پسوریازیس پوست سر یک اختلال پوستی رایج است که در آن پچ های فلس مانند برآمده ایجاد می شود. این نوع از پسوریازیس ممکن است به صورت یک پچ به تنهایی و یا چندین پچ ایجاد شود و در مواردی حتی تمام پوست سر را درگیر کند. پسوریازیس پوست سر ممکن است تا پشت گردن و پشت و درون گوش ها نیز پیشروی کند. پسوریازیس پوست سر به صورت نواحی قرمز و خارش دار به همراه پوسته های براق ظاهر می شود. بیماری پسوریازیس در کودکان در بیشتر موارد ابتدا از پوست سر آغاز می شود. شما ممکن است متوجه باقی مانده هایی از سلول های مرده پوستی در موهای خود یا روی شانه ها خصوصا بعد از خاراندن پوست سر خود شوید. پچ های فلس مانند که ممکن است با کندن دچار خونریزی شوند، در نواحی فراتر از خط رویش موها نیز ظاهر می شوند.
پسوریازیس پوست سر از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود و مانند انواع دیگر این بیماری، علت آن به طور دقیق تشخیص داده نشده است. پزشکان معتقدند که وجود اختلال در سیستم ایمنی موجب تولید بیش از حد سلول های پوستی و تشکیل پچ های های فلس مانند در پسوریازیس پوست سر می شود. این نوع از پسوریازیس در مواردی خفیف و غیر قابل توجه است. پسوریازیس پوست سر ممکن است شدید شود، مدت طولانی به طول انجامد و موجب زخم های ضخیم و پوسته پوسته شود. خارش شدید ناشی از پسوریازیس پوست سر خواب و زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار می دهد و خاراندن زیاد پوست موجب عفونت های پوستی و ریزش مو می شود.
آیا بیماری پسوریازیس قابل پیشگیری است؟
بیماری پوستی پسوریازیس قابل اجتناب نیست، اما شما می توانید آن را کنترل کنید. افراد مبتلا به پسوریازیس ممکن است در دوره های زمانی هیچ نشانه ای نداشته باشند اما ناگهان بیماری شان عود کند و علائم آن نمایان شود.
متداول ترین عوامل تشدیدکننده این بیماری عبارتند از:
- استرس
- پوست خشک
- محرک های پوستی
- آب و هوای سرد
- سیگار کشیدن
- عفونت هایی مانند سرماخوردگی و گلو درد میکروبی
- بیماری هایی که سیستم ایمنی را تضعیف می کنند
- داروهای خاص مانند بتا بلاکرها برای درمان فشار خون بالا
آیا ممکن است به آرتریت (ورم مفاصل) پسوریاتیک مبتلا شوید؟
حدود ۱۱ درصد از افرادی که به پسوریازیس مبتلا می شوند، دارای ورم مفاصل پیوریاتیک نیز هستند. به هر حال، تقریبا ۳۰ درصد از مبتلایان به بیماری پوستی پسوریازیس،درنهایت گرفتار ورم مفاصل پسوریاتیک می شوند.
شکل های خفیف ورم مفاصل پسوریاتیک ممکن است تشخیص داده نشود. با وجود این، مهم است که در همان ابتدا ورم مفاصل پسوریاتیک درمان شود تا از آسیب دائمی به مفصل جلوگیری شود.
نکاتی برای مراقبت از خود
شوره سر
شوره های سر ناشی از پسوریازیس با شوره سر معمولی تفاوت هایی دارند. معمولا شوره های پسوریازیسی بزرگ و نقره ای رنگ هستند. این پوسته ریزی ها باید با احتیاط برداشته شوند و هرگز آنها را نخارانید و نکنید.
برس زدن یا شانه کردن
پسوریازیس معمولا شانه زدن یا برس کردن موها را مشکل می کند در هنگام شانه زدن مراقب باشید تا به پوست سر خود آسیب نزنید. شما می توانید از یک برس نرم برای برداشتن پوسته های کف سر استفاده کنید. برس را پیش از هر بار استفاده تمیز کنید تا جلوی عفونت گرفته شود.
مشکلات ناشی از پسوریازیس
پسوریازیس می تواند باعث ایجاد دو عارضه عمده شود:
- خونریزی: پسوریازیس باعث خارش و ناراحتی در کف سر می شود و مریض با خاراندن کف سر باعث کندن پوسته ها و متعاقب آن خونریزی می شود.
- ریزش مو: تاثیر پسوریازیس بر روی فولیکول های مو، پوسته ریزی های سنگین و شدید و خاراندن های بیش از حد می تواند موجب ریزش موی قابل توجهی شود. حتی ریزش مو موهای دسته ای وقتی که صدمه زیادی به پوست سر وارد شده دیده می شود. بعضی درمان های پسوریازیس خود می تواند باعث ریزش مو شود. در صورت بروز ریزش مو با پزشک خود مشورت کنید شاید داروی شما را عوض کند. از رنگ کردن و استفاده از مواد شیمیایی برای حالت دادن موهای خود خودداری کنید و بخاطر داشته باشید که این نوع ریزش مو برگشت پذیر است.