شکر قهوه ای نوعی شکر بسیار محبوب است که به دلیل داشتن فواید سلامتی و خصوصیات متفاوتی نسبت به شکر کریستالیزه شده معمولی در سراسر جهان مورد توجه قرار می گیرد. از آنجا که شکر قهوه ای در فرایند شیمیایی متفاوت از قند سفید ساخته می شود، ساختار شیمیایی متفاوتی دارد و بدن ما نسبت به این موضوع کمی متفاوت واکنش نشان می دهد. این تفاوت ظریف باعث می شود شکر قهوه ای برای افرادی که می خواهند رژیم غذایی خود را دوباره برقرار کنند، سالم تر باشد و برخی از فواید بسیار آن را به دست آورند.
هنگام تغذیه، شکر قهوه ای مواد مغذی کمی بیشتر از شکر سفید را ارائه می دهد. این ماده حاوی کلسیم، پتاسیم، آهن و منیزیم و غلظت بالای کربوهیدرات ها بیش از 97٪ وزن است. یک قاشق چایخوری واحد از این قند 17 کالری را تحویل می دهد.
تفاوت شکر سفید و قهوه ای در چیست؟
متخصصان تغذیه معتقد هستند که شکر سفید و قهوه ای از نظر میزان کالری و مواد مغذی مانند هم هستند، اما تفاوت شان در رنگ، شیوه تهیه و طعم است. به عبارت دیگر، شکر قهوه ای همان شکر سفید با شیره قند است که برای آماده سازی آن نسبت به شکر سفید، مراحل فرآوری شیمیایی کمتری اِعمال می شود. ترکیب شهد قند با کریستال های شکر باعث تشکیل دانه های شکر قهوه ای می شود. ارزش غذایی و کالری شکر قهوه ای و سفید یکسان است. به همین خاطر در دستور تهیه شیرینی ها و کیک های مختلف می توان، این دو ماده را با هم جایگزین کرد.
شکر قهوه ای مزایای بیشتری نسبت به شکر سفید دارد؟
با توجه به اینکه در فراوری و تهیه شکر قهوه ای از مواد شیمیایی کمتری نسبت به شکر سفید استفاده می شود، برخی فکر می کنند که استفاده از آن بهتر از شکر سفید است. متخصصان تغذیه می گویند که شکر سفید، کربوهیدرات خالص است و به میزان چربی بدنی اضافه می کند و مشکلات دیگری هم به وجود می آورد. ناگفته نماند که شکر قهوه ای همان شکر سفید است که به آن شهد قند اضافه شده و آن را به رنگ قهوه ای درآورده است.
شکر قهوه ای مایع تر از شکر سفید است (یعنی حالت مرطوب تری نسبت به هم تای سفیدش دارد) و کالری آن در هر گرم، ۰.۲۵ کمتر از کالری شکر سفید است و به دلیل وجود مقدار اندکی شربت در آن، شیرینی کمتری هم دارد. وجود شهد قند در شکر قهوه ای باعث می شود که مواد معدنی آن هم نسبت به نمونه سفیدش بیشتر باشد. شکر تیره، حاوی ۹۵ درصد ساکاروز و پنج درصد شهد قند است. شهد قند به شکر تیره، رطوبت و طعم می دهد اما مزیت خاصی از نظر مواد مغذی نسبت به شکر سفید ندارد. بنابراین، شکر قهوه ای و سفید از نظر مواد سازنده تقریبا مشابه هستند و نباید شکر قهوه ای را برای کاهش وزن به جای شکر سفید به بیماران دیابتی توصیه کرد.
فواید شکر قهوه ای
در این قسمت از فواید شکر قهوه ای و خواص شکر قهوه ای برایتان می گوییم. شکر قهوه ای نه تنها در آشپزی و شیرینی پزی بلکه در طب سنتی نیز کاربردهای بسیار زیادی دارد و از آن برای درمان بیماری های مختلف استفاده می شود. همچنین شکر قهوه ای به طور گسترده برای سلامت و زیبایی پوست کاربرد دارد. از جمله فواید شکر قهوه ای می توان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش انرژی
یکی از فواید شکر قهوه ای بالا بردن سطح انرژی است. همانطور که می دانید شکر سفید باعث افزایش ناگهانی سطح انرژی می شود، اما این انرژی به همان سرعت نیز افت می کند. شکر قهوه ای به دلیل دارا بودن مواد معدنی بیشتر نسبت به شکر سفید، جایگزین بهتری برای استفاده در وعده صبحانه است. این ماده غذایی با دارا بودن مقادیر مناسبی کربوهیدرات ساده انرژی را افزایش داده و در طول روز شما را شاداب نگه می دارد.
چاقی و کنترل وزن
یکی از خواص شکر قهوه ای کنترل چاقی است. شکر قهوه ای به دلیل دارا بودن ملاس باعث افزایش متابولیسم بدن و گرسنگی می شود. اگر رژیم غذایی خاصی برای کاهش وزن دارید، می توانید با مشورت پزشک یا متخصص تغذیه خود شکر قهوه ای را جایگزین شکر سفید کنید.
سلامت و زیبایی پوست
یکی از فواید شکر قهوه ای کمک کردن به از بین بردن پوست های مرده و زیبایی است. شکر قهوه ای با داشتن بافتی خشن به صورت گسترده برای زیبایی و سلامت پوست استفاده می شود و یک نرم کننده طبیعی پوست است. معمولا از این شکر و ترکیب آن با مواد دیگر اسکراب های قوی خانگی می توان درست کرد که برای درمان سلولیت، رفع لک و جای جوش و آکنه، لایه برداری پوست های مرده، روشن شدن پوست و درمان آکنه و موارد مشابه مفید است.
شکر قهوه ای و دیابت
معمولا به افراد دیابتی گفته می شود که می توانند به جای شکر سفید از شکر قهوه ای استفاده کنند. این تجویز به دلیل آن است که در باور عموم مردم، شکر قهوه ای کالری کمتری نسبت به شکر سفید داشته و در عوض مواد مغذی و معدنی آن بیشتر است. باید توجه داشت که شکر قهوه ای و شکر سفید هر دو از نیشکر یا چغندر قند تهیه می شوند به همین دلیل ماهیت آن ها یکی است. همانطور که اشاره کردیم شکر قهوه ای کالری کمتری نسبت به شکر سفید دارد اما باز هم باعث افزایش قند خون می شود و مصرف زیاد آن در افراد دیابتی ممکن است باعث بروز مشکلات و تشدید بیماری شود. شکر قهوه ای برای افراد مبتلا به دیابت می تواند انتخاب مطمئن تر و جایگزین بهتری نسبت به شکر سفید باشد اما پیشنهاد می کنیم افراد دیابتی از شکر قهوه ای نیز با احتیاط و به صورت کنترل شده استفاده کنند.
شکر قهوه ای و درمان سریع سرماخوردگی
شکر قهوه ای در طب سنتی به عنوان دارویی برای درمان سریع سرماخوردگی و آسم استفاده می شود. وجود ملاس در این نوع شکر باعث از بین رفتن خلط سینه و درمان گلو درد می شود. برای درمان سریع سرماخوردگی با شکر قهوه ای می توانید به دو روش عمل کنید :
- شکر قهوه ای را به یک لیوان آب در حال جوشیدن با پودر زنجبیل یا زنجبیل تازه، اضافه کنید. اجازه دهید دمنوش کمی روی شعله بماند و غلیظ تر از حالت مایع شود. بعد از آن دمنوش را وقتی هنوز داغ است میل کنید. مصرف روزانه و مرتب این دمنوش می تواند در کمتر از ۲ روز گلودرد و سرماخوردگی را درمان کند.
- یک عدد پیاز قرمز بزرگ را به صورت حلقه ای برش زده و آن را در ظرفی که مخلوطی از عسل طبیعی و شکر قهوه ای در آن است به گونه ای قرار دهید که مخلوط شکر و عسل روی هر حلقه پیاز را بپوشاند. اجازه دهید برش های پیاز یک شب تا صبح ( ۱۲ تا ۱۵ ساعت) در این مخلوط بماند. بعد از این مدت شربت پیاز شیرین به دست آمده که حاوی مواد مغذی و ویتامین های بسیار زیادی است را نوش جان کنید. شربت پیاز، عسل و شکر قهوه ای در نرم شدن گلو و درمان سرفه های خشک و شبانه بسیار موثر است.
درمان نفخ نوزادان
یکی از خواص شکر قهوه ای درمان نفخ نوزادان است. شکر قهوه ای گزینه ای بسیار مناسب برای درمان نفخ به خصوص در نوزادان است. البته پیش از استفاده از درمان نفخ با شکر قهوه ای برای نوزادان حتما با پزشک مشورت کنید. اگر نوزاد شما مدام دچار دل درد می شود، حدود یک قاشق چایخوری شکر قهوه ای مرغوب را با در یک بطری آب گرم حل کرده و در شیشه شیر به نوزاد بدهید. این کار کمک می کند تا دل درد نوزاد در طول شب تسکین یافته و خواب آرامتری داشته باشد.
درمان مشکلات گوارشی
یکی از خواص شکر قهوه ای درمان مشکلات گوارشی است. ممکن است برخی از افراد با خوردن شیرینی هایی که حاوی شکر سفید است دچار معده درد، نفخ یا یبوست شوند. جایگزین کردن شکر قهوه ای به جای شکر سفید برای پخت شیرینی و کیک های خانگی می تواند به هضم راحت تر غذا و جلوگیری از بروز نفخ و یبوست کمک کند.
خواص شکر قهوه ای در دوره بارداری
با توجه به موضوع بحث که خواص شکر قهوه ای برای دیابت و بارداری است، می توانیم اکنون به اهمیت مصرف شکر قهوه ای در دوره بارداری بپردازیم.
مصرف شکر قهوه ای در دوره بارداری به تأمین آهن، کلسیم و پتاسیم کمک می کند و در نتیجه باعث سلامتی خانم باردار و رشد جنین او می شود. سایر خواص شکر قهوه ای برای خانم های باردار عبارتند از:
- تصفیه خون زن باردار و جنین او با مصرف شکر قهوه ای صورت می گیرد. این نکته موجب تقویت سیستم ایمنی جنین و خانم باردار می شود.
- مصرف شکر قهوه ای آنتی اکسیدان بدن خانم باردار را تأمین می کند. در نتیجه سیستم ایمنی او در مقابله عفونت ها یا سرطان ها مقاوم تر است.
- یکی از خواص شکر قهوه ای برای دیابت و بارداری تقویت سیستم گوارشی است. خانم باردار با مصرف شکر قهوه ای کمتر دچار مشکلات گوارشی می شود. مصرف این خوراکی آنزیم های گوارشی را تنظیم کرده و مشکلاتی مانند سوء هاضمه و نفخ را به حداقل می رساند.
- کاهش دردهای مفصلی خانم های باردار با مصرف شکر قهوه ای امکان پذیر است. زیرا استخوان ها و مفاصل را تقویت می کند.
اثرات جانبی شکر قهوه ای
برخی از عوارض جانبی این شکر هنگام مصرف بیش از حد وجود دارد، که شامل خطر بالایی نیز می شود:
- افزایش وزن در صورت مصرف بیش از حد
- دیابت
- عفونت های مخمر
مانند شکرسفید، شکر قهوه ای نیز باید در حد اعتدال مصرف شود.به طور کلی، مصرف مکرر و نامناسب شکر قهوه ای می تواند منجر به افزایش خطر افزایش وزن، مشکلات قلبی، سرطان، التهاب ، دیابت II و سایر بیماری های مزمن شود. غرق شدن در شکر قهوه ای گاهی اوقات سلامتی شما را خراب نمی کند اگرچه باید از آن به عنوان عضو یک رژیم اصلی جلوگیری کرد!
چگونه شکر قهوه ای نرم می شود؟
اگر قبلاً سخت شده است، ناامید نشوید. یک تکه سیب یا نان را در یک ظرف با شکر قهوه ای قرار دهید و حدود دو روز آن را آب بندی کنید. اگر در حال پخت هستید و فوراً به آن احتیاج دارید، می توانید یکی از دو کار را انجام دهید:آن را چند دقیقه در فر با دمای 250 درجه قرار دهید. همانطور که نرم شد، آن را هم بزنید و مرتباً آن را چک کنید تا نرم شود، اما مراقب باشید آن را ذوب نکنید.آن را روی یک بشقاب بگذارید و آن را در مایکروویو در کنار یک کاسه کوچک آب قرار دهید. مایکروویو را به مدت حدود 1 دقیقه و بررسی کنید که آیا نرم است. اگر اینطور نیست، این کار را هر چند ثانیه انجام دهید تا زمانی که سازگاری مناسب باشد.