درمان ارتودنسی و ورزش
درمان ارتودنسی یکی از بهترین روش ها برای مرتب کردن دندان ها است. به دلیل این که در این درمان وسایلی روی دندان ها قرار می گیرد، همین مسئله موجب می شود که این تفکر در افراد و به ویژه ورزشکاران ایجاد شود که دندان ها از حالت معمولی آسیب پذیرتر هستند. همان طور که می دانید مراقبت از دندان ها در طی ورزش امری ضروری است و البته در خیلی از ورزش ها ممکن است به یک معضل تبدیل شود.
در گذشته ورزشکارانی که ارتودنسی انجام می دادند برای پیشگیری از آسیب وارد شدن به دندان هایشان ممکن بود ورزش را کنار بگذارند. زیرا این احتمال وجود داشت که ضربات احتمالی موجب آسیب دیدن لب ها و دندان ها و همچنین در طی درمان ارتودنسی خارج شدن لوازم و براکت های ارتودنسی از دهان شود. تازه وجود براکت ها و سیم های ارتدنسی احتمال آسیب دیدن لب ها را بیشتر می کرد.
امروزه با پیشرفت علم دندانپزشکی برای افراد ورزشکاری که درمان ارتودنسی انجام می دهند محافظ هایی درست شده است که می تواند خیال آنها را از هر جهت راحت کند. این گاردها روی دندان ها قرار می گیرند و از دندان ها در مقابل ضربات محافظت می کنند، حتی اگر فرد ورزش سنگین مانند ورزش های رزمی انجام دهد. این محافظ ها برای بچه هایی که خیلی اهل بازی و شیطنت هستند و احتمال آسیب دیدن آنها وجود دارد نیز مناسب است.
این گاردها در بیشتر مواقع روی دندان های بالایی قرار می گیرند و قسمت های زیادی از دندان ها باید با این محافظ پوشانده شوند تا از حوادث در امان باشند.محافظ دهانی مخصوص ارتودنسی از جنس سیلیکون میباشد و بصورت اختصاصی برای بیمار ساخته میشود. محافظ دهانی ارتودنسی دارای فضای اضافه برای براکتها و حرکت دندانهاست به همین دلیل از محافظ عادی بزرگتر است ولی استفاده از آن راحت است و از لبها و براکتها محافظت میکند. لبههای بلندی دارد که زیر لبها میروند تا لب را از دندانها دور نگه دارد.یک محافظ دهانی خوب باید علاوه بر راحتی، تطابق مناسب داشته باشد. در ضربهها جابجا نشود و حداقل ۴ میلیمتر ضخامت داشته باشد تا ضربهها را بگیرد. همچنین نواحی زیادی از دندانها در هر فک باید با محافظ در تماس باشند تا خطر شکستگی فک کاهش یابد.یک گزینه مناسب برای ورزشکاران بزرگسال استفاده از ارتودنسی نامرئی متحرک است که با برخوردهای ورزشی مشکلات کمتری دارد.
نکات بیشتر درمورد ارتودنسی و ورزش
- هنگامی که تردید دارید از محافظ دهان استفاده می کنید: پیش از این گفته ایم و باز هم می گوییم: هنگام ورزش کردن با وجود ارتودنسی، حتما محافظ دهان را بگذارید.
- در صورت نیاز، از سایر ابزارهای محافظتی نیز استفاده کنید: بسته به اینکه چه ورزشی انجام می دهید، ممکن است نیاز باشد که علاوه بر محافظ دهان، از کلاه ایمنی، محافظ صورت، عینک های ایمنی یا سایر موارد حفاظتی استفاده کنید. اگر نمی دانید که به کدامیک از این وسایل نیاز دارید، از متخصص ارتودنسی و مربی ورزش خود بپرسید.
- با احتیاط ورزش کنید: اطمینان حاصل کنید که در حین ورود به زمین ورزش، ایمنی اولویت اول شما باشد. ذهن خود را بر بازی متمرکز کرده و به آنچه که پیرامونتان رخ می دهد (مثلا اشیاء یا توپ هایی که به هوا پرتاب می شوند) توجه کنید.
- آماده وقوع شرایط اضطراری باشید: اگر با یک شرایط اورژانسی ارتودنسی جزئی مانند از دست دادن یکی از براکت ها مواجه شدید، با حفظ آرامش با متخصص ارتودنسی خود تماس بگیرید؛ اما اگر دچار جراحت جدی تری شدید، وقت اضطراری ارتودنسی بگیرید و حضورا به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید.
- همیشه جعبه کمک های اولیه را دم دست داشته باشید و اطمینان حاصل کنید که برای احتیاط، از موقعیت نزدیک ترین اتاق اورژانس مطلع هستید.