن می رساند.خواص بادام هندی بسیار شگفت انگیز هستند که درادامه آنها را بررسی می کنیم. مطالعه ی خواص بادام زمینی شما را قانع می کند که حتما این خوراکی خوشمزه را به رژ یم غذایی خود اضافه کنید.
جلوگیری از بیماری های قلبی
بادام هندی منبع مناسبی از چربی های سالم غذایی است و در جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی مؤثر است. این ماده به جذب ویتامین های محلول در چربی مثل ویتامین D، ویتامین A، ویتامین E و ویتامین K کمک می کند. این خوراکی همچنین اسیدهای چرب ضروری برای رشد مغز و لخته شدن خون را تولید می کند که از جمله ی آنها می توان به چربی های اشباع نشده ی MUFA و PUFA اشاره کرد. این چربی ها برای قلب مفیدند و در کاهش کلسترول مضر (LDL) مؤثر هستند. بیماران دیابتی نیز در صورت مصرف به میزان مناسب، از مزایای این خوراکی بهره مند می شوند.
مصرف بیش ازاندازه ی چربی های اشباع شده باعث افزایش کلسترول مضر LDL می شود که برای افرادی با بیماری های قلبی عروقی مثل آترواسکلروز یا سخت شدن سرخرگ ها خطرناک است. تحقیقات نشان داده اند که استفاده از چربی های اشباع نشده به جای چربی های اشباع شده، به افزایش کلسترول HDL، کاهش سطح تری گلیسیرید و کاهش فشار خون کمک می کند. مصرف خوراکی هایی مثل بادام هندی، ماهی و روغن های گیاهی مثل روغن زیتون و کانولا می تواند چربی های اشباع نشده ی سالم موردنیاز بدن را تأمین کند.
اعصاب و عضلات سالم
بادام هندی یکی از خوراکی های سرشار از منیزیم است که برای رشد سالم استخوان ها، ماهیچه ها، بافت ها و ارگان های بدن حیاتی است. منیزیم در کنترل فشار خون، تقویت سیستم ایمنی، کنترل عملکرد اعصاب و قدرت بخشیدن به استخوان ها نقش دارد. این ماده همچنین در عملکرد متابولیک، فعالیت انسولین و تنظیم سطح قند خون مؤثر است. کمبود منیزیم می تواند متابولیسم کلسیم و هورمون های تنظیم کننده ی آن را تحت تأثیر قرار دهد.
ایمنی بدن در برابر شیمی درمانی
تحقیقات نشان داده اند خوراکی های غنی از آنتی اکسیدان هایی مثل اسیدهای آناکاردیک، کارتنول ها و کالدول ها برای افرادی که تحت شیمی درمانی هستند و از سرطان یا تومور رنج می برند، بسیار مؤثر است. بادام هندی ماده ای برای جذب نسبتا ساده ی پروتئین است که به این بیماران توصیه می شود.
تقویت شکل گیری سلول های قرمز خون
بادام هندی غنی از ماده معدنی مس است که در متابولیسم آهن نقش دارد و به شکل گیری سلول های قرمز خون کمک می کند. این ماده همچنین برای تقویت قدرت استخوان ها و سیستم ایمنی بدن نیز مفید است. سیستم عصبی و اسکلتی بدن از دیگر مواردی به شمار می روند که تحت تأثیر این ماده ی معدنی هستند. کمبود مس در بدن می تواند به پوکی استخوان، ضربان قلب نامنظم و کم خونی منجر شود.
تقویت استخوان و بهداشت دهان و دندان
فسفر برای رشد سالم استخوان و دندان ها حیاتی است که میزان زیادی از آن در بادام هندی یافت می شود. این ماده در سنتز پروتئین، جذب کربوهیدرات و چربی ها و همچنین حفظ سلامت سلولی نقش دارد.
کاهش خطر ابتلابه کم خونی
بادام هندی یکی از منابع غذایی آهن است که نقش اساسی در انتقال اکسیژن به سراسر بدن دارد. این ماده به عملکرد مؤثر آنزیم ها و سیستم ایمنی نیز کمک می کند. کمبود آهن در رژیم غذایی به خستگی و کم خونی منجر می شود و حساسیت بدن نسبت به عفونت ها را افزایش می دهد.
جلوگیری از سنگ های صفراوی
بادام هندی نیز مانند سایر آجیل ها خواص و فواید بسیاری برای سلامتی بدن دارد و به همین دلیل به مصرف آن توصیه می شود.سنگ های صفراوی معمولا از کلسترول تشکیل شده اند و در کیسه ی صفرا انباشته می شوند. مصرف منظم مغزهای سالمی مثل بادام هندی خطر ابتلابه سنگ صفرا را کاهش می دهد.
تقویت سیستم ایمنی بدن
زینک یا روی نقش مؤثری در قدرت بخشیدن به سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت های میکروبی دارد. خوشبختانه میزان چشمگیری از آن در بادام هندی وجود دارد. از دیگر خواص روی می توان به سنتز پروتئین (ساخت پروتئین) و بهبود زخم ها اشاره کرد. مصرف زینک در دوران بارداری برای رشد بهتر جنین و همچنین در سنین کودکی برای حفظ ثبات و قدرت بدن کودکان بسیار حیاتی است.
معایب مصرف بیش ازحد بادام هندی
حال که از خواص بادام هندی آگاه شدیم باید بدانیم که بادام هندی مانند هر دانه خوراکی دیگری ممکن است در بعضی از افراد منجر به عوارض جانبی شود. برخی افراد نمیدانند مصرف بادام هندی در اشکال خاصی حتی می تواند منجر به مسمومیت گردد. برخی از این عوارض جانبی عبارت اند از:
- بادام هندی بوداده یا شور حاوی مقادیر زیادی روغن یا نمک است که برای سلامتی مضر است. برای بهره مندی از فواید مطلوب این دانه مغذی، بهتر است آن را به صورت خام مصرف کنید.
- متخصصان تغذیه توصیه می کنند که اگر می خواهید بادام هندی را به غذا اضافه کنید، بهتر است آن را یک شب خیس کنید. بادام هندی حاوی فیتات است که استخراج مواد معدنی و ویتامین ها را برای بدن دشوار می کند. خیساندن بادام هندی محتوای فیتات را کاهش داده و قابلیت هضم را بهبود می بخشد.
- بعلت وجود کالری بالا، مصرف زیاد بادام هندی می تواند منجر به اضافه وزن گردد.
خواص بادام هندی در طب سنتی
متخصصان طب سنتی بر این باورند که بادام هندی طبیعتی گرم و خشک دارد. مصطکی، عسل و ربوب ترش مصلح هایی هستند که طب سنتی برای بادام هندی در نظر می گیرد. بادام هندی خواص و فواید بسیاری برای بدن دارد. بادام هندی سرشار از پروتئین و مواد معدنی مانند مس، کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، پتاسیم و روی است. بادام هندی حاوی روی است و به همین دلیل می تواند موجب تقویت مو و افزایش رشد مو شده و از ریزش مو و سفیدی مو جلوگیری کند. از دیگر خواص بادام هندی می توان به مواردی مانند جلوگیری از چین و چروک شدن پوست، جلوگیری از سرطان، حفظ سلامت لثه و دندان، افزایش انرژی بدن، درمان کم خونی در کودکان، ایجاد خواب منظم در زنان یائسه، درمان کبد چرب، پیشگیری و درمان یبوست، درمان جوش صورت و آکنه، تشکیل گلبول های قرمز خون و درمان کم خونی، باروری مردان ، تنظیم فشار خون، پیشگیری از بیماری های قلبی در زنان باردار و کاهش وزن و لاغری اشاره کرد.
آیا بادام هندی خام سمی است؟
آیا بادام هندی خام سمی است؟ زمانی که می خواهید بادام هندی بخرید، ممکن است تصور کنید که آن ها خام هستند؛ ولی این طور نیست و اصلا هم نباید باشد؛ چراکه بادام هندی اگر خام باشد سمی خواهد بود. بنابراین اگر به طور اتفاقی با یک درخت بادام هندی برخورد کردید، خیلی ذوق زده نشوید و جلوی خودتان را بگیرید. کمی نفس عمیق بکشید و از خیر خوردن آن بگذرید. بادام هندی تازه چیده شده سمی ست و تا زمانی که برشته نشود نمی توان آن را با خیال راحت مصرف کرد. حتی پس از عملیات حرارتی مورد نیاز، باز هم لازم است قسمت بیرونی آن برداشته شود تا به آن محصول خوش طعم و لذیذ دسترسی پیدا کنید.