ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

در مورد گلوتامین چه می دانید؟

  دوشنبه، 26 دی 1401   زمان مطالعه 7 دقیقه
در مورد گلوتامین چه می دانید؟
گلوتامین نوعی آمینو اسید است. آمینو اسیدها مولکول‌هایی هستند که در بدن وظایف گوناگونی دارند. مهم‌ترین هدف آنها تشکیل‌دادن واحدهای سازندهٔ پروتئین‌هاست. پروتئین‌ها برای سلامتی اندام‌ها ضروری هستند. همچنین آنها وظایف دیگری مانند انتقال ترکیبات در خون و مبارزه با ویروس‌ها و باکتری‌های مضر را برعهده دارند.

گلوتامین چیست؟

گلوتامین نوعی آمینو اسید ضروری و بسیار مهم برای بدن است. این آمینو اسید در عضلات بدن تولید شده و از طریق خون به سایر اندام های بدن توزیع می شود. اما نقش آن در بدن چیست؟ کمک به هضم بهتر غذا، کمک به ترمیم بافت سلول های بدن، تقویت سیستم ایمنی بدن، کمک به رشد و پرورش ماهیچه های بدن و… همگی جزو ارزشمندترین نقش های این ماده ضروری در بدن ما انسان ها هستند.

در واقع این آمینو اسید ضروری در بدن مانند یک بلوک ساختمانی برای پروتئین است. از اهمیت پروتئین و مصرف آن در بدنسازی نیز باخبر هستید. پس برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن و به دنبال آن تغذیه و تقویت ماهیچه های بدن نیاز است که این آمینو اسید ضروری به مقدار کافی دریافت شود.

شاید شما به طور طبیعی در روز حتی بدون آنکه خودتان بدانید از منابع طبیعی گلوتامین استفاده کنید. اما بهتر است در این خصوص اطلاعات بیشتری کسب کنید. زیرا یک ورزشکار باید به تغذیه اش اهمیت زیادی دهد و در مورد مواد غذایی که می خورد، اطلاعات کافی داشته باشد.

منبع گلوتامین

چرا مصرف گلوتامین طبیعی در بدنسازی ضرورت دارد؟

گاهی اوقات ممکن است جلسات تمرینی فشار بسیار زیادی به بدن وارد کند. همچنین استرس و اضطراب نیز جزو فاکتورهای بسیار مهم دیگری هستند که در بدن و عملکردهای ورزشی تاثیر منفی می گذارند. همانطور که میدانید تنها ورزش کردن کافی نیست. بلکه یک سر قضیه به تغذیه ورزشی نیز وصل می شود. بنابراین بهتر است بدانید این دو مکمل یکدیگر هستند.

در صورتی که شما پس از به پایان رسیدن تمرینات ورزشی تان از این آمینو اسید ضروری استفاده کنید، آن هم از طریق مواد غذایی و طبیعی، قطعا بدنتان را از فواید بسیار زیادی بهره مند کرده اید. تمام فاکتورهای آسیب زایی که در بالا عنوان کردیم، باعث از دست رفتن مقدار زیادی گلوتامین در بدن می شود. به همین علت شما باید از طریق مواد غذایی آن را جبران کنید. در غیر این صورت شاهد ضعف در هضم غذا، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، تجمع سموم و مواد زائدی مانند آمونیاک و… در بدنتان خواهید بود. این موارد هم برای بدن شما آسیب های زیادی به همراه دارند و هم باعث نتیجه گیری معکوس از تمرینات ورزشی خواهند شد.

فواید گلوتامین

این مکمل یکی از مهم ترین آمینواسیدهایی است که کاربرد بسیار زیادی در بدن دارد. شاید باور نکنید که حدود ٪۶۱ از عضلات مهم بدن را تشکیل می دهد. بگذارید یک نشانه برای وجود این آمینواسید در بدنتان بیاوریم، دقت کرده اید که بعد از یک تمرین شدید و حرفه ای چقدر قدرت و استقامت بدنتان کم می شود؟ علت آن همین کم شدنِ منابع گلوتامینی عضلات شماست.Glutamine با فرمول شیمیایی C5H10N2O3 یکی از 20 آمینواسید طبیعی موجود در پروتئین روزانه مصرفیِ شماست. از طرفی نیاز بدنتان به این آمینواسید نیز بسیار زیاد است، زیرا حدود 30 تا ٪35 آمینواسید نیتروژن موجود در خون را تشکیل داده و در نتیجه باید به مقدار زیاد دریافت شود.در ادامه به ۳ خاصیت گلوتامین برای سلامتی بدن اشاره می کنیم.

۱. برای سیستم ایمنی بدن مهم است

یکی از مهم ترین عملکردهای گلوتامین، نقش آن در سیستم ایمنی بدن است. این آمینو اسید نوعی منبع سوخت حیاتی برای سلول های سیستم ایمنی از جمله گلبول های سفید و بعضی از سلول های ضروری دستگاه گوارش محسوب می شود. میزان گلوتامین خون می تواند به دلایل مختلف از جمله جراحت، سوختگی یا عمل جراحی کاهش پیدا کند.

اگر نیاز بدن به گلوتامین بیشتر از توانایی آن برای تولید این آمینو اسید شود، بدن ممکن است ذخایر پروتئین مثل عضلات را تجزیه کند تا مقدار بیشتری از این آمینو اسید را آزاد کند. علاوه بر این، عملکرد سیستم ایمنی بدن می تواند در اثر سطح پایین گلوتامین در خون به خطر بیفتد. مطالعات همچنین نشان داده اند که مکمل های گلوتامین ممکن است سلامت را بهبود ببخشند و عفونت ها را کاهش دهند.

۲ . در سلامت روده نقش دارد

فواید گلوتامین برای سیستم ایمنی بدن به نقش آن در روده مرتبط هستند. روده بزرگ ترین بخش سیستم ایمنی را تشکیل می دهد. گلوتامین یک منبع مهم انرژی برای روده و سلول های سیستم ایمنی به شمار می رود. همچنین به حفظ سد دفاعی بین روده ها و سایر بخش های بدن بدن کمک کرده و از این طریق از شما در برابر ابتلا به سندرم نشت روده محافظت می کند.این موضوع در جلوگیری از حرکت باکتری های مضر یا سموم از روده به بقیه ی قسمت های بدن کمک کننده است. گلوتامین به دلیل نقش مهم روده ها در سیستم ایمنی بدن ممکن است از طریق تقویت سلول های روده، برای سلامت عمومی سیستم ایمنی مفید باشد.

۳. روی عضله سازی و عملکرد ورزشی اثر دارد

گلوتامین در تشکیل واحد های پروتئین نقش دارد و به همین دلیل بعضی از محققان به بررسی این موضوع پرداخته اند که آیا مصرف گلوتامین به عنوان مکمل، عضله سازی یا عملکرد ورزشی را بهبود می بخشد یا نه . محققان در یک مطالعه ۳۱ نفر از شرکت کنندگان را به دو گروه تقسیم کردند. گروهی به مدت شش هفته مکمل گلوتامین و گروه دیگر پلاسبو مصرف کردند. در پایان مطالعه نشان داده شد که هر دو گروه بهبود توده و قدرت عضلانی را تجربه کردند.

بعضی از تحقیقات نشان داده اند که مکمل های گلوتامین ممکن است درد عضلانی را کاهش دهند و به ریکاوری بعد از ورزش با شدت بالا سرعت ببخشند. یک مطالعه نشان داد که گلوتامین می تواند طی دو ساعت دویدن نشانگر خونی مربوط به خستگی را کاهش دهد. از مکمل های این آمینو اسید همچنین برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن ورزشکاران استفاده می شود؛ با این حال نتایج در این زمینه متغیر هستند . از جمله دیگر فواید گلوتامین می توانیم عناوین زیر را نام ببریم.

  • به حفظ تعادل PH بدن کمک می کند.
  • در سم زدایی از بدن مفید است.
  • به بدن در تولید گلوتاتیون کمک می کند که یک آنتی اکسیدان قوی است.
  • حافظه و یادگیری را بهبود می بخشد.

منابع گلوتامین؛ گلوتامین در بسیاری از غذاها وجود دارد

گلوتامین به طور طبیعی در غذاهای مختلفی یافت می شود. تخمین زده می شود یک رژیم غذایی معمول محتوی ۳ تا ۶ گرم گلوتامین در روز است. البته این مقدار باتوجه به تفاوت رژیم های غذایی متغیر است. بیشترین مقدار گلوتامین در محصولات حیوانی یافت می شود و این امر به خاطر محتوای پروتئین بالای این محصولات است.

در برخی غذاهای گیاهی گلوتامین درصد بالایی از پروتئین های موجود را تشکیل می دهد. براساس مطالعه ای که با تکنیک های آزمایشگاهی پیشرفته در این زمینه صورت گرفته، دانشمندان توانستند میزان ال گلوتامین را در غذاهای مختلفی مشخص کنند. در زیر مقدار گلوتامین تشکیل دهنده ٔ پروتئین های چند مادهٔ غذایی مشخص شده است.

  • تخم مرغ: ۴٫۴٪ از کل پروتئین (۰٫۶ گرم در هر ۱۰۰ گرم تخم مرغ)؛
  • گوشت گوساله: ۴٫۸٪ از کل پروتئین (۱٫۲ گرم در هر ۱۰۰ گرم گوشت گوساله)؛
  • شیرخشک بدون چربی: ۸٫۱٪ از کل پروتئین (۰٫۳ گرم در هر ۱۰۰ گرم شیرخشک بدون چربی)؛
  • توفو (پنیرسویا): ۹٫۱٪ از کل پروتئین (۰٫۶ گرم در هر ۱۰۰ گرم توفو)؛
  • برنج سفید: ۱۱٫۱٪ از کل پروتئین (۰٫۳ گرم در هر ۱۰۰ گرم برنج سفید)؛
  • ذرت: ۱۶٫۲٪ از کل پروتئین (۰٫۴ گرم در هر ۱۰۰ گرم ذرت).

بااینکه در برخی منابع گیاهی مانند برنج سفید و ذرت بخش نسبتاً بزرگی از پروتئین ها را گلوتامین تشکیل می دهد، ولی در مقایسه با محصولات حیوانی، میزان گلوتامین کمتری دارند. زیرا محتوای کلی پروتئین شان کمتر است. بهترین روش برای تأمین گلوتامین منابع حیوانی است. متأسفانه میزان گلوتامین در بسیاری از غذاها مشخص نشده است. بااین حال چون گلوتامین از اجزای ضروری پروتئین هاست، بنابراین انتظار می رود غذاهای سرشار از پروتئین محتوی مقدار بیشتری از گلوتامین باشند. با داشتن رژیم غذایی مناسب و مصرف غذاهای سرشار از پروتئین معمولاً مقدار کافی گلوتامین دریافت خواهید کرد و نیازی نیست نگران کمبود آن باشید.

منابع گلوتامین

چه کسانی باید مواد غذایی غنی از گلوتامین را مصرف کنند؟

اگر ویژگی های زیر را دارید، باید مواد غذایی غنی از گلوتامین را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

  • دچار سوختگی شدید شده اید.
  • ورزش های با شدت بالا را انجام می دهید.
  • به طور مرتب دچار سرماخوردگی و آنفولانزا می شوید.
  • دچار بیماری سلیاک، بیماری التهابی روده، بیماری کرون یا کولیت روده (کولیت اولسراتیو) هستید.
  • به دلیل کاهش وزن، توده ی عضلانی خود را از دست داده اید.
  • به دلیل ابتلا به سرطان یا ایدز عضلات خود را از دست داده اید.

چه کسانی باید از مصرف مواد غذایی حاوی گلوتامین خودداری کنند؟

افرادی که دچار بعضی از بیماری ها هستند، اجازه ندارند مواد غذایی غنی از گلوتامین را مصرف کنند. در صورتی که ویژگی های زیر را دارید، باید از مصرف خوراکی های حاوی گلوتامین بالا پرهیز کنید.

  • اگر دچار بیماری کلیوی یا کبدی هستید.
  • اگر به سندرم ری مبتلا هستید.
  • سرطان دارید.
  • به مواد غذایی غنی از گلوتامین حساسیت دارید و با مصرف آن ها دچار علائمی مثل حالت تهوع، استفراغ، کهیر و درد مفصلی می شوید.

دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 18 دی ماه 1403/ خیر و نعمت بیش از حد در راه است (3 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (2 نظر) کویر گردی برونا بیانکاردی، همسر نیمار، و ژست گرفتنش کنار شتر/چه خوراکی های خوشمزه ای چیدن رو میز (1 نظر) بازیگوشی پسر ایلان ماسک و واکنش جالب ترامپ؛ یه ای کاش می‌تونستم یه نیشگون ازت بگیرمِ خاصی توی نگاه ترامپ هست+ویدیو (1 نظر) فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد (1 نظر) علی لاریجانی به دولت پزشکیان پشت کرد؟ (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) (ویدئو)شوکه شدن بهرنگ علوی از دیدن وضعیت داغون ماشینش در شب!/ شکستن این طلسم بستگی به خودت داره، نیمه شب منتظرتم! (1 نظر) آیت الله علم‌الهدی: جوانان پای اسلام و انقلاب نمی‌ایستند اگر ... (1 نظر) پشت پرده رویداد تلخ دیپلماتیک در لبنان: آن چمدان ها چرا باز شد؟ (1 نظر) پشت پرده شکست عشقی جولانی؛ رهبر 43 ساله تحریرالشام تا حالا چندبار ازدواج کرده؟ (1 نظر) جشن پرشکوه سال نو میلادی در کشور های مختلف/ بازیگران ایرانی و خارجی در تب و تاب سال 2025 بغض مهران مدیری با اشعار عاشقانه و ناب "نیما یوشیج" اشک به چشمانتان می آورد / خشک آمد کشتگاه من... فعال سیاسی اصولگرا: جلیلی باید از سرنوشت تلخ قالیباف درس بگیرد؟! مهران مدیری: مردم دارن همدیگرو تیکه تیکه می کنند / معلومات روابط اجتماعی را اصلاح می کند و به زندگی سالم دست پیدا می کنید+ ویدئو
تیتر امروز   
ویروس جدید چینی خطرناک است؟ علائم شایع این ویروس HMPV چیست؟
دونالد ترامپ و ایلان ماسک: داستان دو رئیس‌جمهور در یک قصر/ وقتی ترامپ با دیدن ماسک حالش بهم میخورد!
مهاجرت به سرزمین رؤیاها با پایان جاستین ترودو در کانادا به تاریخ پیوست
اروپا متن توافق جدید با ایران را آماده کرده است!
هافبک سابق استقلال حضور در کدام تیم را در لیگ یک ترجیح داد؟
زنگ خطر به صدا درآمد؛ احتمال سقوط 50 درصدی بیت‌کوین و فروپاشی آلت‌کوین‌ها
هشدار؛ خطر گمراه شدن بخاطر بوی کباب در منطقه!
فعال سیاسی اصولگرا: جلیلی به توهمات احمدی نژاد دچار است
با پول 1 خانه در تهران، چند خانه در آمریکا می‌توان خرید؟/ اول حدس بزنید بعد مطلب رو بخونید
محسن هاشمی رفسنجانی: علت مرگ پدر برایمان گنگ است / کف خیابان چیزی را حل نمی‌کند
قابل توجه چای خورها؛ این چای منجر به ناباروری و سرطان می شود / از نوشیدن آن جدا خودداری کنید
هشدار جدی: به هیچ عنوان نباید در این ساعت آب بخورید!
برنامه هسته‌ای ایران یا جاه‌طلبی پنهان غرب؟؛ مکرون دوباره ژست قهرمان می‌گیرد!
ورود آقایان به یادگار امام ممنوع/ جریمه‌های سنگین و محرومیت‌های حساس برای تراکتور و نساجی!
تصمیم مهم ترامپ درباره استرداد محمد عابدینی با پادرمیانی جورجیا ملونی
منتخب روز   
دلشوره و نگرانی خانواده بهرنگ علوی بعد از ماجرای غیب شدنش در خانه ارواح/ پیگیریم، ما خبری ازش نداریم! پلوهای مخلوط/ طرز تهیه بادمجان پلو، یک غذای عربی با طعم و عطر مثال زدنی نوستالژی روز/ جذاب‌ترین و اکشن‌ترین کارتون بچه‌های دهه 60 «لوک خوش‌شانس» / هضم این حجم از نوستالژی غیر ممکنه😍 گشت و گذاری در پایتخت جدید ایران/ جاذبه‌های خیره کننده و بکر سواحل مکران (عکس + فیلم) (ویدئو)لاکچری‌ترین میز صبحانه دبی برای شبنم قلی‌خانی و مادر جوانش/ بعد ورزش تو سواحل دبی همچین صبحونه‌ای می‌چسبه تصاویر قدیمی از دولا شدن امیرعباس هویدا، نخست وزیر پهلوی، در برابر جاستین ترودو و مادرش/ رفته مذاکرات هسته‌ای یا خوشگذرانی؟ (ویدئو) رونمایی از موزیک ویدئوی شاد و جذاب قسمت آخر جوکر / به نظرتون برنده گلوریا هاردیه؟ رونمایی از اولین عکس آناهیتا درگاهی در پشت صحنه جدیدترین کارش، فیلم «های کُپی»+ عکس (ویدئو) مستند حیات وحش/مروری بر سلاخی‌های وحشتناک حیوانات توسط اژدهای کومودو/ از بزغاله و میمون گرفته تا گاوهای شاخ‌دار ذکر امروز با حاج آقا دانشمند؛ 110 مرتبه اگر این رو بگید برکت به زندگیتون می آید + ویدئو (ویدئو) مستند حیات وحش/ نبرد خونین شیر و کروکودیل/ زندگی هنوز ادامه دارد! بارش برف و یخبندان تاریخ در آمریکا؛ 5 نفر جان باختند / طوفان خطرناک آخرالزمانی آمریکا را درنوردید
آخرین ویدیو ها