در روش ارتودنسی نامرئی، دستگاه های ارتودنسی بر روی دندانها مشاهده نمی شوند. به عبارت دیگر هنگامی که بیمار دهان خود را باز می نماید، دستگاه های ارتودنسی دیده نمی شوند. به علت دیده نشدن سیم های ارتودنسی، تقاضا برای داشتن ارتودنسی نامرئی بیش از گذشته در بیماران مشاهده می شود. ارتودنسی نامرئی به سه صورت ارايه میگردد که در ادامه به آنها اشاره می شود.
انواع ارتودنسی نامرئی:
ارتودنسی نامرئی به علت تقاضای زیاد بیماران بزرگسال یکی از درمان های رایج در مطب های ارتودنسی شده است از انواع ارتودنسی نامرئی می توان به ارتودنسی لینگوال، ارتودنسی با موارد همرنگ و ارتودنسی با پلاک های شفاف اشاره کرد. تفاوت عمده این سه نوع ارتودنسی در قابلیت برداشتن آنها است. بدین معنا که ارتودنسی با پلاک شفاف را می توانید از دهان خارج کنید و در دسته ارتودنسی متحرک قرار می گیرد اما دو نوع دیگر را نمی توانید خودتان بردارید و جا به جا کنید و در دسته ارتودنسی ثابت قرار می گیرند.
ارتودنسی نامرئی لینگوال:
در روش ارتودنسی نامرئی با براکت های لینگوال، سیم های ارتودنسی در سطح پشتی دندان های فک بالا و پایین چسبانده می شود. متخصص ارتودنسی به طور معمول استفاده از ارتودنسی لینگوال را پیشنهاد نمی کند. ارتودسی نامرئی لینگوال به دلیل مزاحمتی که برای زبان ایجاد می کند و فضایی که اشغال می کند و همجنین به دلیل احتمال شکسته شدن به طور معمول محبوب نیست . به همین دلیل روش های دیگر ارتودنسی نامرئی به بیمار پیشنهاد می شود
ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف:
در روش ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف از پلاک های نامرئی یا دستگاه های بسیار شفاف در جهت ردیف کردن دندان ها استفاده می شود. نوع ناهنجاری تعیین کننده این است که آیا می توان از این پلاک های نامرئی شفاف استفاده نمود یا خیر. این عمل در هنگام معاینه بیمار توسط متخصص ارتودنسی مشخص می گردد. در صورتیکه بیمار نیاز به ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف داشته باشد، این پلاک های نامرئی شفاف می بایست هر دو هفته یا هر سه هفته یکبار توسط بیمار تعویض گردد. ار آنجایی که این پلاک ها بسیار شفاف می باشند، در هنگام صحبت کردن بیمار مشاهده نمی شوند و امروزه تقاضا برای استفاده از ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف بسیار بالا می باشد.
ارتودنسی نامرئی با براکت همرنگ دندان:
در روش ارتودنسی نامرئی با براکت همرنگ دندان از براکت هایی استفاده می شود که بسیار شفاف بوده و همرنگ دندان است. جنس براکت ها در روش ارتودنسی نامرئی با براکت همرنگ دندان از پلاستیک و یا سرامیک می باشد. این روش درمان بسیار کارآمد می باشد. در صورتیکه بیمار هر نوع ناهنجاری داشته باشد، می توان از این روش استفاده نمود. براکت های همرنگ دندان بدون رنگ بوده و دیده نمی شوند. این روش دارای استحکام و زیبایی خوبی بوده و مشکلی برای زبان یا گفتار بیمار ایجاد نمی کند.
ارتودنسی نامرئی بدون سیم
نوعی سیستم الاینر تراپی (مرتب نمودن دندانها به وسیله ردیف کننده های دندانی بدون سیم) می باشد که با کمک تکنیک های پیشرفته درمانی در ارتودنسی می توان دندانهای نا مرتب را تصحیح کرد در این روش با استفاده از تکنولوژی CAD/CAM، برای درمان هر بیمار، تعدادی ردیف کننده های دندانی بدون سیم و با استفاده از پلاک های شفاف که مختص همان بیمار می باشد طراحی و ساخته می شود. این طراحی و ساخت کامپیوتری، براساس طرح درمان متخصص ارتودنسی، انجام می شود.
هر بیمار در طول درمان خود، از یکسری از الاینرهای نا مریی، به ترتیب شماره ای که روی آنها حک شده است استفاده می نماید. بیمار از هر یک از الاینرها به مدت دو هفته (22ساعت در شبانه روز) استفاده می کند تا دندان های خود را در یک مسیر از پیش طراحی و برنامه ریزی شده در کامپیوتر که براساس طرح درمان متخصص ارتودنسی است به محل صحیح خود هدایت کند تا بدین ترتیب دندانها مرتب شوند. هر یک از دستگاه های نا مریی، نیروهای ” کنترل شده و سبک ” به دندان وارد می کنند و دندان را طی دو تا سه هفته، فقط حدود 25/0 میلی متر در مسیر برنامه ریزی شده توسط کامپیوتر، حرکت می دهند که این موضوع از این جهت ارزشمند است که با وارد کردن نیرو ” سبک و مستمر” ریشه دندان بیمار، دچار تحلیل نمی شود و دندان پس از مدتی دچار لقی و افتادن نخواهد شد.
مزیت ارتودنسی نامرئی متحرک
- الاینرهای کریستالی شفاف در هنگام استفاده آسیب نمی بینند
- ظاهری شفاف و گزینه متحرک بودن این دستگاه ارزش زیبایی این دستگاه را بالا می برد. زمان کمتری برای ویزیت می گذارید
- مثل براکت های سنتی هیچ آسیب یا سایشی از بابت سیم و براکت وجود ندارد
- ردیف های الاینر با مواد نرم و پلیمری پزشکی ساخته می شوند بنابراین راحت هستند.
- بیمار می تواند دستگاه را هنگام خوردن و مسواک زدن بردارد، بنابراین می تواند بهداشت دهان و دندان را به خوبی حفظ کند
و اما معایب ؛ آیا ارتودنسی نامرئی عوارض جانبی به همراه دارد ؟
- ممکن است فرد در ابتدا تا زمانی که به ارتودنسی عادت کند ، اندکی احساس درد داشته باشد .
- هزینه ی این روش نسبت به مدل های دیگر ارتودنسی خیلی بیشتر است .
- با توجه به متحرک بودن ارتودنسی ، به همکاری بیمار نیاز است .
- در بسیاری از مشکلات دندانی شدید و استخوانی ، این روش کاربرد ندارد .
- احتمال گم شدن پلاک وجود دارد .
دستورالعمل های مهم بعد از درمان چیست ؟
- مراجعه منظم به متخصص ارتودنسی
- انجام مراقبت های منظم از اجزای تشکیل دهنده ارتودنسی
- درآوردن آن ها قبل از صرف غذا و انجام فعالیت های سنگین ورزشی
- مسواک زدن دندان ها بعد از صرف غذا به منظور جلوگیری از کثیف شدن اجزای تشکیل دهنده ارتودنسی