روند پیری برای هر شخصی متفاوت است و ممکن است در سنین مختلفی نیز رخ دهد، اما علائم خاصی از پیری وجود دارد که اگر قبل از 35 سالگی خود متوجه آنها شوید با نام پیری زودرس خوانده می شود.
لکه های کبدی : یکی از نشانه های پیری زودرس است و به ویژه برای کسانی که به صورت متمادی در معرض آفتاب باشند بیشتر رخ خواهد داد. بعد از حدود 40 یا 50 سالگی این عارضه جای تعجب ندارد اما اگر قبل از آن باشد باید برای درمان اقدام کرد.
چین و چروک دست: با گذشت زمان و بالا رفتن سن لایه های سطحی پوست شما نازک تر می شوند و پروتئین های ساختاری کمتری مانند کلاژن تولید می کنند. به همین دلیل دستها لاغرتر و مستعد چین و چروک می شوند. هرچه سن این مشکل پایین تر باشد نشان از پیری زودرس است.
پوست خشک: ممکن است متوجه شوید که پوستتان در 40 سالگی خشک تر و مستعد پوسته پوسته شدن باشد. چین و چروک یا خشکی در دهه 30 غیر طبیعی است..
ریزش مو: ریزش مو هنگامی اتفاق می افتد که سلول های بنیادی که باعث رشد جدید مو در فولیکول های مو می شوند، از بین می روند. تغییرات هورمونی، عوامل محیطی، ژنتیک و رژیم غذایی شما همگی در سرعت این اتفاق چه نقشی دارند.
اگر در کنار تمام این شواهد کاسته شدن از انرژی فعالیت و کار نیز بودید بهتر است به پزشک مراجعه کرد و یا اقداماتی را برای جلوگیری از پیری زودرس توصیه می گردد را حتماً اتخاذ نمایید.
1- غذاهایی که باعث پیری زودرس در خانم ها می شوند
همه ی ما می دانیم که مواد غذایی نقش مهمی در سلامتی بدن و عملکرد ارگان های مختلف ایفا می کنند. اما با این حال همه ما عادت های بد غذایی زیادی داریم که روند پیری را به سرعت می اندازد.
یکی از این عادت های نادرست مصرف زیاد آردهای تصفیه شده ای است که به صورت شیرینیجات صنعتی و یا غذاهای آماده و بخصوص برای وعده شام مصرف می کنیم. فراموش نکنید که این قبیل مواد غذایی پرکالری هستند و در بدن به صورت چربی یا کلسترول تجمع می کنند. بنابراین لازم است که تا حد ممکن از مصرف مواد غذایی زیر خودداری کنید:
مواد غذایی خیلی شور: بدون شک مصرف اسنک ها، چیپس یا میوه های خشک شور و غیره برای خیلی از ما هوس انگیز است. اما با این حال این مواد غذایی برای سلامتی مضر هستند. فراموش نکنید که نمک یکی از بدترین دشمنان بدن است که جزو عوامل اصلی تشکیل سلولیت (همان بافت پرتقالی شکل تجمع یافته در ران ها، باسن و غیره) محسوب می شود.
مواد غذایی شیرین: یادتان باشد که مصرف زیاد و بیش از اندازه قند و مواد قندی کلاژن پوست را از بین می برد و باعث پیری سلول ها می شود.
گوشت های فرآوری شده: سوسیس، کالباس، همبرگرها و غیره حاوی سولفیت ها هستند که روند پیری را سرعت می دهند.
گوشت قرمز: گوشت قرمز حاوی رادیکال های آزاد است. این مولکول ها به کلاژن پوست آسیب زده و باعث پیری سلول ها می شود.
نوشیدنی های الکلی: مصرف الکل به کبد آسیب می زند. این ارگان مسئولیت سم زدایی از بدن را دارد. در نتیجه اگر می خواهید پوستی سالم و شاداب داشته باشید از مصرف این قبیل نوشیدنی ها بپرهیزید.
نوشیدنی های گازدار: نوشیدنی های گازدار نیز جزو دشمن های سلامتی و پوست هستند. تا جایی که می توانید دور این قبیل نوشیدنی ها را خط قرمز بکشید.
مواد غذایی حاوی چربی های ترانس: اسیدهای چرب باعث بروز التهاب و احتباس آب شده و پوست ما را نسبت به نور خورشید حساس و آسیب پذیر می کنند. این چربی ها همچنین باعث بروز بیماری های قلبی می شوند.
2- قرار گرفتن بیش از اندازه در معرض نور خورشید باعث پیری زودرس می شود
نور خورشید برای سلامتی بدن لازم است. به خاطر اینکه باعث سنتز ویتامینی مانند ویتامین D می شود که باعث بهبود خلق وخوی و تقویت استخوان ها و غیره می شود. با این حال قرار گرفتن افراطی و بدون حفاظت در معرض نور خورشید یکی از عوامل مهم تسریع روند پیری پوست می باشد.
اشعه های ماورای بنفش خورشید تا عمق پوست نفوذ کرده و باعث فعال شدن رادیکال های آسیب رسان می شوند. اگر جزو افرادی هستید که ساعت ها در معرض آفتاب قرار دارید و یا علاقه ی زیادی به برنزه شدن دارید باید حواستان به اثرات مضر نور خورشید نیز باشد. توصیه می کنیم حدود نیم ساعت قبل از خارج شدن از منزل کرم ضدآفتاب با شاخص محافظتی مناسب (SPF بالای 30) بزنید. در ساعات گرم در معرض آفتاب قرار نگیرید و عینک آفتابی و کلاه را فراموش نکنید. عدم جذب کلسیم کافی در طول روز باعث افزایش روند پیری در خانم ها می شود
3- بروز پیری زودرس به علت مصرف کم آنتی اکسیدان ها
مصرف کم آنتی اکسیدان ها یکی از عوامل اصلی بروز پیری زودهنگام است. عدم جذب کافی آنتی اکسیدان ها سلول ها را در برابر رادیکال های آزاد آسیب پذیر کرده و کلاژن پوست به طور جدی به خطر می افتد. اگر می خواهید جوان و شاداب بمانید تا می توانید از مواد غذایی زیر میل کنید:
- آب لیموترش (ترجیحاً به صورت ناشتا)
- کیوی
- توت فرنگی
- انبه
- طالبی
- پرتقال
- بروکسل
- هویج
- اسفناج
- کلم کیل
- گوجه فرنگی
- پاپایا
- کدوحلوایی
- یک فنجان چای سبز در روز
- ماهی دو مرتبه در هفته
درمان پزشکی پیری پوست
- استفاده از ویتامین C، آلفاهیدروکسی اسید و رتینوئیک اسیدها
- استفاده از لایه بردار های شیمیایی، خراشیدن پوست آسیب دیده توسط پزشک، دستگاه های اولتراسوند و دستگاه های مخصوص بازگردانی رطوبت به سطح پوست.
- همچنین بعضی از مردم ممکن است جراحی را انتخاب کنند: مثل لیفت صورت و ابرو و یا عمل جراحی روی پلک ها.