کامپوزیت دندان یک روش مدرن و پیشرفته برای ترمیم دندان های شکسته، آسیب دیده، ترک خورده و دندان هایی است که تغییر رنگ داده اند و یا فاصله جزئی بین آنها وجود دارد. به هر دلیلی که قصد داشته باشید کامپوزیت ونیر نصب کنید بهتر است نظرات مردم درباره کامپوزیت دندان را بدانید تا تصمیم بگیرید آیا کامپوزیت خوب است یا خیر. نصب کامپوزیت دندان با شکل دهی رزین کامپوزیت روی دندان های جلویی و سفت کردن آن با یک لیزر مخصوص که موجب پیوند خوردن آن با مینای دندان می شود؛ انجام می گیرد. در نهایت، دندانپزشک کامپوزیت ونیرها را روی دندان های شما پولیش می کند تا شکل نهایی و درخشان خود را به دست بیاورند.
کامپوزیت دندان، ظاهر بسیار زیبایی دارد و کاملا شبیه دندان طبیعی به نظر می رسد. کامپوزیت ها می توانند عیوب ظاهری دندان ها را به نحوی برطرف کنند که شما از ظاهر زیبا و جذاب لبخند خود لذت ببرید. با وجود این که مزایای کامپوزیت ونیر بسیار زیاد است و از جمله آن می توان به غیر تهاجمی بودن، عدم نیاز به تراشیدن مینای دندان و ارزان تر بودن نسبت به لمینت سرامیکی اشاره کرد اما گاهی اوقات افراد نسبت به اینکه کاندید مناسبی برای کاشت ونیر کامپوزیت باشند تردید دارند و تصور می کنند کامپوزیت دندان ارزش هزینه کردن ندارد.
انواع کامپوزیت دندان:
- کامپوزیت درشت دانه یا ماکروفیل: اولین نوع کامپوزیت دندان که وارد بازار شد، کامپوزیت ماکروفیل می باشد.
- کامپوزیت ریز دانه یا میکروفیل: این کامپوزیت ها بر خلاف ماکروفیل ها که ذرات درشتی بودند، از دوام کمتری برخوردارند.
- هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید: این نوع کامپوزیت، در واقع بین کامپوزیت میکروفیل و کامپوزیت ماکروفیل قرار دارد. ذرات کامپوزیت هیبرید بین 10 تا 50 میکرومتر و همچنین ذراتی به اندازه 40 نانومتر است. کامپوزیت میکروهیبرید و نانوهیبرید هر دو در گروه کامپوزیت هیبرید قرار دارند و ذراتی به اندازه ی کمتر از 100 نانومتر تا بیشتر از 1 میکرومتر دارند. این مواد دارای فیلر بالایی هستند که باعث می شود مقاومت آنها در برابر ساییدگی افزایش یابد و در نتیجه استحکام بالایی داشته باشند. از معایب کامپوزیت هیبرید می توان به کاهش زیبایی آنها به مرور زمان به دلیل استهلاک، اشاره کرد. این نوع ماده به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم، باعث کاهش تاثیر پولیش و خاصیت بازتاب کنندگی می شود.
- نانو کامپوزیت ها: نسل جدید کامپوزیت ها ، نانو کامپوزیت ها می باشند که حاوی ذراتی به اندازه 20 نانومتر هستند. ذرات نانوکامپوزیت به یکدیگر متصل شده و نانوکلاستر (نانوخوشه) را تشکیل می دهند که ویژگی منحصر به فرد نانو کامپوزیت ها همین نکته است. تجمع ذرات کوچکتر و تبدیل آنها به ذرات بزرگتر باعث می شود تا قدرت، مقاومت در برابر ساییدگی، قابلیت پولیش و استحکام این نوع از کامپوزیت افزایش یابد. می توان گفت این نوع کامپوزیت بهترین نوع کامپوزیت دندان است.
مزایای پرسلن لمینیت ونیر یا به اصطلاح لمینیت
با وجود مزایای زیادی که کامپوزیت ونیر دارد نکته مهم لمینیت نسبت به کامپوزیت دوام لمینیت می باشد. می توان گفت پرسلن ماده قوی تری از کامپوزیت رزین است. (حتی با وجود پیشرفت های زیادی که رزین کامپوزیت ها در سال های اخیر کرده اند.)
عمر لمینیت ها بین ۱۰تا۱۵ سال است در حالی که کامپوزیت ها ۵تا۷سال عمر میکنند.
درست است که قیمت کامپوزیت نصف قیمت پرسلن می باشد، ولی نیمه عمر آن ها تقریبا نصف پرسلن است.
اکثر دندانپزشکان معتقدند که لمینیت طبیعی تر و بیشتر مشابه دندان طبیعی است که این به دلیل خاصیت جذب و انعکاس نوری مشابه پرسلن با مینای دندان است. همین طور پرسلن مقاومت بیشتری در برابر تغییر رنگ و پریدگی دارد که این به خاطر استحکام ماده و گلیز آن می باشد.
به علاوه کامپوزیت به دلیل تخلخل بیشتر نسبت به لمینیت بیشتر مستعد تغییر رنگ می باشد و شما مجبورید رژیم غذایی خود را جهت کاهش تغییر رنگ های ناشی از مواد غذایی اصلاح کنید که با این حال باز هم کامپوزیت هرزگاهی نیاز به پالیش دارد.
درمان لمینیت زمان برتر است و نیاز به قرار دادن روکش موقت روی دندان ها تا زمان ساخته شدن پرسلن در لابراتوار دارد.
در موارد با نقایص شدید دندانی، تغییر رنگ های شدید و یا فضا های خیلی زیاد پرسلن انتخاب بهتری خواهد بود.در انتها باید گفت بهترین راه تشخیص درمان مناسب کامپوزیت یا پرسلن لمینیت ونیر مشاوره با دندانپزشک و بررسی احتیاجات و نیاز های شما می باشد.