تمر هندی یک ماده غذایی ارزشمند است که به ندرت در سبد غذایی ما ایرانی ها وجود دارد. شاید اطلاعی نداشته باشید که تمرهندی دارای ترکیبات مغذی است که می تواند برای درمان برخی از بیماری ها مفید باشد. میوه ترش و خوشمزه تمر هندی یک چاشنی لذیذ برای تهیه انواع سوپ ها و خورش هاست. در جنوب ایران تمر هندی را به قلیه ماهی اضافه می کنند تا این غذا ترش و خوشمزه شود.
از میوه تمر هندی در غذا های سراسر جهان ازجمله غذا های سنتی مکزیکی، هندی و تایلندی استفاده می شود. این چاشنی خواص دارویی متعددی دارد. تمر هندی سرشار از ویتامین های گروه B، کلسیم، فسفر و پتاسیم است.
ارزش غذایی تمبر یا همان تمر هندی
در 100 گرم گیاه تمبر هندی 239 کالری انرژی پیدا خواهید کرد. مقدار کل کربوهیدرات این میوه حدود 62.5 گرم است، از این مقدار 57.4 گرم شکر و 5.1 گرم فیبر رژیم غذایی وجود دارد. این میوه 0.6 گرم چربی و 2.8 گرم پروتئین دارد.
تمر هندی 28 میلی گرم سدیم و 628 میلی گرم پتاسیم دارد. همچنین حاوی ویتامین ها و مواد معدنی زیادی است. از مقدار توصیه شده روزانه برای هر یک از موارد زیر، تمر هندی دارای 4٪ ویتامین C ، 5٪ ویتامین B-6 ، 7٪ کلسیم ، 22٪ آهن ، 26٪ منیزیم ، 1٪ روی و 16٪ فسفر دارد. این میوه ویتامین A ، D یا B12 ندارد. با توجه به تنوع مواد مغذی زیادی که در این میوه وجود دارد، می توانید در دقایقی که شروع به مصرف آن می کنید اثرات مثبت آن بر سلامتی خود را مشاهده کنید.
خواص شگفت انگیز تمبر هندی
تمر هندی میوه ی درختی گرمسیری با نام علمی Tamarindus indica است. این میوه شبیه لوبیایی درشت و قهوه ای است و دارای مزه ای ترش و شیرین و عطری خاص می باشد. این ماده مغذی حاوی سدیم، پتاسیم، تیامین، منیزیم، آهن، فسفر، نیاسین، ویتامین C، کلسیم، مس و پیریدوکسین است. همچنین دارای لیمونن، گرانیول، سافرول، اسید سینامیک، پیرازین، سالیسیلات متیل و آلکیل تریازول ها می باشد. بنابراین تمر هندی که طبعی سرد و خشک دارد، دارای فواید و خواصی برای بدن است.
بهبود عملکرد دستگاه گوارش
تمبر هندی مدت های زیادی است که به عنوان ضدیبوست طبیعی شناخته می شود. وجود فیبرهای غذایی فراوان در این میوه، باعث این ویژگی شده است. مصرف تمبر هندی به شکل میوه یا ادویه، عملکرد دستگاه گوارش را بهبود می بخشد. وجود فیبر فراوان باعث می شود که با مصرف این میوه، مدفوع به راحتی از دستگاه گوارش دفع شود.
این میوه یک مادهٔ صفراوی است؛ یعنی باعث می شود غذا سریع تر و راحت تر هضم شود. فیبر موجود در تمبر هندی، گوارش غذا را تسهیل می کند.
همهٔ این ویژگی ها دست به دست هم می دهند تا تمبر هندی، ویژگی های ضدیبوستی داشته باشد. این میوه برای کسانی که یبوست مزمن دارند، بسیار مفید است. جالب اینجا است که فیبر از شل شدن بیش ازحد معمول مدفوع هم جلوگیری می کند. یعنی تمر هندی در عین حال که داروی یبوست است، برای درمان اسهال مزمن نیز مفید است.
حفاظت از سلامت قلب
تحقیقاتی که نتایج آن در ژورنال غذا و سم شناسی به چاپ رسیده است، نشان می دهد که تمبر هندی بر کاهش فشار خون و کلسترول خون مؤثر است. فیبر موجود در تمبر هندی یکی از مهم ترین عواملی است که بر کاهش کلسترول تأثیرگذار است. فیبر، کلسترول ها LDL اضافه را از رگ ها و شریان ها دور می کند.پتاسیم موجود در تمبر هندی، مسئول کاهش فشار خون است. پتاسیم یکی از موادی است که سبب اتساع عروق و کاهش استرس وارد بر سیستم قلبی عروقی می شود.
مقدار زیاد ویتامین C نیز از دیگر عوامل مؤثر در بهبود عملکرد سیستم قلبی و عروقی است. ویتامین C نوعی آنتی اکسیدان است که تأثیر رادیکال های آزاد در بدن را کاهش می دهد. رادیکال آزاد، نتیجه ٔ متابولیسم سلولی است و از عوامل مخربی است که با بیماری های قلبی و سایر بیماری ها در ارتباط است.
بهبود گردش خون
تمبر هندی منبع غنی از آهن است. مصرف هر واحد تمر هندی، بیش از ۱۰ درصد از نیاز روزانه بدن به آهن را تأمین می کند. مقدار کافی آهن در بدن، میزان گلبول های قرمز خون را در حد مناسب و مطلوبی نگه می دارد. این مقدار گلبول قرمز، اکسیژن لازم را برای عملکرد صحیح عضلات و سایر اندام های بدن تأمین می کند.
کمبود آهن باعث ایجاد بیماری هایی مثل کم خونی می شود. بارزترین علائم کم خونی عبارت اند از ضعف، خستگی، سردرد، اختلالات شناختی و ناراحتی های معده. بنابراین، برای اینکه احتمال ابتلا به کم خونی را کاهش دهید، از مصرف تمبر هندی غفلت نکنید.
بهبود عملکرد سیستم عصبی
یکی از مواد مغذی موجود در تمبر هندی، انواع ویتامین های گروه B است. تیامین یکی از مهم ترین بخش های خانواده ویتامین B، در تمبر هندی به وفور یافت می شود. تیامین، مسئولیت بهبود عملکرد سیستم عصبی را بر عهده دارد. همچنین، رشد عضلات از دیگر وظایف این ویتامین در بدن است. تیامین عامل اصلی فعال نگه داشتن بدن، حفظ انعطاف پذیری و قوی ماندن است.
کاهش وزن
یکی از عناصر منحصربه فردی که می توان از تمبر هندی استخراج کرد و می توانید از خواص آن در قالب ادویه استفاده کنید، هیدروکسی سیتریک اسید است. این اسید رابطه مستقیمی با کاهش وزن دارد چون می تواند آنزیم های مسئول ذخیره سازی چربی در بدن را مهار کند.
تمبر هندی علاوه براین، موجب کاهش اشتها می شود، چون سروتونین انتقال دهنده عصبی را افزایش می دهد. تحقیقات در مورد تأثیر تمبر هندی بر کاهش وزن، ادامه دارد. به نظر می رسد که تمبر هندی می تواند مکملی عالی برای کاهش وزن باشد.
کنترل دیابت
تمبر هندی علاوه بر اینکه مانع افزایش وزن می شود، آنزیم های آلفا آمیلاز را مهار می کند. این آنزیم مانع جذب کربوهیدرات ها می شود. رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات می تواند میزان سطح انسولین و گلوکز را افزایش دهد که این مشکل بزرگی برای مبتلایان به دیابت است. تمر هندی می تواند این نوسانات را کنترل و نظارت کند.
طبق نتایج یک تحقیق، تقریبا نیمی از آمریکایی ها کمتر از نیاز روزانه ٔ خود منیزیم مصرف می کند که این عاملی برای بیماری های مختلف از جمله دیابت نوع دوم است. بنابراین، مقدار زیاد منیزیم موجود در تمبر هندی به تسکین دیابت کمک می کند.
ویژگی های ضدالتهابی
لوپئول، ماده ای است که در تمبر هندی وجود دارد. این ماده خواص ضدالتهابی و ضدسرطانی دارد. روغن عصاره تمبر هندی، ویژگی های ضدالتهابی متعددی از جمله کاهش درد مفاصل و بهبود آرتریت، بیماری های رماتیسمی و نقرس دارد. این ماده همچنین سوزش چشم، ورم ملتحمه و بیماری های التهابی مشابه را درمان می کند. به همین دلیل است که تمبر هندی برای تهیه ٔ داروهای گیاهی زیادی که برای درمان التهاب است، مورد استفاده قرار می گیرد.
تقویت سیستم ایمنی
ویژگی های آنتی اکسیدانی تمبر هندی در تحقیقات متعددی ثابت شده است. مقدار بالای آنتی اکسیدان ها، همچنین سطح بالای ویتامین c، تمر هندی را به یک مادهٔ فوق العاده برای تقویت سیستم ایمنی بدن تبدیل کرده است. همچنین، تمبر هندی می تواند بدن تان را در برابر عفونت های میکروبی و قارچی حفظ می کند.
تمبر هندی، به خاطر ویژگی های ضدعفونی کننده و ضدباکتریایی، بروز بیماری های انگلی را کاهش می دهد. از بین بردن کرم های معده در کودکان، یکی از مصارف این میوه است که در نواحی گرمسیری مورد استفاده قرار می گیرد.
مبارزه با میکروب ها
عصاره تمبر هندی، حاوی عناصر طبیعی متعددی است که تأثیرات ضدمیکروبی دارند. در واقع این میوهٔ پرخاصیت، ویژگی های ضدقارچی، ضدویروسی و ضدباکتریایی دارد. در طب سنتی نیز از آن برای درمان مالاریا استفاده می کردند. از آنجایی که این روزها مقاومت آنتی بیوتیکی افزایش یافته است، محققان در تلاش اند تا از داروهای گیاهی برای مبارزه با باکتری ها استفاده کنند.
چگونه تمبر هندی را بخوریم؟
ساده ترین راه برای لذت بردن از تمبر هندی در فرم غلاف است. غلاف بیرونی قهوه ای را بشکنید و قسمت رشته ای را که به نظر می رسد مانند یک ریشه کوچک پیچیده شده در اطراف خمیر است، از آن جدا کنید.
یک قطعه خمیری طولانی که دارای دانه های سنگی است در اندازه دانه های بزرگ ذرت باقی خواهد ماند. آن را به بخش هایی برش داده و بخورید، اطراف دانه ها را مرتب کنید و آنها را بیرون بزنید. به خاطر داشته باشید که مصرف بیش از حد می تواند قند خون شما را افزایش دهد و حتی ممکن است اثر ملین داشته باشد، بنابراین مهم است که بیش از حد از مصرف آن خودداری کنید. قسمت های تمر هندی را می توانید برای ناهار یا میان وعده در ظرف یا ظرف قرار دهید.
آیا تداخل تمبر هندی با داروها وجود دارد؟
سطح تداخل با آسپیرین:به صورت ملایم در مصرف این ترکیب محتاط باشید. با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود را مشورت کنید.مصرف تمبر هندی با آسپرین ممکن است میزان زیادی آسپیرین در بدن را جذب کند. این می تواند میزان آسپرین در بدن را افزایش داده و احتمال بروز عوارض جانبی آسپرین را افزایش دهد.سطح تداخل ایبوپروفن:به صورت ملایم در مصرف این ترکیب محتاط باشید. با ارائه دهنده خدمات سلامتی خود را احتیاط کنید.مصرف تمر هندی با ایبوپروفن ممکن است میزان جذب ایبوپروفن در بدن را افزایش دهد. این می تواند میزان ایبوپروفن در بدن را افزایش داده و احتمال بروز عوارض جانبی ایبوپروفن را افزایش دهد.