آیا خوردن شکلات سبب ایجاد جوش صورت خواهد شد ؟
آکنه (جوش جوانی) از شایع ترین بیماری های پوست است طوری که تقریبا تمام نوجوانان به درجاتی به آن دچار می شوند. این بیماری در نتیجه انسداد مجاری غدد چربی پوست ایجاد شده و سپس با افزدوده شدن التهاب و عوامل میکروبی شدت می گیرد. آکنه غالبا در خانم ها بیشتر دیده می شود ولی در عوض در مردان شدیدتر است.مهمترین عامل افزایش ترشحات غدد سباسه است که به خصوص در صورت، سینه و پشت تمرکز دارند. با افزایش این ترشحات و انسداد مجاری غدد بتدریج عوامل میکروبی و التهاب نیز اضافه شده و علائم آکنه پدیدار می شود. شاید شایعترین سوالی که یک متخصص پوست از بیمار خود می شنود، نقش تغذیه در بروز یا شدت آکنه است.گر چه تاکنون مطالعه ای بطور یقین رابطه آکنه و تغذیه را ثابت نکرده بود ولی با این وجود در منابع مختلف از نقش تغذیه صبحتی به میان آمده است اخیرا در مطالعه جدیدی که در سال 2007 توسط مرکز تحقیقات دانشگاهی RMIT در شهر ملبورن استرالیا انجام گرفته است، نتایج جدیدی در این زمینه منتشر گردیده است.
و در این مطالعه نشان داده شده که بروز و شدت آکنه با مصرف غذاهای حاوی کربوهیدرات بالا افزایش یافته است و بهبودی آکنه پس از رژیم غذایی با بارکربوهیدرات کم نشان دهنده این واقعیت است که شیوه زندگی و تغذیه نقش مهمی در پاتوژنز آکنه دارد.در بررسی های انجام شده دیده شده است که میزان بروز آکنه با تغییر شیوه زندگی و تغییر رنگ و بوی زندگیها به سمت الگوی غربی، تغییر کرده است از این جهت محققان فاکتورهای موثر بر شیوه زندگی از جمله تغذیه را بررسی کردند.در سال 1930 آکنه، بیماری شناخته شد که با به هم ریختگی متابولیسم کربوهیدرات رابطه داشت چرا که اولین مطالعات اختلال تحمل گلوکز را در بیماران مبتلا به آکنه نشان می داد.اخیرا این موضوع مطرح شد که چگونه تغذیه بر فعالیت سیستم اندوکرین یا هورمونی فرد موثر است. کورداین در مطالعه ای نشان داد که ایندکس گلایسمیک بالا می تواند باعث شیوع بالای آکنه در این شیوه زندگی شود.
در این مطالعه 43 نفر مرد با سن 25-15 سال مبتلا به آکنه خفیف تا متوسط انتخاب شدند و این افراد هیچ درمان خوراکی یا موضعی استفاده نمی کردند. و این مردان در دو گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. در گروه مداخله بیماران تحت رژیم غذایی با بارگلایسمیک پایین که 25درصد انرژی آن از پروتئین و 45 درصد با ایندکس کربوهیدرات پایین، قرار گرفتند. در مقابل در گروه کنترل رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات استفاده شد. تعداد ضایعات و شدت آکنه هر ماه بررسی می شد.
نتایج نشان داد در هفته 12، تعداد متوسط ضایعات در گروه با رژیم غذایی کم کربوهیدرات کاهش بیشتری نسبت به گروه کنترل داشت و وزن این گروه نیز کاهش بیشتری داشت. این مطالعه به صورت کنترل شده و تصادفی انجام گرفته است ولی مطالعات بیشتری برای تاثیر واقعی عوامل مجزا بر بروز آکنه لازم است.
آیا قهوه و کافئین باعث بروز آکنه می شود؟
رابطه بین مصرف قهوه و بروز آکنه یک مسئله نسبتا پیچیده است.
نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که قهوه در واقع علت بروز آکنه نیست اما می تواند علائم آن را تشدید می کند و این مسئله به مواد افزودنی موجود در قهوه، مقدار قهوه مصرفی و برخی عوامل دیگر بستگی دارد که در ادامه اثر کافئین را بررسی خواهیم کرد.
کافئین باعث بی خوابی در فرد می شود که برای انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری بالا دارد مفید به نظر می رسد اما از سوی دیگر باعث افزایش واکنش های استرسی بدن نیز خواهد شد، نوشیدن یک فنجان بزرگ قهوه می تواند واکنش های استرسی بدن را تا دو برابر افزایش دهد.اگرچه استرس در بروز آکنه نقش ندارد اما از آن جا که هورمون های استرس مانند کورتیزول می توانند مقدار چربی تولید شده توسط غدد چربی را افزایش دهند استرس در تشدید علائم آکنه و جوش موثر است.از سوی دیگر مصرف کافئین فراوان در انتهای روز باعث اختلال در کیفیت خواب شده و خواب کمتر به معنای استرس بیشتر است که به نوبه خود اثر منفی روی علائم آکنه به جا می گذارد.تاثیر کافئین روی خواب افراد متفاوت است بنابراین اگر به این ماده حساس هستید برای جلوگیری از مشکلات خواب و افزایش استرس توصیه می شود مصرف آن را به قبل از ظهر موکول کنید
آیا پس از مصرف شکلات، صورت شما جوش می زند؟
شکلات، به هیچ وجه جزء غذاهایی نیست که موجب جوش شود، اما چرا صورت برخی از افراد پس از مصرف آن جوش می زند؟ به احتمال زیاد چنین جوش هایی کاملا اتفاقی رخ می دهند. احتمال ایجاد این جوش از قبل وجود داشته، چه با مصرف شکلات چه بدون مصرف آن. هرچند ما جوش های خود را به آخرین ماده ی غذایی که مصرف کرده ایم ارتباط می دهیم، اما این مطلب صحت ندارد. جوش، یک مشکل پوستی پیچیده است که بیشتر به دلیل مشکلات هورمونی ایجاد می شود.
فاکتورهای زیادی موجب جوش زدن می شود
غذا دلیل اصلی ایجاد جوش نیست. دلیل اصلی جوش تجمع سلول های مرده در منافذ پوست، چربی های صورت و افزایش باکتری های تولید کننده ی آکنه است. هورمون ها نیز نقش مهمی در ایجاد جوش دارند. به همین دلیل است که در زمان بلوغ و نزدیک به زمان قاعدگی جوش ها افزایش می یابند. جوش زدن ممکن است موروثی نیز باشد. بدین معنا که اگر پدر و مادر شما مستعد آکنه هستند، شما نیز خواهید بود.اگر احساس می کنید یک غذای خاص پوست شما را مستعد جوش می کند، آن را نخورید، اما به یاد داشته باشید که هیچ غذایی موجب تحریک پوست برای ایجاد جوش نمی شود. بنابراین، جای هیچ نگرانی نیست. با خیال آسوده به مصرف شکلات خود ادامه دهید.