خطوط و ترکهای پوستی به صورت خطوط یکسان و موازی روی پوست ظاهر میشوند. رنگ و بافت این خطوط با پوست طبیعی فرق دارد و رنگ آنها از بنفش تا صورتی کمرنگ و خاکستری روشن متغیر است. هنگامی که این خطوط و ترکها درست میزنید میتوانید برآمدگی و تو رفتگیهای روی پوست خود را احساس کنید. این خطوط و ترکهای پوستی با درد یا خارش همراه هستند. معمولا این ترکها در طول بارداری یا پس از تغییرات ناگهانی وزن ایجاد میشوند. نوجوانان که به سرعت رشد میکنند بیشتر دچار ترکهای پوستی میشوند. ترکهای پوستی، خطرناک نیستند و معمولا با گذر زمان از بین میروند. پوست در قسمتهای مختلف ترک میخورد اما بیشترین ترکهای پوستی روی شکم، سینه، بازو، ران و کپلها ایجاد میشود.
همه ترکهای پوستی شبیه هم نیستند، این ترکها براساس مدت زمانی که روی پوست تشکیل شدهاند، علت ایجاد کننده آنها، محل ایجاد آنها روی بدن، و نوع پوست شما، متفاوت هستند. شایعترین نوع ترکهای پوستی عبارتند از:
- خطوط یا رگه های فرورفته پوستی
- خطوط بنفش، قرمز، سیاه، کبود، صورتی
- خطوطی که رنگ روشن دارند و به تدریج رنگ آنها روشنتر میشود.
- خطوط و ترکهای روی شکم، سینه، ران، پهلو یا باسن
- خطوطی که بخش زیادی از بدن را پوشش میدهند.
احتمال ایجاد خطوط و ترکهای پوستی در همه افراد وجود دارد، اما برخی فاکتورها احتمال ایجاد این خطوط را افزایش میدهند. این فاکتورها عبارتند از:
- جنسیت مونث
- داشتن سابقه فردی یا خانوادگی
- بارداری به ویژه بارداری در سنین پایین
- چاقی یا داشتن اضافه وزن
استریا یا ترک های پوستی ضایعاتی هستند که به دلیل نازک شدن لایه درم و اپیدرم پوست به شکل بریدگی، اغلب در نواحی تحت فشار مثل ران، باسن، شکم و سینه ها ایجاد می شوند. ترک های پوستی هنگام بلوغ، معمولا روی ران ها، باسن و سینه ها ایجاد می شوند ولی در دوران حاملگی این ترک ها بیشتر در نواحی شکم و سینه ها بروز می کنند. ترک های پوستی در آقایان نیز ایجاد می شوند ولی در خانم ها بسیار شایع ترهستند.از نظر علت ایجاد استریا یا ترک های پوستی عوامل مختلفی مطرح شده است. مهمترین عامل، کشیدگی پوست به طور ناگهانی است که مثلاً در بارداری و بلوغ شاهد آن هستیم ولی کشیدگی پوست تنها یکی از عوامل ایجاد ترک های پوستی است و عوامل درونی نیز در بروز آن مؤثر می باشد.
از جمله این عوامل، تغییرات هورمونی است که سبب عدم تعادل در فیبروبلاست ها (سلول های تولید کننده الاستین و کلاژن) می شود که این امر منجر به کاهش تعداد و کیفیت فیبرهای کلاژن و الاستین می گردد. در نتیجه پوست فیبرهای کلاژن، دچار پارگی شده و پوست حالت ترک خوردگی پیدا می کند.بیماری های زمینه ای و مصرف داروهای مختلف مخصوصاً داروهای کورتونی نیز می تواند در پیدایش این ضایعات موثر باشد. استفاده طولانی مدت از کورتون های موضعی قوی نیز می تواند باعث ایجاد استریا یا ترک های پوستی شود. به همین دلیل توصیه می شود کورتون های موضعی فقط زیر نظر پزشک مصرف شوند تا عوارض آن در بیمار ظاهر نشود.وراثت نیز در پیدایش استریا نقش دارد. استریا در نژاد قفقازی بیش از سایر نژادها دیده می شود. از نظر ظاهری این ترک ها در ابتدا قرمز تا بنفش رنگ هستند ولی با گذشت زمان به تدریج سفید رنگ می شوند.
ترک های پوستی بیشتر در میان خانم ها و به ویژه در دوران بارداری شایع است. در دوران بارداری با بزرگ تر شدن جنین پوست کشیده می شود؛ همچنین تغییرات هورمونی در این دوران، بافت پوست را ضعیف می کند و موجب ایجاد ترک های پوستی می شود. پوست هر اندامی که در دوران بارداری دچار افزایش حجم شده است درمعرض ترک خوردگی است. ممکن است این ترک ها با زایمان و کاهش وزن ناپدید شوند.
ترک های پوستی هم در زنان و هم در مردانی که مبتلا به چاقی هستند ایجاد می شود. حتی بدن سازهایی که چربی کمی دارند در قسمت هایی که ماهیچه ها بزرگ تر شده اند، ممکن است دچار ترک پوستی شوند.ترک های پوستی در کودکان و نوجوانان با افزایش ناگهانی قد و یا وزن به ویژه در دوران بلوغ، ایجاد می شود.
- ترتینوئين: کرم های ترتینوئین حاوی رتینوئيد هستند. این کرم ها ترک هایی را که به تازگی ایجاد شده اند محو می کنند، اما ممکن است پوست را قرمز، ملتهب و زبر کنند. این کرم ها برای از بین بردن چین و چروک نیز مناسب اند.
- تقویت کننده ی کلاژن: عصاره ی StriVectin-SD و عصاره ی دانه ی لوپن (ترمس)، کلاژن پوست را افزایش می دهند، اما دقیقا نمی توان گفت که در ازبین بردن یا جلوگیری از ترک های پوستی نقش دارند.
- سنتلا آسیاتیکا: این روغن گیاهی به افزایش سلول در بدن کمک می کند و موجب تولید کلاژن و ساخته شدن بافت های پوستی می شود. برخی از افراد از این روغن برای درمان زخم استفاده می کنند. کرم های سنتلا آسیاتیکا ازجمله کرم هایی هستند که بدون نسخه در داروخانه ها عرضه می شود، اما شواهد کمی مبنی بر تأثیرگذاری آنها در ازبین بردن ترک های پوستی وجود دارد.
- کره ی کاکائو، شی باتر، روغن زیتون، ویتامین E و مرطوب کننده های دیگر: این کرم های طبیعی پوست را نرم و مرطوب می کنند، اما تأثیر آنها در ازبین بردن یا جلوگیری از ترک های پوستی مشخص نیست.