تغییر رنگ دندان ها به دو عامل خارجی و داخلی بستگی دارد . عوامل خارجی که موجب زردی دندان می شوند ناشی از رسوب مواد شیمیایی روی سطح دندان است اما عوامل داخلی ، علل دیگری دارند . ممکن است فرد در دوران جنینی و کودکی با ماده ای به طور مستقیم یا غیر مستقیم تماس داشته باشد . مثلا مادر باردار داروی تتراسایکلین مصرف کرده باشد یا فرد به مدت طولانی آب حاوی فلوراید زیاد مصرف کرده باشد . بنابراین برای درمان تغییر رنگ دندان حتما باید علت آن پیدا شود
برای جلوگیری از لک شدن دندان چه کنیم؟
مورد آخر، یعنی پوسیدگی دندان گاهی اوقات غیرقابل اجتناب است زیرا هرچه سنمان بیشتر می شود ساختار دندانمان هم تحلیل می رود و خواه ناخواه، مینا آسیب می بیند. با وجود این، برای جلوگیری از لک شدن دندان می توانیم از مصرف مواد زیر خودداری کنیم:
- قهوه
- بلوبری
- استعمال دخانیات
- چغندر
- جویدن تنباکو
برای جلوگیری از زردی دندان ها چه کنیم؟
همچنین برای جلوگیری از تجمع جرم و باکتری روی دندان می توانیم موارد زیر را رعایت کنیم:
- دوری از غذاهای پرکربوهیدرات و شیرین
- مسواک زدن مرتب، روزانه دو بار
موثرترین و بهترین روش ها برای برطرف کردن زردی دندان
برای برطرف کردن و درمان زردی دندان ها روش های سنتی و خانگی توصیه نمی شود. برخی اشخاص برای درمان زردی دندان خود و سفید کردن آن، از روش های خانگی مانند استفاده از زغال، جوش شیرین و… استفاده می کنند. این روش ها علاوه بر اینکه ممکن است باعث سایش و خرابی دندان ها شوند؛ از نظر علمی و بهداشتی ثابت نشده و استفاده از آنها توصیه نمی شود.
ساییده شدن دندان باعث افزایش حساسیت آن می شود. برای برطرف کردن زردی دندان ها و سفید کردن آنها باید از روش های علمی و معتبر کمک گرفت. موادی که برای سفید کردن به کار می روند، باید به طور حتم از داروخانه ها تهیه شده و دارای مارک استاندارد بوده و مورد تایید سازمان غذا و دارو باشند. بهترین روش های برطرف کردن زردی دندان ها عبارت است از:
- مسواک زدن و کشیدن نخ دندان به طور صحیح و طبق روش دندانپزشکان
- کاهش مصرف برخی موادغذایی و نوشیدنی هایی که موجب زرد شدن دندان می شوند. از جمله نوشابه، چای، قهوه و…
- باندینگ دندان (پیوند دندان)
- روکش کردن دندان
- استفاده از مواد سفیدکننده دندان با تجویز دندانپزشک
- سفید کردن دندان، بلیچینگ و جرم گیری دندان توسط دندانپزشک
- مصرف مواد سفیدکننده دندان با نسخه دندانپزشک
- نوشیدن مرتب آب و گرداندن آن در دهان بعد از خوردن و آشامیدن مواد غذایی مضر برای رنگ دندان.
مصرف غذا ها یا نوشیدنی هایی با رنگ مصنوعی را کمتر کنید:
قهوه، نوشابه و انواع توت ها به دلیل رنگ های مصنوعی که دارند باعث ایجاد رنگ زرد دندان ها می شود. البته به این معنی نیست که شما این مواد را اصلا مصرف نکنید بلکه شما باید کمتر از قبل مواد غذایی با رنگ مصنوعی را میل کنید. همچنین بلافاصله پس از مصرف این خوراکی ها دندان هایتان را مسواک بزنید تا تاثیر کمتری بر دندان ها داشته باشد. علاوه براین تا حد امکان از کشیدن سیگار و قلیان خودداری کنید چرا که هر دو باعث تغییر رنگ دندان می شود.
مصرف شکر را در رژیم غذاییتان کمتر کنید:
اگر واقعا خواهان دندان های سفید تری هستی شکر کمتری مصرف کنید، چرا که غذا هایی که در آن شکر زیادی است باعث رشد باکتری هایی همچون استرپتوکوکوس موتانس می شوند. نوع اولیه ی این نوع باکتری باعث ایجاد جرم در دهان می شود.
کلسیم را در سبد غذایی تان قرار دهید
برخی از تغییرات رنگ دندان در اثر فرسایش مینای دندان و نمایان شدن عاج زیر دندان پدیدار می شود که به رنگ زرد می باشد، بنابراین هر چیزی که باعث تقویت و مستحکم شدن دندان ها شود در واقع سبب سفید شدن دندان نیز هست. غذا های سرشار از کلسیم مانند شیر، پنیر و کلم بروکلی ممکن است به حفاظت از مینای دندان شما در مقابل فرسایش کمک کند.