گیاه مگنولیا چیست؟
مگنولیا سرده ای متعلق به تیره ی مگنولیاسه با نام علمی “Magnoliaceae” است که شامل ۱۲۰ گونه ی مختلف می شود. این گونه ها به شکل درخت یا بوته و در آب و هوای گرم و مرطوب می رویند و به عنوان گیاه زینتی استفاده می شوند. خاستگاه مگنولیا خاور دور، آسیای میانه و آمریکای مرکزی است. گل های آن منفرد و بزرگ به رنگ سفید، صورتی یا زرد روشن هستند. این گیاه معمولا از سال دوم یا سوم پس از کاشت شروع به گلدهی می کند. دوره ی گلدهی آن در اوایل بهار و به مدت یک تا سه ماه است و در دیگر فصل های سال می توان از خشک شده ی آن استفاده کرد. نام این گیاه برگرفته از «پییر مانیول» پزشک و گیاه شناس فرانسوی است.
خواص و فواید پوست مگنولیا
پوست ماگنولیا سرشار از دو نئو لیگنان مگنولول و هونوکیول است که گفته شده اکثر خواص این ماده از آن ها نشات گرفته است. لازم به ذکر است نئو لیگنان ها نوعی ریز مغذی های پلی فنلی در گیاهان هستند و پلی فنل ها از نظر سطح آنتی اکسیدانی بسیار ارزشمند بوده و خواص زیادی دارند. علاوه بر نئو لیگنان ها بیش از 200 ترکیب شیمیایی دیگر نیز در پوست این درخت وجود دارد که طی سال های اخیر خواص ضد التهابی، ضد سرطانی، ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی آن ها مورد مطالعه قرار گرفته است. در طب سنتی چینی از پوست ماگنولیا برای درمان بیماری هایی همچون آسم، اضطراب، افسردگی، اختلالات معده و التهاب استفاده می شود. اگر کنجکاو هستید بدانید تحقیقات علمی درباره خواص پوست ماگنولیا به چه نتایجی رسیده اند در ادامه به تعدادی از آن ها اشاره خواهیم کرد.
1. مقابله با استرس اکسیداتیو و التهاب
استرس اکسیداتیو و التهاب از علل اصلی بیماری های مزمن همچون دیابت، سرطان، بیماری قلبی و بیماری های عصبی همچون آلزایمر بوده و در بسیاری از تغییرات بدن و ذهن ناشی از افزایش سن نقش مهمی دارند. ترکیبات پلی فنلی موجود در پوست ماگنولیا به عنوان درمان بالقوه برای مقابله با عوارض جانبی استرس اکسیداتیو و التهاب مفید هستند. هونوکیول با افزایش آنزیم های آنتی اکسیدانی و کاهش سطح متان دی کربوکسیلیک آلدئید با پیری مقابله کرده و به دلیل توانایی اش در عبور از سد خونی مغزی به کاهش التهاب موجود در مغز و نخاع کمک می کند که می تواند اثر خوبی در کاهش علائم بیماری های عصبی همچون آلزایمر داشته باشد.
2. دیابت
از آن جا که استرس اکسیداتیو با دیابت و عوارض آن رابطه مستقیم دارد و پوست ماگنولیا تاثیر خوبی در کاهش استرس اکسیداتیو داشته است به نظر می رسد مصرف آن برای بهبود سطح قند خون و عوارض دیابت مفید باشد.
3. تاثیر مگنولیا بر سرطان
هونوکیول موجود در پوست ماگنولیا با کمک به تنظیم مسیرهای سیگنالینگ سلولی با سرطان مقابله کرده و برای پیشگیری و درمان این بیماری مفید است. طی مطالعات انجام شده به نظر می رسد این ماده پتانسیل جلوگیری از رشد تورموها در مغز، سینه، روده بزرگ، کبد و پوست را داشته و اثر بخشی سایر داروهای ضد سرطانی و پرتو درمانی را افزایش دهد. مگنولول موجود در پوست ماگنولیا نیز خاصیت ضد سرطانی دارد و به کنترل و سرکوب رشد تومورها در اندام های مختف از جمله ریه کمک می کند.
4. کاهش اضطراب و استرس
به نظر می رسد عصاره پوست ماگنولیا از بدن در برابر بسیاری از شرایط عصبی محافظت می کند، این شرایط تنها به بیماری های مغزی همچون آلزایمر خلاصه نمی شود بلکه شامل استرس، اضطراب، اختلالات خلقی و افسردگی نیز می باشد. مصرف عصاره پوست ماگنولیا باعث کاهش سطح کورتیزول – هورمون اصلی استرس در بدن – شده و ترکیب هونوکیول و مگنولول به بهبود سطح سروتونین در مغز و کاهش سطح کورتیکوسترون خون کمک می کند، این دو ماده در تنظیم اضطراب، خلق و خو و افسردگی نقش مهمی دارند.
5. بهبود خواب با گیاه مگنولیا
اثر مثبت پوست ماگنولیا در بهبود کیفیت خواب نیز به ترکیبات پلی فنلی موجود در آن یعنی هونوکیول و مگنولول برمی گردد. مصرف پوست ماگنولیا به درمان بی خوابی کمک می کند و باعث می شود مدت زمان بیدار ماندن طی از خواب پریدن های شبانه کاهش یابد، به نظر می رسد این مسئله با تاثیر این ماده روی فعالیت گیرنده های GABA در سیستم عصبی مرکزی ارتباط نزدیکی داشته باشد.
6. بهبود علائم یائسگی
خانم ها در دوران یائسگی علائم آزار دهنده ای را تجربه می کنند و اغلب به دنبال درمان های موثر برای کاهش آن ها هستند. برخی مزایای پوست ماگنولیا از جمله بهبود خواب و خلق و خو می تواند برای دوران یائسگی خانم ها مفید باشد و به کاهش اضطراب و تحریک پذیری این دوران کمک کند. اگرچه ماده مورد نظر در مطالعات علاوه بر عصاره پوست ماگنولیا حاوی ترکیبات دیگری نیز بوده و نمی توان با اطمینان گفت این اثرات مثبت از پوست ماگنولیا نشات گرفته است.
نحوه مصرف پوست ماگنولیا
در طب سنتی چینی برای تهیه مکمل پوست ماگنولیا ابتدا پوست را از درخت جدا کرده، سپس آن ها را خشک می کنند و می جوشانند و در مرحله آخر به یک تنتور اضافه می کنند تا به صورت خوراکی مصرف شود. امروز عصاره پوست ماگنولیا به صورت قرص های مکمل در دسترس است اما توصیه ای درباره دوز مصرف این مکمل ها وجود ندارد. هنگام مصرف حتما به دستورالعمل درج شده روی برچسب آن توجه داشته باشید. قبل از مصرف نیز حتما با پزشک خود صحبت کنید به خصوص اگر مکمل یا داروی خاصی مصرف می کنید.
تداخلات مگنولیا
تداخل متوسط: توجه داشته باشید که مگنولیا با الکل تداخل متوسط دارد. ساقه مگنولیا مانند الکل می تواند باعث ایجاد خواب آلودگی و گیجی شود. مصرف مقادیر بیش از حد ساقه مگنولیا با الکل می تواند ممکن است خواب آلودگی شدید ایجاد کند.
- داروهای آرام بخش (باربیتورات ها و بنزودیازپین ها) با مگنولیا تداخل دارند. ساقه مگنولیا مانند داروهای آرام بخش خواب آلودگی و گیجی ایجاد می کنند. مصرف همزمان این دو می تواند خواب آلودگی شدید ایجاد کند.
- برخی از داروهای آرام بخش باربیتوارت شامل آموباربیتال (آمیتال)، بوتاباربیتال (بوتیزول)، مفوباربیتال (مبارال)، پنتوباربیتال (نمبوتال)، فنوباربیتال (لومینال)، سکوباربیتال (سکونال) هستند.
- برخی از داروهای آرام بخش بنزودیازپین شامل کلونازپام (کلونوپین)، دیازپام (والیوم)، لورازپام (آتیوان)، می باشند.
- سایر داروهای آرام بخش سرکوب کننده سیستم عصبی مرکزی مثل زولپیدم (آمبین) نیز با ساقه مگنولیا نیز ممکن است تداخل ایجاد کنند.
عوارض جانبی مگنولیا
مصرف کوتاه مدت مگنولیا به صورت خوراکی و یا در خمیردندان امکان دارد برای اکثر افراد بی خطر است. مگنولیا به صورت خوراکی تا ۶ هفته استفاده شده است و در خمیر دندان تا ۶ ماه استفاده شده است. گزارشاتی وجود دارد که مگنولیا می تواند منجر به انقباض رحم و سقط جنین شود. اطلاعات کافی در خصوص ایمنی مگنولیا در دوران شیردهی وجود ندارد. بنابرین احتیاط لازم کنید و از مصرف آن اجتناب کنید.
جراحی: مگنولیا سیستم عصبی مرکزی را آهسته می کند. نگرانی وجود دارد که مصرف هزمان مگنولیا با داروهای بیهوشی و سایر داروها در هنگام جراحی و بعد از آن، ممکن است سیستم عصبی مرکزی را بسیار آهسته کنند. مگنولیا همچنینین می تواند انعقاد خون را آهسته کند و باعث خون ریزی بعد از جراحی شود. استفاده مگنولیا را حداقل ۲ هفته قبل از جراحی متوقف کنید.
کلام آخر
مالونگو با چندین مزیت بالقوه مانند کاهش درد و کاهش اضطراب ، تشنج صرع ، علائم آسم و التهاب همراه بوده است. با این حال ، بیشتر تحقیقات در حیوانات انجام شده و مطالعات بیشتری در انسان لازم است.همراه ما باشید.