زرد چوبه گیاهی مرتبط با خانواده زنجبیل است که در هند آسیا و آمریکا رشد می کند. گیاه زردچوبه از خانواده گیاهان علفی است و ارتفاع آن تا یک متر می رسد. این گیاه دارای دور ردیف برگ است و اجزای آن به سه بخش غلاف برگ، دم برگ و برگ پره تقسیم می شوند. در بالای خوشه گیاه زردچوبه شاخه های ساقه وجود دارد که در آن جا گلی نمی روید. گل های نر و ماده به صورت متقارن در پایین خوشه گیاه می روبند آن ها کاسبرگ یک سانتی دارند که پایینشان مانند آهن ذوب شده سرخ و نرنجی است و به سمت سفید می رود. سطح گل برگها کرکی است.
از لحاظ تاریخی، زردچوبه در درمان بسیاری از بیماری ها، از جمله مشکلات تنفسی، روماتیسم، درد شدید و خستگی، عمدتاً در جنوب آسیا، مورد استفاده قرار می گرفته است. امروزه زردچوبه به عنوان مکمل غذایی برای کاهش التهاب در بیماری های آرتروز؛ معده، پوست، کبد و مشکلات کیسه صفرا؛ سرطان؛ و سایر بیماری ها، استفاده می شود.
زردچوبه یک ادویه معمولی و یک عنصر مهم در پودر کاری است. مواد اولیه فعال آن، کورکومینوئیدهای زرد هستند و برای رنگ آمیزی غذاها و لوازم آرایشی استفاده می شوند. ساقه های زیر زمینی زردچوبه (ریزوم) خشک می شوند و به صورت کپسول، قرص، چای یا عصاره مصرف می شوند.
چای زردچوبه چیست؟
گرچه از زردچوبه معمولاً به عنوان ادویه مخصوص پخت و پز استفاده می شود، می توان آن را به عنوان چای نیز مصرف کرد که با ریختن ریشه تازه یا پودر خشک خالص در آب گرم تهیه می شود. چای زردچوبه جدا از این که یک نوشیدنی گرم و آرامش بخش است، یک روش موثر برای مصرف کورکومین کافی برای بهره بردن از خواص دارویی آن است.
کورکومین که مدت زیادی به عنوان یک داروی آیورودا مورد استفاده قرار می گرفت، مورد توجه جوامع پزشکی و علمی نیز قرار گرفته است. یعنی به این دلیل که تحقیقات چشمگیری از مزایای سلامتی آن در زمینه های مختلف پشتیبانی می کند.
مزایای چای زردچوبه
۷۸ درصد تولید زردچوبه در جهان در کشور هند صورت می گیرد. این ادویه زردِ پرتقالی در زردچوبه های هندی و سُس های مختلف به وفور استفاده می شود. خواص ضدالتهابی، دارویی و وجود آنتی اکسیدان در این ماده، آن را بسیار محبوب و پرمصرف کرده که یکی از فراورده های معروف آن چای زردچوبه است. طعم چای زردچوبه بسیار ملایم و منحصربه فرد است. درادامه، به مزایای چای زردچوبه پرداخته ایم:
بهبود ورم مفاصل
خواص ضدالتهابی زردچوبه باعث می شود تا ورم و آماس مفاصل در افراد بهبود بیابد و از علائم آزاردهنده و دردناک این مشکل کم بشود. طی پژوهشی مشخص شده است که وجود ترکیب فعالی در زردچوبه موسوم به کورکومین، در کاهش درد افراد مبتلا به ورم مفاصل مفید است.
جلوگیری از ابتلا به آلزایمر
تحقیقات درباره ی علت آلزایمر همچنان در جریان است، اما به نظر می رسد که کورکومین موجود در زردچوبه باعث جلوگیری از آلزایمر می شود. آنتی اکسیدان موجود در این ماده و چای زردچوبه باعث جلوگیری از تخریب های آلزایمر می شود. مهم تر این است که برخی دیگر از پژوهش های نشان می دهند که مصرف زردچوبه باعث کاهش فقدان نشانگر سیناپسی و تجمع آمیلوئیدهایی می شود که در پیشرفت بیماری آلزایمر نقش دارند.
زردچوبه باعث کاهش تخریب سلولی، التهاب، ذخایر آمیلوئید یا پلاک هایی می شود که موجب بیماری آلزایمر و بیماری های نورودژنراتیو هستند. بیماری های نورودژنراتیو، طیف گسترده ای از بیماری ها هستند که به طور اولیه نورون های مغز را درگیر می کند و به تدریج باعث ازبین رفتن نورون ها می شوند. کورکومین می تواند باعث کاهش یا مانع از تغییرات پروتئینی مرتبط با تخریب سلولی یا همان بیماری های نورودژنراتیو بشود.
جلوگیری از ابتلا به سرطان
چای زردچوبه ویژگی های درمانی زیادی دارد. مثلا خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدان موجود در آن می تواند از سرطان جلوگیری کند. مؤسسات معتبر به این نتیجه رسیده اند که کورکومین موجود در چای زردچوبه دارای خواص ضدسرطانی است و ماده ای دارد که از ابتلا به سرطان جلوگیری می کند. درواقع، زردچوبه از خطر جهش سلولی می کاهد و رشد تومورها را محدود می کند. ضمنا مانع از پخش سلول های سرطانی می شود. کورکومین موجود در چای زردچوبه باعث می شود تا این ماده در کنار شیمی درمانی و پرتودرمانی برای از بین بردن سرطان استفاده شود.
التیام کولیت زخمی
کولیت زخمی یا UC نوعی وضعیت مزمن است که باعث ایجاد زخم در انتهای مجاری دستگاه گوارش می شود. استفاده از چای زردچوبه باعث التیام علائم این بیماری می شود. تحقیقات نشان داده است که بیمارانِ درحالِ مداوا و بهبودی، با وجود مصرف چای زردچوبه کمتر دچار عود مشکل خود می شوند.
به طور کلی، از دیرباز مصرف زردچوبه برای درمان بسیاری از بیماری های دستگاه گوارش مفید بوده است. برای مثال، زردچوبه در بهبود حال و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر یا IBS نقش مهمی دارد. در سال ۲۰۱۲ پژوهشی روی موش ها نشان داد که کورکومین به کاهش زمان تخلیه ی غذا از معده به روده کوچک یا به عبارت دیگر تخلیه ی معده کمک می کند.
تقویت سیستم ایمنی
مصرف چای زردچوبه باعث افزایش تقویت ایمنی بدن می شود. حتی افرادی که دچار اختلالاتی در سیستم ایمنی خود هستند نیز با مصرف این ماده، سیستم ایمنی خود را قوی تر می کنند. برخی نظریه ها نشان می دهند که مصرف زردچوبه باعث ایجاد تعال در سیستم ایمنی می شود.
کاهش سطح کلسترول بد
کاهش سطح کلسترول بد معروف به LDL باعث جلوگیری از بسیاری مشکلات نظیر بیماری های قلبی و سکته مغزی خواهد شد. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد، زردچوبه قادر به کاهش سطح کلسترول است. برخی تحقیقات در سال های گذشته نشان داده اند که مصرف مقدار اندکی از چای زردچوبه می تواند باعث کاهش سطح کلسترول و LDL بشود.
کمک به کاهش عوارض مشکلات قلبی-عروقی
مطالعات نشان می دهد که کورکومین با وجود خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی، مزایای زیادی برای قلب دارد. تحقیقی در سال ۲۰۱۲ نشان داد که مصرف روزانه ۴ گرم کورکومین ۳ روز قبل و ۵ روز بعد از جراحی بای پس قلب باعث کاهش خطر سکته ی قلبی یا حملات قلبی می شود و ۱۷ درصد از میزان چنین خطراتی می کاهد.
حفاظت از کبد، رفع سنگ کیسه ی صفرا و درمان مشکلات کبدی
مصرف چای زردچوبه به کبد نیز کمک می کند. مطالعات نشان می دهند که کورکومین از تخریبات کبدی جلوگیری می کند. این ماده با حفاظت از سلول های کبدی از آسیب هایی که صفرا در بدن ایجاد می کند، جلوگیری به عمل می آورد. از مزایای آن می توان به افزایش تولید مایعات صفراوی گوارشی اشاره کرد.
جلوگیری و کمک به مشکلات دیابت و شُش
در هزاران سال پیش، درمانگرهای سنتی از زردچوبه برای رفع مشکلات دیابت بهره می بردند. مطالعات متنوع روی انسان و حیوان نشان داده که مکمل های زردچوبه ای دارای ویژگی های ضددیابت است. این ماده مفید در رفع و جلوگیری از مشکلات مزمن و مرتبط با شُش ها نیز مفید است. برخی مطالعات محدود و نه چندان گسترده هم نشان از اثرات مثبت چای زردچوبه و کورکومین در رفع آسم، فیبروز کیستیک، جراحت و سرطان ریه یا بیماری مزمن انسدادی ریه دارد.
مواد لازم برای تهیه چای زرد چوبه
- پودرخالص زردچوبه یا زردچوبه تازه یا خشک ورنده شده
- یک یا دو قاشق چایخوری
- آب جوش 4 فنجان
- ترکیباتی مانند عسل ، شیر، خامه، شیر بادام یا شیر نارگیل یا روغن نارگیل یا کره مایع درصورت تمایل
- لیموترش یا زنجبیل در صورت تمایل
طریقه درست کردن چای زردچوبه
ابتدا چهار فنجان آب جوش را در قوری بریزید.یک یا دو قاشق چایخوری پودر زردچوبه یا رنده شده آن را به آب جوش اضافه کنید.این مخلوط را روی شعله ملایم قرار دهید و اجازه دهید به مدت تقریبا ده دقیقه بجوشد. دم کردن این چای درست مانند چای سبز یا سیاه است اما مدت زمان بیشتری باید دم بکشد تا کرکیمن موجود در آن آزاد شود و بهتر جذب بدن شود.برای خوشمزه تر شدن و کمک به جذب این چای در صورت تمایل می توانید به آن شیر، خامه، شیر بادام و یا شیر نارگیل و یا یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل یا کره مایع اضافه نمایید ، این مواد به جذب چای کمک می کند زیرا این چربی های مفید و سالم به حل شدن کامل کرکیمن کمک می کند.همچنین شما می توانید برای افزایش خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی چای و خوش طعم کردن آن عسل یا لیموترش یا زنجبیل به آن اضافه کنید. نوشیدن چای زردچوبه خواص بی نظیری برای سلامتی دارد پس سعی کنید این چای خوشمزه را تهیه و نوش جان کنید.