برخی بیماری های داخلی نیز سبب خارش های پوستی می شوند. از آن جمله می توان به کم خونی فقر آهن، کم کاری یا پرکاری غده تیروئید، انگل های روده ای، اختلالات کبدی و کلیوی اشاره کرد که سبب افزایش مواد زائد در خون و رسوب آن ها در پوست و در نتیجه خارش پوست می شوند.بیماران دیابتی نیز در ناحیه سر خارش احساس می کنند و در افراد مبتلا به بیماری های روانی مثل افسردگی، اضطراب و اسکیزوفرنی خارش های عمومی در پوست دیده می شود.
اگر خارش سر شما به خاطر شوره باشد، می تواند علل متعددی داشته باشد، مثلا این که شما چند وقت به چند وقت عادت دارید سرتان را بشویید. شستن کم موها می تواند باعث افزایش چربی و سلول مرده کف سر و در نتیجه به وجود آمدن شوره سر شود.
بعضی وقت ها رنگ مو و ژل مو که حاوی مواد شیمیایی هستند می تواند خارش سر ایجاد کنند. لذا پیش از مصرف، ابتدا آن ها را آزمایش کنید.از طرف دیگر شستن زیاد می تواند خارش سر را به وجود بیاورد، چون تمام چربی های محافظت کننده پوست کف سر شسته می شود.هوای سرد و خیلی خشک نیز می تواند باعث خشکی پوست شود.
استرس نیز می تواند روی شوره تاثیر بگذارد. در واقع استرس باعث به وجود آمدن حالت هایی چون التهابات به صورت سبوره می شود و در نتیجه آن برفک هایی سفید یا قهوه ای- زرد روی پوست کف سر ایجاد می شود و درنهایت خارش سر اتفاق می افتد.
درصورتی که مبتلا به پسوریازیس پوست سر هستید، باید از شامپوهای مخصوص که در برداشتن پوست سر و رفع التهاب آن موثر است استفاده شود. گاهی لازم است از کورتون های موضعی مثل لوسیون بتامتازون یا هیدروکورتیزون استفاده شود که باید طبق نظر پزشک باشد.علاوه بر این، بعضی از رنگ مو ها می توانند باعث بروز خارش پوست سر شوند و باید اول تست شوند.
چه زمان برای خارش پوست سر به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که خارش پوست سرتان پس از گذشت چند روز از بین نرفت و با ریزش مو، زخم ، درد یا خارش شدید همراه بود، باید جهت معاینه و درمان به یک پزشک مراجعه کنید. دقت داشته باشید که خارش سری که به خاطر عفونت قارچی، شپش یا بعضی از شرایط خاص دیگر به وجود آید، بدون درمان و به صورت خود به خود از بین نخواهد رفت.
هنگامی که برای درمان خارش پوست سر به پزشک مراجعه می کنید، پزشک معالج شما علاوه بر معاینه فیزیکی، ممکن است قسمتی از پوست سر شما را به عنوان نمونه بردارد؛ این نمونه در آزمایشگاه، برای بررسی وجود قارچ، باکتری یا شپش مورد آزمایش قرار خواهد گرفت. البته بسیاری از پزشکان با یک معاینه دقیق و بررسی سوابق پزشکی شما، می توانند علت خارش پوست سرتان را تشخیص دهند.
روش های درمان خارش پوست سر
روش درمان خارش سر، در مرحله اول به علت به وجود آورنده آن بستگی دارد؛ به عنوان مثال، نحوه درمان شوره سر، شستن منظم مو با دارو ها و محلول های موضعی مخصوص –توصیه شده توسط پزشک- است. هر دارویی که برای پوست سر وجود دارد، تاثیر مخصوص به خود را روی پوست سر شما می گذارد، مانند کاهش چربی پوست سر یا کشتن قارچ های آن و…
بعضی از دارو هایی که برای درمان شوره سر استفاده می شوند عبارت اند از:
- کرم های ضد قارچ
- داروهای کراتولیتیک
- پریتیون روی
- استروئیدهای موضعی
یکی دیگر از عوامل به وجود آورنده خارش پوست سر، شپش است که برای از بین رفتن نیاز به درمان دارد؛ از جمله درمان هایی که برای رفع شپش مورد استفاده قرار می گیرد، می توان به شستشوی مو با شامپوهای ضد شپش یا استفاده از دارو های ضد شپش اشاره نمود.شانه کردن موها با استفاده از یک شانه دندانه ریز، می تواند تخم شپش ها را از بین ببرد؛ این در حالی است که مواد و داروهای ضد شپش نیز، شپش های زنده را از بین برده و در نهایت موها و پوست سر شما سلامتی خود را به دست خواهند آورد.علاوه بر موارد درمانی که برای خارش پوست سر انجام می شود، افرادی که ارتباط نزدیک با شخص آلوده دارند، باید برای جلوگیری از ابتلا، پیشگیری لازم را انجام دهند. تمامی لباس ها، بالش، پتو، ملحفه و حوله هایی که با شخص مبتلا در تماس اند، باید در دمای بالای 54.5 درجه سانتی گراد شسته شوند. در صورتی که خارش پوست سر شما به دلیل واکنش بدنتان به حساسیت خاصی است، باید استفاده از چیزی که به آن حساسیت دارید را قطع کرده و در صورتی که واکنش بدنتان به آن شدید است، از یک پزشک در این زمینه مشورت بگیرید.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که موارد دیگری نیز وجود دارند که می توانند باعث خارش پوست سر شده و در این مطلب به آن ها اشاره نشده است؛ بنابراین توصیه می شود در صورت ابتلا به این بیماری، برای معاینه و بررسی علت آن به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
اگزما
اگزما می تواند روی پوست سر انسان نیز شکل بگیرد. اگزما که به نام درماتیت آتوپیک نیز شناخته می شود یک بیماری التهابی پوست است که به واسطه طغیان سیستم ایمنی بدن انسان شکل می گیرد. اگزما به شکل گیری وصله های پوستی خشک، پوسته پوسته و ملتهب منجر می شود که گاهی اوقات با احساس سوزش نیز همراه است.
اگرچه درمانی برای اگزما وجود ندارد، اما گزینه هایی مانند استروئیدهای موضعی و شامپوهای استروئیدی می توانند شدت علائم و تکرر وقوع بیماری را کاهش دهند. با یک متخصص پوست و مو برای انتخاب بهترین روش درمان صحبت کنید.
لیکن پلانوپیلاریس
خارش پوست سر گاهی اوقات به واسطه یک بیماری التهابی به نام لیکن پلانوپیلاریس شکل می گیرد که ریزش موی تکه تکه را در پی دارد. از دیگر علائم می توان به درد و قرمزی اشاره کرد، اما این یک بیماری نادر استمتاسفانه، محصولات بدون نسخه خوبی که به بهبود خارش مرتبط با این شرایط کمک می کنند، وجود ندارند. برای تشخیص دقیق به یک متخصص پوست و مو مراجعه کرده تا داروهای لازم برای کمک به توقف فرآیند التهابی تجویز شوند.