ارتودنسی امروزه یکی از بهترین روشهای درمانی برای افرادی است که ممکن است دچار مشکلاتی در فک و یا جفت شدن دندان ها یا موقعیت نادرست دندان در دهان خود می شوند، برای درمان و اصلاح وضعیت نامناسب دندان ها به متخصصین اتودنسی مراجعه کنید. برای درمان به هم ریختگی دندان ها از ارتودنسی استفاده می شود که شامل سیم و براکت است. گاها ممکن است بیماری که تحت درمان ارتودنسی قرار می گیرد، دچار عارضه لک شدن دندان ها شود که این تغییر رنگ و لک شدن می تواند به صورت رنگ های زرد، قهوه ای و سیاه و یا لکه های سفید باشد.
براکت های ارتودنسی به خودی خود و در صورت استفاده مناسب و همچنین رعایت نکات بهداشتی مورد نظر توسط بیمار در حین درمان، دندان ها را لک نمی کنند. تنها با رعایت چند نکته ساده می توانید از بروز این حادثه پیشگیری کرده و از ابتلای به لک دندان پس از ارتودنسی دور بمانید و در نهایت مانع لک شدن دندان های خود و حفظ سلامتی آن ها شوید.
رعایت توصیه های بهداشتی جهت جلوگیری لک دندان بعد از ارتودنسی
وقتی بیمار تحت درمان با ارتودنسی قرار می گیرد، توصیه اول بر این است که بعد از هر وعده غذایی بیمار مسواک بزند و وقتی انجام این امر برای او امکان پذیر نیست، به وی توصیه می شود که صبح ها بعد از صرف صبحانه و شب قبل از خواب مسواک بزند. اگر بیمار عمل مسواک زدن را به خوبی انجام دهد، در فضای زیر سیم ها هیچ نوع تغییر ناخوشایندی مثل لک شدن و یا رنگریزه اتفاق نخواهد افتاد.
اگر دندان ها بعد از ارتودنسی لک شد چه کنیم
حالا درصورتی که بهداشت را به خوبی رعایت نکردید و دندان ها بعد از ارتودنسی لک شد راه کارهای زیر پیشنهاد می شود:
- در هنگام برداشتن سیم ها بیمار باید تحت درمان جرم گیری دندان و یا به اصطلاح پالیش قرار گرفته و این لکه ها از طریق انجام پالیش رفع شوند.
- اگر لک دندان با استفاده از پالیش رفع نشد، توصیه می شود که آن لکه در آن ناحیه با ماده سفید پر و درمان شود.
پس توصیه اول ما این است که بیمار مسائل بهداشتی را به خوبی رعایت کند و با رعایت کامل مسائل بهداشتی تغییر رنگ در دندان اتفاق نمی افتد و جدای از این در صورت ایجاد مشکلات می توان از پالیش و یا از پر کردن ناحیه مورد نظر با ماده سفید استفاده کرد.
ارتودنسی و لک و پوسیدگی دندان
آیا قبل از انجام درمان ارتودنسی باید لک و پوسیدگی دندان را به طور کامل درمان کرد و سپس بعد از رفع پوسیدگی درمان ارتودنسی را انجام داد؟ در این مورد بهتر است که قبل از انجام ارتودنسی دندان های دارای لک, پوسیده پر و درمان شود. البته با توجه به اینکه ممکن است در حین درمان هم گاها دندانی دچار پوسیدگی شود، در حین درمان ارتودنسی هم می توان این درمان را انجام داد و بدین منظور سیم ها را می توان برداشت و پوسیدگی را درمان و پر کرد، ولی توصیه بر این است که قبل از درمان ارتودنسی درمان لک و پوسیدگی درمان به طور کامل انجام شود. این کار باعث می شود که فرایند زیرسازی برای انجام درمان به خوبی صورت گیرد و بتوان سیم ها را بر مبنای زیرسازی درست قرار داده و فرایند درمان به صورت مطلوب همان گونه که مد نظر متخصص ارتودنسی است صورت گیرد.
مهمترین دلیل ایجاد لک روی دندان پس از نصب براکت ارتودنسی
بسیاری از افراد پس از اینکه براکت ارتودنسی را بر می دارند از وجود این لکه ها بر روی دندان های خود شوکه می شوند و به دنبال علت ایجاد این لکه ها هستند. در این زمینه لازم است بدانید به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت براکت ارتودنسی روی دندان و نرسیدن آب به مینای آن، پلاک روی دندان ایجاد شده و در واقع در این حالت دندان شروع به پوسیدن می کند. هر چند که ماده رزین بکار رفته برای چسباندن براکت ارتودنسی روی دندان ها نیز می تواند عامل مهم دیگری در ایجاد لک بر روی دندان باشد. بنابراین انتخاب نوع جنس رزین نیز تاثیر بسیاری در ایجاد لک دارد و اگر نوع آن مرغوب نباشد احتمال ایجاد لک روی دندان ها بیشتر می شود.
مسواک نزدن یا روش ناصحیح آن
قطعا زمانی که برای ارتودنسی به پزشک متخصص مراجعه می کنید یکی از مهمترین کارهایی که پس از قرار دادن براکت ارتودنسی روی دندان های شما قرار می گیرد، رعایت بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن مرتب است. بنابراین باید بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید و به خوبی نخ دندان بکشید. اما اگر مسواک زدن دندان ها به خوبی انجام نشود و یا به طور منظم بهداشت دهان و دندان ها رعایت نشود امکان ایجاد لک بر روی دندان پس از ارتودنسی وجود خواهد داشت. استفاده از مواد شوینده نامناسب نیز می تواند نقش مهمی در ایجاد لکه بر روی دندان ها داشته باشد.