سلولیت وقتی رخ می دهد که چربی زیر پوست بر بافت پیوندی فشار بیاورد. به همین دلیل پوست بالای آن گود و پرچاله به نظر می رسد - برخی افراد حتی می گویند شبیه پوست پرتقال می شود. درجات سلولیت مختلف است و از بسیار نامحسوس تا بسیار شدید و منتشر در نواحی بزرگ رخ می دهد. اگرچه شکل گیری سلولیت فرآِیندی طبیعی است و به شما ضرری نمی رساند، زنان زیادی ظاهر آن را دوست ندارد و دوست دارند آن را درمان یا حداقل پدیداری آن را کم کنند.
عوامل متعددی در بروز سلولیت نقش دارند. این عوامل می توانند نقش اساسی در سلولیت ایفا کنند:
هورمون های زنانه
پدیده سلولیت در زنان رایج تر از مردان است. به نظر می آید که هورمون زنانه استروژن سبب جمع شدن یشتر چربی ها در اندام تحتانی یعنی ران ها و باسن خانم ها (جایی که سلولیت بیشترین بروز خود را دارد) می شود. استفاده از داروهای ضد بارداری هورمونی نیز از جمله عوامل افزایش دهنده ابتلا به سلولیت هستند.
رعایت نکردن برنامه غذایی مناسب
مصرف غذاهای فرآوری شده، کم آبی بدن، غذاهای کنسروی، نوشابه، سس ها، چربی های ناسالم، نان سفید، نوشیدنی های الکلی و غذاهای سرخ کردنی از جمله عوامل تشدید کننده سلولیت هستند. مصرف غذاهایی که میزان زیادی نمک دارند و شور هستند باعث تورم بیشتر سلول های چربی و به دنبال آن به چشم آمدن سلولیت ها می شوند. همیشه باید در مصرف خوردن تعادل را رعایت کنید و به اندازه نیاز بدنتان مصرف کنید تا مجبور نشوید رژیم های تک غذایی و سریع بگیرید که سبب ایجاد سلولیت می شود. بنابراین از رژیم دکتر کرمانی استفاده کنید تا برای همیشه تناسب اندام داشته باشید.
افزایش بی رویه وزن
اضافه وزن یا چاقی احتمال ابتلا به سلولیت را افزایش می دهد. هرچه بافت چربی در بدن بیشتر باشد، ممکن است فشار بیشتری روی بافت های همبند بیاید. در نتیجه احتمال ظاهر شدن سلولیت را تقویت می کند. کاهش وزن می تواند مقدار کلی چربی در بدن را کاهش دهد. در نتیجه سبب کاهش سلولیت می شود. با این حال گاهی حتی با کاهش وزن نیز ممکن است سلولیت از جایش تکان نخورد.
افزایش سن
ممکن است در خانم های جوان هم سلولیت دیده شود ولی میزان آن در افرادی که سن بالاتری دارند به دلیل نازک شدن پوست بیشتر است. با افزایش چربی و شل شدن عضلات بدن، درصد بروز سلولیت هم بیشتر می شود. به علاوه با افزایش سن، پوست، کلاژن و الاستین بیشتری را از دست می دهد که خود به افزایش سلولیت دامن می زند.
استرس ها و خستگی های طولانی
التهاب حاصل از استرس موجب تشدید سلولیت می شود. از مشکلاتی که در نتیجه فرآیند التهابی ایجاد می شود، تورم در سطح سلول است. هرچه بافت ها بیشتر ملتهب شوند، متورم تر به نظر می رسند. حتما بخوانید: استرس باعث چاقی می شود!
عدم تحرک و فعالیت های ورزشی
اگر شغل شما به گونه ایست که تمام روز را مجبور به نشستن هستید یک قدم به سلولیت نزدیک ترید. تنها کمی تغییر در روتین زندگی می تواند آسیب های یکجا نشینی را به حداقل برساند. تمام موارد بالا سبب افزایش سلول های چربی در لایه زیر پوست تا ۳۰۰ برابر حجم طبیعی شان می شوند.
علائم و نشانه های سلولیت چیست؟
سلولیت سبب موج دار شدن پوست و ظاهر ناصاف در پوست می شود. سلولیت می تواند ظاهر پوست را شبیه پوست پرتقال کند. این مشکل معمولاً در باسن، ران و شکم دیده می شود. گاهی اوقات در سینه ها، قسمت فوقانی بازو یا شکم رخ می دهد. در سلولیت خفیف، موج ها تنها در صورتی که پوست را نیشگون بگیرید ظاهر می شوند.
پزشکان چگونه سلولیت را تشخیص داده و ارزیابی می کنند؟
سلولیت یک مشکل زیبایی است. ظاهر سلولیت برای تأیید وجود مشکل کافی است. هیچ آزمایش تشخیصی برای سلولیت وجود ندارد. پزشکان زیبایی، از جمله جراحان پلاستیک و برخی متخصصین پوست، ممکن است برخی از درمان های سلولیت را انجام دهند.
درمان سلولیت با ماساژ
یکی از بهترین تکنیک های بهبود سلولیت، ماساژ است. این روش مبتنی بر فشارهای منظم و نسبتا محکم پوست است تا به کمک چنین حرکاتی، جریان خون بهبود یابد و مواد سمی موجود در سلول های چربی خارج شود. ماساژ ممکن است به شکل دستی یا از طریق دستگاه ماساژور توسط متخصص انجام گیرد یا از جلبک ها و نمک های دریایی روی پوست نیز به علت تاثیر لاغری کمک گرفته شود. علاوه بر ماساژ با دستگاه در مرکز زیبایی، پزشک روش های ماساژ در منزل را نیز به بیمار توصیه می کند. برای مشاهده نتایج مطلوب باید صبور بود و ماساژ به طور روزانه یا حداقل 5 نوبت در هفته، پس از دوش شبانه انجام گیرد. استفاده از کرم مخصوص سلولیت نیز موثر خواهد بود. گرچه این روش درمانی برای انواع سلولیت مفید است، باید توجه داشت در بعضی بیماری های پوستی یا اختلالات عروقی مانند واریس ممنوعیت وجود دارد. همچنین برای تاثیر بهتر، ماساژ باید کنار فعالیت جسمانی و تغذیه متعادل باشد. اگر مدت طولانی ای از بروز سلولیت گذشته باشد، مسلما این روش دیرتر و مشکل تر پاسخ می دهد.
درمان سلولیت با دوچرخه ثابت در آب
یکی دیگر از روش های بسیار مطلوب و نوین در درمان سلولیت، پدال زدن در آب است. استفاده از دوچرخه ثابت مخصوص در استخر باعث می شود عملکرد ماساژ دهنده آب بر عضلات روی بافت های عمیق تر باشد. این روش همچنین با بهبود جریان خون بر وضعیت پوست و بافت ها تاثیر مثبت دارد. به علاوه، پدال زدن در آب، بدن را در وضعیت مقاوم تری قرار می دهد که درنتیجه باعث افزایش ضربه به قسمت های عمیق تر عضلات می شود. برای تاثیر بیشتر این روش توصیه می شود پس از پدال زدن، پوست با کرم های مخصوص ماساژ داده شود.
چگونه می توان از این عارضه پیشگیری کرد؟
پیشگیری از سلولیت همیشه امکان پذیر نیست، اما حفظ وزن مناسب و ورزش منظم ممکن است به کاهش ظاهر سلولیت بر روی پوست کمک کند. حفظ هیدراتاسیون (نوشیدن مایعات زیاد) و ترک سیگار نیز ممکن است سلولیت را کمتر جلوه دهد. داشتن یک رژیم غذایی سالم و تقویت عضلات با ورزش منظم، رویکردهای معقول و منطقی برای سالم و نرم نگه داشتن بدن است.بیماران قبل از امتحان کردن روشهای جراحی، مکمل های غذایی یا تکنیک های اثبات نشده باید بسیار محتاط باشند.یادآوری این نکته حائز اهمیت است که سازمان غذا و داروی آمریکا فقط برای کاهش موقت تظاهرات سلولیت، روشهای درمانی خاصی را تصویب کرده است، بنابراین برای حفظ هرگونه تأثیر، لازم است که بیماران به طور مرتب این درمان های پرهزینه و وقت گیر را انجام دهند.